Mikrobiologia 2Laajuus (4 op)
Opintojakson tunnus: TF00AA98
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 4 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee hyöty- ja haittamikrobien esiintymistä eri ympäristössä; elintarvikkeissa, ihmiskehossa, mikrobiyhteisöt luonnossa, ympäristötekniikassa ja teollisuusympäristössä. Hän tietää mitkä tekijät vaikuttavat erityyppisten mikrobien kasvuun ja miten teollisuusmikrobeja hyödynnetään.
Sisältö
1. Mikrobien esiintyminen elintarvikkeissa ja ihmiskehossa
2. Mikrobiyhteisöt luonnossa ja ympäristötekniikan mikrobit
3. Teollisuusmikrobien hyväksikäyttö
Esitietovaatimukset
Mikrobiologia I
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1. Mikrobien esiintyminen elintarvikkeissa ja ihmiskehossa
Opiskelija osaa luetella elintarviketuotantoprosessien tärkeimmät mikrobit, yleisimmät ruuan pilaajamikrobit sekä joitakin ruuansulatuskanavan tärkeimpiä mikrobiryhmiä. Opiskelija osaa tehdä mikrobiologisia analyysejä ohjattuna.
2. Mikrobiyhteisöt luonnossa ja ympäristötekniikan mikrobit
Opiskelija osaa suppeasti kuvata mikrobien osuutta luonnossa tapahtuvien aineiden kiertosykleissä sekä mikrobien merkitystä joidenkin ympäristötekniikan prosesseissa.
3. Teollisuusmikrobien hyväksikäyttö
Opiskelija osaa luetella joitakin tärkeämpien bioteknisten teollisuusprosessien mikrobiryhmiä
Arviointikriteerit, hyvä (3)
1. Mikrobien esiintyminen elintarvikkeissa ja ihmiskehossa
Opiskelija tietää elintarviketeollisuuden tärkeimpien tuotantomikrobien sekä ruuan pilaajamikrobien oleellisimmat ominaisuudet. Opiskelija osaa tehdä mikrobiologista määritystä itsenäisesti työohjeiden avulla ja tietää mikrobiologisen analyysin tärkeimmät virhelähteet.
2. Mikrobiyhteisöt luonnossa ja ympäristötekniikan mikrobit
Opiskelija osaa kuvata keskeisten ympäristötekniikan mikrobien kasvuolosuhteet
3. Teollisuusmikrobien hyväksikäyttö
Opiskelija tietää joidenkin tärkeämpien bioteknisten teollisuusprosessien mikrobiryhmien ominaisuudet sekä niiden käyttösovelluksia
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
1. Mikrobien esiintyminen elintarvikkeissa ja ihmiskehossa
Opiskelija tuntee myös harvinaisempia elintarvikemikrobiologian mikrobeja ja osaa itsenäisesti hakea tietoa sekä laatia näytteenottosuunnitelman mikrobiologista selvitystä varten.
2. Mikrobiyhteisöt luonnossa ja ympäristötekniikan mikrobit
Opiskelija tietää mitkä tekijät vaikuttavat joidenkin ympäristötekniikan prosessien mikrobitoimintojen toimivuuteen.
3. Teollisuusmikrobien hyväksikäyttö
Opiskelija tietää joidenkin tärkeämpien bioteknisten teollisuusprosessien mikrobien kasvuvaatimukset ja mitkä tekijät vaikuttavat prosessien toimivuuteen