MagnetismiLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: XX00AA65
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija oppii ymmärtämään magneettisia ilmiöitä, ja hahmottaa magnetismin ja sähköopin - erityisesti sähkövirtojen - välisen yhteyden. Hän oppii magneettisten ilmiöiden kuvaamiseen liittyvän keskeisen käsitteistön, ja ymmärtää magnetismin merkityksen sähköntuotannon ja moninaisten tekniikan sovellusten mahdollistajana.
Opiskelija oppii magneettisten voimavaikutusten laskennallisen kuvaamisen magneettikenttien avulla, sekä tutustuu niihin peruslainalaisuuksiin, joista kentät määräytyvät.
Opiskelija oppii sähkömagneettiseen induktioon perustuvien ilmiöiden kuvaamiseen tarvittavan käsitteistön, ja tutustuu induktio-ilmiön käytännön sovelluksiin.
Opiskelija hahmottaa eri materiaalien käyttäytymistä magneettikentässä, ja ymmärtää ferromagneettisten materiaalien hyödyntämisen esim. magneettisissa muisteissa.
Sisältö
Magneettiset voimat ja magneettikentät
Kiinteä aine magneettikentässä
Sähkömagneettinen induktio
Magnetismin sovellukset
Esitietovaatimukset
Opintojakson "Sähköoppi" sisältöä vastaavat tiedot.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija ymmärtää magnetismin ja sähkömagneettisen induktion peruskäsitteet ja niiden keskinäiset riippuvuussuhteet sekä magnetismiin ja induktioon liittyvät perusilmiöt. Hän osaa käsitellä sellaisia magnetismiin ja induktioon liittyviä ongelmia, joiden ratkaisemiseksi riittää peruskäsitteiden kvantitatiivinen ymmärtäminen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Yllä olevan lisäksi opiskelija osaa soveltaa magnetismiin ja induktioon liittyviä peruslainalaisuuksia vähemmän yksinkertaisissa tilanteissa. Hän osaa selittää magnetismiin ja induktioon liittyvät perusilmiöt peruskäsitteiden avulla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Alempien arviointitasojen vaatimusten lisäksi opiskelija osaa ratkaista myös sellaisia vaativia tehtäviä, jotka edellyttävät useamman eri aihepiirin käsitteistöjen ja menetelmien yhdistelyä. Hän kykenee soveltamaan oppimaansa myös sellaisiin uudentyyppisiin ongelmiin, joiden suoria vastineita ei opintojaksolla ole käsitelty. Lisäksi opiskelija osaa esittää ratkaisunsa selkeästi, loogisesti ja perustellusti tavalla, joka viestii asioiden syvällisemmästä ymmärtämisestä.