Siirry suoraan sisältöön

Soveltava anatomia, fysiologia ja biofysiikka 3Laajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TH00AA53

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää ruuansulatuksen, sisäerityksen, aistinelinten ja hermoston rakenteen ja toiminnan. Opiskelija tuntee aineenvaihdunnan perusteet. Opiskelija perehtyy valvevireystilan, unen ja kivun fysiologiaan sekä merkitykseen hyvinvoinnille.

Opiskelija pystyy hahmottamaan erityisesti hermoston biosähköisten signaalien syntyprosessin ja biofysiikan. Opiskelija hahmottaa mitattavien signaalien rajapintaprosessit, signaalin käsittelyn, esittämisen ja soveltamisen eri vaiheet.

Opiskelija harjaantuu neuro- ja aistinfysiologisiin mittauksiin ja ymmärtää niissä käytettävien laitteiden rakenteen ja toiminnan. Opiskelija pystyy suunnittelemaan ja rakentamaan yksinkertaisen, fysiologisen mittalaitteen.

Sisältö

Hermoston, aistinelinten ja aistien rakenne, toiminta, biofysiikka ja signaalit
Valvevireystilan säätely, nukkuminen ja unen fysiologia
Kipu, kivun kokeminen ja kivun fysiologia
Ruuansulatuselimistön rakenne, toiminta, biofysiikka ja signaalit
Sisäerityselinten rakenne, toiminta, biofysiikka ja signaalit
Aineenvaihdunta
Fysiologisten signaalien mittausmenetelmät, mittalaitteet ja mittaus.
Hermoston, aistien ja aineenvaihdunnan toiminnan mittaaminen
Mittalaitteen suunnittelu ja rakentaminen

Esitietovaatimukset

Soveltava anatomia, fysiologia ja biofysiikka 1
Soveltava anatomia, fysiologia ja biofysiikka 2

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija ymmärtää hermoston, aistinelinten ja aistien soveltavan anatomian, fysiologian ja biofysiikan perusteet. Opiskelija tuntee kivun, valvevireystilan ja nukkumisen merkityksen ja keskeiset, fysiologiset mekanismit. Opiskelija ymmärtää hermosolun ja hermokudoksen biosähköisten signaalien syntyprosesseja ja signaalien keskeisiä mittausmenetelmiä. Opiskelija tuntee ruoansulatuselimistön rakenteen ja toiminnan sekä aineenvaihdunnan perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Tyydyttävän tason osaamisen lisäksi opiskelija ymmärtää laajemmin biofysiikan ja fysiologian välisiä yhteyksiä hermoston ja aistien toiminnassa. Opiskelija ymmärtää hermokudoksen ja aistinelinten biosignaalien rajapintaprosessit sekä signaalin käsittelyn menetelmiä, esittämistä ja soveltamista ja ymmärtää mittauksiin liittyviä virhelähteitä. Opiskelija tuntee ruoansulatuksen, sisäerityksen ja aineenvaihdunnan fysiologisia mittausmenetelmiä ja –laitteita. Opiskelija tietää miten fysiologisia mittauksia ja analyysejä voidaan hyödyntää ihmisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tarkastelussa. Opiskelija osaa selittää ENeG-menetelmän, tuntee mittalaitteen rakenteen ja toiminnan ja suorittaa itsenäisesti ENeG-mittauksen laboratoriossa. Opiskelija tuntee fysiologisen laboratorion (Biopac) mittausmenetelmien ja –laitteiden perusteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Hyvän tason osaamisen lisäksi opiskelija ymmärtää fysiikan ja biofysiikan välisiä yhteyksiä ja kykenee käyttämään matemaattisia menetelmiä hermoston, aistien, ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan toiminnan tarkastelussa. Opiskelija ymmärtää ja soveltaa aineenvaihdunnan ja neurofysiologian keskeisimpiä mittausmenetelmiä ja laitteita. Opiskelija osaa suorittaa EEG-, EOG-ja reaktioaikamittauksen fysiologian laboratoriossa sekä tehdä mittaustuloksista asianmukaisia, fysiologisia johtopäätöksiä. Opiskelija käyttää asianmukaisesti fysiologian laboratorion (Biopac) mittausmenetelmiä ja –laitteita. Opiskelija suunnittelee yksinkertaisen, neurofysiologisen mittalaitteen.

Siirry alkuun