Siirry suoraan sisältöön

Mikrobiologia 1Laajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TX00AD01

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää mikrobien esiintymisen lähes kaikkialla. Hän tietää solutyypit ja mikrobiluokat, niiden tärkeimmät ominaisuudet ja mikrobien tunnistamisen perusperiaatteet. Hän tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobikasvuun ja miten kasvua mitataan.
Opiskelija osaa työskennellä aseptisesti ja hallitsee tärkeimmät mikrobiologiset perusmenetelmät.

Sisältö

1. Mikrobien luokitus

2. Aseptinen työskentely ja sterilointi

3. Kasvatustekniikat, kasvun seuranta ja mikroskopointi

Esitietovaatimukset

Ei esitietovaatimuksia

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1. Mikrobien luokitus
Opiskelija tietää olemassa olevat mikrobiryhmät ja niiden tärkeimmät ominaisuudet

2. Aseptinen työskentely ja sterilointi
Opiskelija tietää aseptiikan ja steriloinnin perusperiaatteet. Hän hallitsee aseptisen työskentelyn perusmenetelmät ja pystyy käsittelemään mikrobeja kontaminoimatta näytettä tai ympäristöä.

3. Kasvatustekniikat, kasvun seuranta mikroskopointi
Opiskelija hallitsee siirrostuksen perusmenetelmät, tietää tärkeimmät viljelytekniikat ja osaa luetella yleisesti käytetyt kasvun seurantamenetelmät. Hän tietää tärkeimmät kasvuun vaikuttavat tekijät. Opiskelija osaa tehdä Gram- ja itiövärjäyksiä sekä käyttää valomikroskooppia preparaattien tutkimiseen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

1. Mikrobien luokitus
Opiskelija tietää olemassa olevat mikrobiryhmät ja millä menetelmillä niitä tunnistetaan. Hän tietää mikrobien säilytystekniikat käyttörajoituksineen. Tärkeimmät käännekohdat mikrobiologian historiassa ovat hänen tiedossa.

2. Aseptinen työskentely ja sterilointi
Opiskelija osaa työskennellä laboratoriossa
itsenäisesti työohjeiden avulla. Hän osaa laatia aikataulun omalle mikrobiologiselle harjoitustyölle.
Hän tietää autoklavoinnin ja muiden sterilointiteknikoiden periaatteet ja osaa käyttää niitä käytännössä

3. Kasvatustekniikat, kasvun seuranta ja mikroskopointi
Opiskelija osaa valita sopivan kasvunseuranta-menetelmän eri näytematriisille. Hän osaa laskea eri näytetyyppien mikrobipitoisuudet eri menetelmillä laimennuksia huomioimalla ja piirtää kasvukäyrän.
Opiskelija osaa tunnistaa eri mikrobiryhmien solutyypit mikroskooppipreparaateista

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

1. Mikrobien luokitus
Opiskelija osaa eristää yhden mikrobilajin sekaviljelmästä sekä suunnitella miten ko. lajin tunnistetaan. Opiskelija tietää tärkeimmät teollisuusorganismit sekä niiden kasvuvaatimukset

2. Aseptinen työskentely ja sterilointi
Opiskelija osaa laskea sterilointiin liittyviä vakioita

3. Kasvatustekniikat, kasvun seuranta ja mikroskopointi
Opiskelija osaa arvioida saatujen tulosten oikeellisuutta

Siirry alkuun