Pakkaustekniikan perusteetLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: TV00AA53
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää erityyppisille pakkauksille asetettavat vaatimukset ja tuntee pääpiirteissään pakkausten valmistustekniikat sekä pakkausten materiaalit ja niiden ominaisuudet. Lisäksi opiskelija tuntee pakkausten painamiseen ja jälkikäsittelyn prosessit sekä pakkausteollisuuden ympäristönäkökohdat.
-----
Opiskelija osaa arvioida pakkausten laatua ja sopivuutta eri käyttötarkoituksiin sekä pakkausmerkintöjen vaatimustenmukaisuutta.
Sisältö
• johdatus pakkaamisen ja pakkausteknologioihin
• pakkauksen tehtävät ja pakkauksille asetettavat vaatimukset
• pakkausten materiaalit ja niiden ominaisuudet
• elintarvikkeiden pakkaaminen
• pakkauksen visuaalinen ja rakenteellinen suunnittelu
• pakkaamisen tekniikat
• pakkauksen rooli logistisessa ketjussa
-----
• pakkausten ympäristönäkökohdat ja kierrätys
• pakkauksia valmistava ja pakkaava teollisuus Suomessa ja muualla
Esitietovaatimukset
–
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee
- pakkauksen päätehtävät
- pakkausten rakennesuunnittelun ja materiaalivalintojen periaatteet
- pakkausten valmistuksen ja pakkaamisen vaiheet pääpiirteittäin
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa pakkauksen prototyypin
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee
- pakkauksen eri tehtävät
- pakkausten rakennesuunnitteluun ja materiaalivalintoihin vaikuttavia tekijöitä
- pakkausten valmistuksen (painatus, jalostus) vaiheet
- pakkaamisen vaiheet, annostelumenetelmät ja pakkausprosessin hallinnan periatteet
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa pakkauksen prototyypin
- arvioida pakkauksen soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee
- pakkauksen eri tehtävät ja keskenään ristiriitaisetkin vaatimukset
- pakkausten rakennesuunnitteluun ja materiaalivalintoihin vaikuttavia tekijöitä eri kannoilta (tuote, logistiikka, visuaalisuus, kustannukset)
- pakkausten valmistusprosessit (paino- ja jalostusmenetelmät) vaiheet ja hallinnan
- pakkaamisen vaiheet, annostelumenetelmät ja pakkausprosessin hallinnan periatteet
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa pakkauksen prototyypin
- arvioida pakkauksen soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin
- arvioida pakkauksen ympäristövaikutuksia
Lisätiedot
Luennot
Harjoitustyö
Laboratoriotyöt