RavitsemustietoLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: TF00AB02
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden merkityksen elimistössä ja tietää, mistä elintarvikkeista mitäkin ravintoainetta saa. Opiskelija ymmärtää, miten eri ruoanvalmistusmenetelmät voivat vaikuttaa elintarvikkeiden ravintoainepitoisuuksiin. Opiskelija tuntee erilaisia erityisruokavalioita ja tietää mitä tarkoittaa terveysvaikutteinen elintarvike.
Sisältö
1. Eri elintarvikkeiden ravintoaineet (hiilihydraatit erityisesti kuitu, rasvat, proteiinit, vitamiinit ja kivennäisaineet) ja niiden määrät. Ruoansulatus ja imeytyminen, energian saanti ja kulutus. Ravitsemussuositukset.
2. Prosessoinnin ja varastoinnin vaikutus elintarvikkeiden ravintoainepitoisuuksiin.
3. Erityisruokavaliot ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1. Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen merkityksen ihmiselle. Hän tunnistaa ja osaa nimetä eri elintarvikkeiden ravintoaineita ja lisäksi hän osaa arvioida/laskea niiden määriä. Opiskelija osaa kuvata mitä ravintoaineille tapahtuu elimistössä. Opiskelija osaa selittää ravitsemussuosituksia ja niiden merkitystä.
2. Opiskelija osaa kuvata mitä ravintoaineille voi eri elintarvikeprosesseissa tapahtua.
3. Opiskelija pystyy nimeämään erityisruokavalioita ja kertomaan niiden pääpiiteitä. Opiskelija osaa selittää mitä tarkoittaa terveysvaikutteinen elintarvike.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
1. Opiskelija osaa ottaa kantaa elintarvikkeiden/ruoan ravitsemukselliseen laatuun.
2. Opiskelija osaa selittää omin sanoin, mitä elintarvikkeiden ravintoaineille voi tapahtua eri valmistusvaiheissa.
3. Opiskelija osaa omin sanoin kuvailla eri erityisruokavalioiden pääpiirteitä. Hän osaa myös vertailla keskenään eri erityisruokavalioita. Opiskelija osaa kuvata omin sanoin terveysvaikutteisen elintarvikkeen ja pystyy nimeämään esimerkkejä terveysvaikutteisista elintarvikkeista.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
1. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa tietoa ja pystyy kriittisesti (ja ravitsemussuositusten valossa) arvioimaan elintarvikkeiden / ruoan ravitsemuksellista laatua.
2. Opiskelija osaa pohdiskella millaisia vaikutuksia elintarvikkeiden prosessoinnilla voi olla elintarvikkeen ravitsemukselliseen laatuun ja pystyy valitsemaan sellaisia prosesseja, joissa ravintoainetappiot ovat vähäisiä.
3. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa tietoa ja osaa vertailla kriittisesti eri ruokavalioita. Hän tunnistaa eri ruokavalioiden heikkouksia ja vahvuuksia. Opiskelija osaa pohdiskella terveysvaikutteisia elintarvikkeita erilaisista näkökulmista.