Hyvinvointiteknologian käsitteistöLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: TH00AA18
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija on selvillä eri toimijoiden hyvinvointiteknologiaa jäsentävistä käsitteistä niin, että pystyy hahmottamaan hyvinvointiteknologiaa oppialana ja toimintana. Opiskelija jäsentää hyvinvointiteknologiaa käyttäjän ja yhteiskunnan näkökulmista hahmottaen omaa asemaansa hyvinvointiteknologian toimijana. Opiskelija tuntee ja ymmärtää hyvinvointiteknologian keskeiset menetelmät, sovellukset ja järjestelmät.
Sisältö
Hyvinvointiteknologian määritelmät ja käsitteet.
Hyvinvointiteknologian kehitys tekniikan ja terveys- ja sosiaalialan rajapinnassa.
Ihminen, asiakas, ihmiskäsitys hyvinvointiteknologiassa.
Hyvinvointiteknologian keskeiset menetelmät, sovellukset ja järjestelmät.
Hyvinvointiteknologia Suomessa ja kansainvälisesti.
Esitietovaatimukset
Ei esitietovaatimuksia.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tunnistaa hyvinvointiteknologiat keskeiset määritelmät ja käsitteet. Opiskelija ymmärtää miten hyvinvointiteknologia toimii tekniikan ja sosiaali- ja terveysalan rajapinnassa. Opiskelija tietää hyvinvointiteknologian ihmis- ja asiakaskäsityksen perusteet. Opiskelija toimii sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttää työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Tyydyttävän tason osaamisen lisäksi opiskelija tuntee myös hyvinvointiteknologian keskeisiä menetelmiä, sovelluksia ja järjestelmiä ja kykenee selittämään yksittäisen laitteen tai sovelluksen rakenteen ja toiminnan. Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden ja menetelmien välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Hyvän tason osaamisen lisäksi opiskelija tuntee hyvinvointiteknologian menetelmiä, sovelluksia ja järjestelmiä laajemmin ja kykenee ymmärtämään niiden käytettävyyttä ja samalla myös ongelmia ja riskejä. Opiskelija kykenee tarkastelemaan hyvinvointiteknologian perusteita laaja-alaisesti ja kriittisesti. Opiskelija ymmärtää hyvinvointiteknologian monialaisuuden sekä terveys-, terveydenhuolto- ja sosiaalihuoltoalojen ja kuluttajien monimuotoiset tarpeet. Opiskelija ymmärtää eettisyyden sekä ihmis- ja asiakaskuvan merkitystä hyvinvointiteknologiassa.