Siirry suoraan sisältöön

Soveltava anatomia, fysiologia ja biofysiikka 1Laajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TH00AA50

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää solujen, kudosten sekä tuki- ja liikuntaelinten rakenteen ja toiminnan niin, että pystyy hahmottamaan biosähköisten ilmiöiden perusteet ja mitattavien signaalien fysiologisen syntyprosessin. Opiskelija hahmottaa mittausten rajapintaprosessit ja signaalin käsittelyn, esittämisen ja soveltamisen eri vaiheet. Opiskelija ymmärtää ihmiskehon liikkeiden ja liikkeisiin liittyvien parametrien mittaamisen ja analysoinnin perusteet. Opiskelija ymmärtää biomekaniikan ja kinesiologian perusteet sekä harjaantuu biomekaniikan menetelmiin, laiteteknologiaan ja mittauksiin.

Sisältö

Soveltavan anatomian ja kliinisen fysiologian perusteet
Biosähköiset ilmiöt
Biomekaniikka ja kinesiologia tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan ymmärtämisessä
Biomekaniikan ja kinesiologian mittausmenetelmät
Biofysiikka lihaksen toiminnan ymmärtämisessä
Biofysiikkaan perustuvat mittaukset
Fysiologisen laboratorion (Biopac) mittausmenetelmät ja -laitteet

Esitietovaatimukset

Kuntotestauksen perusteet
Hyvinvointiteknologian käsitteistö

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee soveltavan anatomian, fysiologian ja biofysiikan perusteet ja ymmärtää miten ne liittyvät toisiinsa ihmisen kehon toiminnallisessa kokonaisuudessa. Opiskelija ymmärtää biosähköisten ilmiöiden synnyn lihassoluissa ja –kudoksessa, niiden mittaamisen perusteet ja rajapintaprosessien merkityksen. Opiskelija tuntee biomekaniikan ja kinesiologian peruskäsitteet ja keskeisimmät mittausmenetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Tyydyttävän tason osaamisen lisäksi opiskelija ymmärtää laajemmin biofysiikan ja fysiologian välisiä yhteyksiä tuki- ja liikuntaelimistön toiminnassa. Opiskelija tuntee lihasten sähköisten signaalien käsittelyä, esittämistä ja soveltamista ja ymmärtää mittauksiin liittyviä virhelähteitä. Opiskelija tietää miten kinesiologisia mittauksia ja analyysejä voidaan hyödyntää ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön sekä toimintakyvyn tarkastelussa. Opiskelija osaa selittää lihaksen sähköisen EMG-mittauksen perusteet. Opiskelija tuntee fysiologisen laboratorion (Biopac) mittausmenetelmät ja -laitteet

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Hyvän tason osaamisen lisäksi opiskelija ymmärtää fysiikan ja biofysiikan välisiä yhteyksiä ja kykenee käyttämään matemaattisia menetelmiä tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen ja toiminnan tarkastelussa. Opiskelija tuntee ja osaa käyttää kinesiologian keskeisimpiä mittausmenetelmiä ja laitteita. Opiskelija osaa suorittaa lihaksen sähköisen EMG-mittauksen ja lihasvoimamittauksen sekä tehdä mittaustuloksista asianmukaisia, fysiologisia johtopäätöksiä. Opiskelija käyttää fysiologisen laboratorion (Biopac) mittausmenetelmiä ja –laitteita.

Siirry alkuun