Biokemia 2Laajuus (4 op)
Opintojakson tunnus: TF00AB10
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 4 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa immuunijärjestelmän keskeiset osat-alueet ja tietää niiden toiminnan immuunipuolustuksessa. Opiskelija osaa virusten luokittelun periaatteet. Lisäksi hän tietää, miten erilaiset virukset lisääntyvät isäntäsoluissa ja ymmärtää, kuinka virusten ja solujen välinen kommunikaatio tapahtuu. Opiskelija ymmärtää käsitteet RNAi ja epigenetiikka sekä kudosteknologian tutkimusalueet ja –sovellutukset.
Sisältö
1. Immuunijärjestelmän osat ja toiminta sekä vasta-aineiden tuotantomekanismit.
2. Virukset
3. Sovellukset: RNAi, epigenetiikka, kudosteknologia
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1. Opiskelija osaa kuvata immuunijärjestelmän keskeiset osa-alueet ja toiminnan. Hän osaa lisäksi kertoa tavallisimmat vasta-aineiden tuotantomekanismit
2. Opiskelija osaa luokitella virukset ja tietää niiden rakenteelliset erot. Lisäksi hän osaa kuvata, miten virusten kommunikaatio isäntäsolujen kanssa tapahtuu.
3. Opiskelija osaa kertoa, mitä tarkoittavat käsitteet RNAi, epigenetiikka sekä kudosteknologia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
1. Opiskelija tietää, miten puolustusmekanismin osatekijät (sellulaariset, humoraaliset, välittäjäyhdisteet) toimivat kokonaisuutena immuunipuolustuksessa. Lisäksi hän osaa vertailla erilaisia vasta-aineiden tuotantotapoja.
2. Opiskelija osaa vertailla viruksia niiden rakenteellisten erojen perusteella. Hän osaa selittää kuinka virukset vuorovaikuttavat solun kanssa ja kuinka eri virusryhmien lisääntyminen poikkeaa toisistaan.
3. Opiskelija osaa käsitteet RNAi, epigenetiikka sekä kudosteknologia ja hallitsee näiden tutkimusalojen keskeisimpiä sovellutusalueita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
1. Opiskelija osaa arvioida puolustusmekanismin osatekijöiden merkitystä immuunipuolustuksessa. Lisäksi hän osaa arvioida erilaisia vasta-aineiden tuotantotapoja.
2. Opiskelija osaa arvioida eri virusryhmien (vaipallinen/vaipaton, DNA/RNA) rakenteellisten erojen vaikutuksen virusten lisääntymiseen.
3. Opiskelija osaa kriittisesti arvioida RNAi:n, epigenetiikan sekä kudosteknologian käyttömahdollisuuksia tulevaisuudessa.