RavitsemustiedeLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: SX00AA71
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa selittää ravitsemusohjauksen keskeiset käsitteet. Opiskelija osaa ohjata eri-ikäisiä asiakkaita/potilaita ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion toteuttamisessa. Opiskelija tunnistaa vajaaravitsemuksen riskitekijät ja osaa käyttää ravitsemustilan mitta-reita. Osana hoitotyötä opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan/potilaan tarvitsemaa ravitsemusohjausta ja -hoitoa yhteistyössä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa. Opiskelija osaa soveltaa elintapaohjaukseen liittyvää ravitsemustietoa ammatillisten vaatimusten mukaisesti.
Sisältö
Kansalliset ravitsemussuositukset ja toimenpideohjelmat kansanterveyden edistämiseksi
Ravintoaineiden tarve lapsilla ja aikuisilla
Ravintoanamneesin tulkinta ja ruoan valintaan vaikuttavat tekijät
Ravitsemustilan arviointi
Ravitsemusohjaus keskeisissä kansanterveyshaasteissa
Erityisruokavalioiden ja haasteellisten asiakas-/potilasryhmien ravitsemushoito
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa selittää välttävästi ravitsemusohjauksen keskeiset käsitteet.
Opiskelija osaa toteuttaa ravitsemusohjausta valmista materiaalia hyödyntäen.
Opiskelija osaa nimetä joitakin vajaaravitsemuksen riskitekijöitä ja osaa käyttää ravitsemustilan mittareita.
Opiskelija osaa hyödyntää monialaista asiantuntijaverkostoa elintapa- ja ravitsemusohjauksessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa selittää pääpiirteissään ravitsemusohjauksen keskeiset käsitteet.
Opiskelija osaa jäsentää ravitsemustietoa asiakaslähtöisesti terveyden edistämisen työmenetelmiä ja aineistoa hyödyntäen.
Opiskelija osaa kuvata vajaaravitsemukseen vaikuttavia riskitekijöitä ja osaa käyttää ravitsemustilan mittareita.
Opiskelija osaa toteuttaa ja arvioida elintapaohjaukseen liittyvää ravitsemushoitoa monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa selittää laajasti ja esimerkkejä käyttäen ravitsemusohjauksen keskeiset käsitteet.
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisesti ja tilannekohtaisesti terveyden edistämisen työmenetelmiä ja aineistoa hyödyntäen.
Opiskelija osaa kuvata ja analysoida vajaaravitsemukseen vaikuttavia riskitekijöitä ja osaa käyttää ravitsemustilan mittareita.
Opiskelija osaa soveltaa, arvioida ja kehittää elintapaohjaukseen liittyvää ravitsemushoitoa monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.