TuotantohygieniaLaajuus (4 op)
Opintojakson tunnus: TF00AB01
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 4 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tunnistaa elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet ja ymmärtää, mihin tekijöihin vaikuttamalla voi estää riskin syntymisen. Opiskelija osaa itse käyttäytyä elintarvike- tai lääketuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta sekä osaa käyttää siivous- ja desinfiointimenetelmiä ja –aineita oikeaoppisesti. Hän osaa laatia tuotantolinjan turvallisuuden hallintajärjestelmän HACCP-järjestelmän mukaisesti.
Sisältö
1. Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet
2. Ruokamyrkytysbakteerit, virukset ja parasiitit
3. Henkilökohtainen työskentelyhygienia, siivous ja desinfiointi
4. Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa. Teollisuuden omavalvontajärjestelmä ja HACCP-toimintatapa.
Esitietovaatimukset
Mikrobiologia I, Mikrobiologia II
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1. Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet
Opiskelija osaa luetella elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoketjuissa ilmenevät hygieniariskit sekä näkee mistä kaikkialta saastutus voi tapahtua.
2. Ruokamyrkytysbakteerit, virukset ja parasiitit
Opiskelija tuntee yleisimmät ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit sekä virukset ja tietää, että myös parasiitteja voi levitä ruoan ja juoman välityksellä.
3. Henkilökohtainen työskentelyhygienia, siivous ja desinfiointi
Opiskelija osaa toimia hygienisesti elintarviketuotannossa.
4. Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa
Opiskelija tietää laitteiden hygieniavaatimukset ja mitä tuotantolaitoksen omavalvontajärjestelmä sisältää. Hän osaa laatia tuotantolinjan turvallisuuden hallintajärjestelmän HACCP-järjestelman mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
1. Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet
Opiskelija hahmottaa monimutkaisten tuotantoprosessien ja toimitusketjujen hygieniariskit ja saastutuslähteet sekä tietää keskeisimmät hygieniariskien estokeinot.
2. Ruokamyrkytysbakteerit, virukset ja parasiitit
Opiskelija tuntee yleisimpien ruokamyrkytysbakteerien ja virusten kasvuvaatimukset ja myrkytysten estokeinot.
3. Henkilökohtainen työskentelyhygienia, siivous ja desinfiointi
Oikeaoppisen työskentelyhygienian lisäksi opiskelija osaa valita siivoukseen ja desinfiointiin sopivat aineet.
4. Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa
Opiskelija osaa laatia monivaiheisen tuotantolinjan turvallisuuden hallintajärjestelmän HACCP-järjestelmän mukaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
1. Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet
Opiskelija hahmottaa monivaiheisten tuotantoprosessien hygieniariskit ja saastutuslähteet sekä osaa yhdistellä erilaisia tarkoitukseen sopivia estokeinoja riskien estämiseksi.
2. Ruokamyrkytysbakteerit, virukset ja parasiitit
Opiskelija tunnistaa elintarviketuotantoketjussa todennäköisimmin esiintyvät ruokamyrkytysbakteerit, virukset ja parasiitit ja tietää, millä keinoin niiden esiintyminen tai lisääntyminen voidaan estää.
3. Henkilökohtainen työskentelyhygienia, siivous ja desinfiointi
Oikeaoppisen työskentelyhygienian lisäksi opiskelija osaa suunnitella tarkoituksenmukaiset siivous- ja desinfiointitoimenpiteet erilaisiin tuotanto-olosuhteisiin.
4. Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa
Opiskelija osaa laatia monivaiheisen tuotantolinjan turvallisuuden hallintajärjestelmän HACCP-järjestelmän mukaisesti sekä suunnitella valvontatoimenpiteet valituille valvontakohteille.