Elintarvikkeiden pakkaustekniikkaLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: XX00AA27
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen elintarvikkeiden säilyvyyden, jakeluketjun ja asiakkaiden informoinnin kannalta. Opiskelija tuntee elintarviketeollisuuden toimintatapoja ja vaatimuksia raaka-aineiden ja tuotteiden pakkaajana.
-----
Opiskelija osaa valita osalle elintarvikkeista säilyvyyttä edistävän pakkausmateriaalin ja osaa suunnitella tuotteelle sopivat pakkausmerkinnät.
Sisältö
Pakkauksen tehtävät elintarvikkeiden jakeluketjussa ja eri kuljetusmuotojen vaatimukset pakkauksille. Pakkausmateriaaleina käytettävät eri muovit, laminaatit, kartonki, metalli ja lasi sekä niiden läpäisyominaisuudet. Eri elintarvikkeiden pakkaukselle asettamat vaatimukset. Aseptinen pakkaaminen, vakuumi- ja suojakaasupakkaaminen, aktiiviset ja älykkäät pakkaukset sekä pakkausten hävitettävyys ja ympäristönäkökohtien huomioiminen elintarvikkeiden pakkaamisessa.
Elintarvikevalvontajärjestelmä Suomessa. Pakkausmerkintöjen laatiminen lainsäädännön asettamien vaatimusten mukaan (Asetus elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä, KTMp pakkausmerkinnöistä, KTMp elintarvikkeen nimestä ja ainesosien ilmoittamisesta, KTMp elintarvikkeen ravintoarvomerkinnöistä).
-----
Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen.