Siirry suoraan sisältöön

Kliinisen fysiologian ja neurofysiologian tutkimuksetLaajuus (8 op)

Opintojakson tunnus: SBXXB22

Opintojakson perustiedot


Laajuus
8 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee kliinisen fysiologian ja neurofysiologian tutkimusten sekä isotooppitutkimusten merkityksen potilaan hoidossa ja seurannassa sekä saa valmiudet keskeisten tutkimusten suorittamiseen. Opiskelija osaa ohjata potilaita ja asiakkaita tutkimuksiin ja harjaantuu kohtaamaan eri elämän- ja terveydentilassa olevia asiakkaita ja vastaamaan heidän tarpeisiinsa tutkimuksissa. Opiskelija ymmärtää säteilysuojelun merkityksen yksilön ja yhteisön kannalta sekä hallitsee säteilysuojelun käytännön työtehtävissä. Opiskelijaa omaaa potilaskohtaisissa isotooppitutkimuksissa tarvittavat tiedot radiolääkkeistä, säteilysuojelusta, -fysiikasta, - biologiasta, säteilytyöturvallisuudesta, laadunhallinnasta ja säteilyn käytöstä.

Sisältö

Potilaan ohjaus ja auttamistavat kliinisen fysiologian, neurofysiologian ja isotooppitutkimuksissa. Keskeiset hengityselimistön tilavuus- ja ventilaatiotutkimukset, verenkiertoelimistön tutkimukset, ruuansulatuselimistön ja autonomisen hermoston tutkimukset. EEG-tutkimus, unitutkimukset, herätevastetutkimukset, hermoston johtonopeusmittaukset, ja tuntokynnysmittaukset. Edellä mainittujen tutkimusten kannalta tavallisimmat sairaudet ja niiden hoidossa käytetyt lääkkeet.
Säteilylaki, asetus 423/2000, ST-ohjeet 1.7, 1.8. 6.1, 6.2, 6.3, 7.1 ja 7.5
Säteilybiologian luennot, säteilyfysiikka ja -isotooppitekniikat ja -laitteet, radiolääkkeet potilaan sairauden diagnostiikassa ja hoidoissa, Keskeisimmät gammakuvaukset (SPECT, PET), laadunohjaus ja toiminta hyvän isotooppilaboratoriotyöskentelyn periaatteiden mukaisesti.
Kliininen fysiologia 2,5 op
Kliiniset isotooppitutkimukset 3,5 op
Kliininen neurofysiologia 2,0 op

Esitietovaatimukset

Anatomia ja fysiologia, lääketieteelliset aineet, asiakaspalvelu ja näytteenottotoiminta

Siirry alkuun