Lääketieteellinen kuvantaminenLaajuus (6 op)
Opintojakson tunnus: TE00AD24
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 6 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on ammatilliseen toimintaan riittävä käsitys lääketieteellisen kuvan muodostamisen fysikaalisista perusteista, signaalinkäsittelystä, kuvan laatuvaatimuksista sekä kuvan näyttämisestä ja tallentamisesta. Opiskelija ymmärtää radiologisten yksiköiden toimintaan liittyvät turvallisuusmääräykset, säteilysuojauksen, laadunvalvonnan, standardit, viranomaismääräykset ja lainsäädännön. Keskeisenä tavoitteena on analogisen ja digitaalisen röntgenkuvauksen, tietokonetomografian, magneettikuvauksen, ultraäänikuvauksen ja digitaalisten kuvaverkkojen rakenteen, toiminnan ja käytön ymmärtäminen. Opiskelija tuntee myös muiden kuvauslaitteiden rakennetta, toimintaa ja käyttöä. Opiskelijalle kehittyy osaaminen ja taito työskennellä terveydenhuollon teknisen henkilöstön ja radiologian yksiköiden henkilöstön kanssa.
Sisältö
1. Lääketieteellisen kuvantamisen fysikaaliset perusteet, kuvan muodostaminen ja kuvaan liittyvät vaatimukset
2. Kuvantamisen standardit, DICOM
3. Kuvantaminen tähystimillä
4. Röntgensäteilyä tuottavat laitteet
5. Perinteinen, analoginen röntgenkuvantaminen
6. Digitaalinen röntgenkuvantaminen
7. Kuvatyöasema, PACS ja kuvaverkot
8. Varjoainekuvaus ja fluoroskopia
9. Tietokonetomografia
10. Magneettikuvaus
11. Ultraäänikuvaus ja kvantitoivat mittaukset
12. Toiminnallinen kuvantaminen
13. Isotooppikuvantaminen
14. Fotoakustinen kuvantaminen
15. Termografia
16. Kuvausmenetelmien yhdistäminen
17. Neurokuvantaminen
18. 3D- ja 4D-kuvantamismemnetelmät
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1. Opiskelija ymmärtää lääketieteellisen kuvantamisen fysikaaliset, menetelmälliset ja tekniset perusteet terveydenhuollon tekniikan insinöörin työn vaatimassa laajuudessa.
2. Opiskelija tietää tärkeimpien lääketieteellisessä kuvantamisessa käytettävien laitteiden toimintaperiaatteen, rakenteen ja toiminnan.
3. Opiskelija tietää millaisissa tilanteissa edellä mainitut laitteet voivat vikaantua ja miten vikatilanteissa tulee toimia.
4. Opiskelija tietää edellä kuvattujen laitteiden määräaikaistarkastusten sekä huolto- ja korjaustöiden perusteet.
5. Opiskelija pystyy toimimaan ammatillisesti yhteistyössä terveydenhuollon teknisen henkilöstön sekä kuvantavien yksiköiden ammattiryhmien kanssa.