Siirry suoraan sisältöön

Mediatekniikan matemaattiset menetelmätLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TV00AA06

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Suoritettuaan kurssin opiskelija ymmärtää kuvakäsittelyn monia keskeisiä matemaattisia periaatteita. Tietää kuinka digitaalisia kuvia voidaan analysoida ja muokata tietokoneella. Tietää minkälaista informaatiota kuva sisältää taajuusavaruudessa ja kuinka tätä voi käyttää hyväksi kuvia muokattaessa.
-----
Suoritettuaan kurssin opiskelija osaa analysoida ja muokata digitaalisia kuvia tietokoneen avulla sekä kuva-avaruudessa että taajuusavaruudessa. Osaa visualisoida teknistä dataa.

Sisältö

1. Kuvan matemaattinen malli
2. Kuvankäsittelyä kuva-avaruudessa: digitaalisen kuvan analysointi, korostaminen ja suodatus;
interpolaatio; gradientti
3. Kuvankäsittelyä taajuusavaruudessa: digitaalisen kuvan analysointi, korostaminen ja
suodatus sekä häiriön poisto kuvasta; spektri; näytteenotto
4. MATLAB:in käyttö
-----
5. Väriavaruudet
6. Värikuvien muokkaus

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee kuvaan liittyvät peruskäsitteet: ideaalinen kuva, digitaalinen kuva ja pikseli. Hän kykenee analysoimaan kuvan käyttämällä hyväkseen histogrammia. Tietää kuinka käsitellä kuvaa soveltamalla intensiteettikuvauksia ja maskioperaatioita kuva-avaruudessa. Tuntee ääriviivojen tunnistamisen matemaattiset periaatteet ja osaa käyttää gradientti-maskeja ääriviivojen etsinnässä. Ymmärtää näytteenoton merkityksen ja tuntee näytteenottoperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Tyydyttävän osaamisen lisäksi kurssin aihepiiristä opiskelija kykenee käyttämään taajuusavaruustekniikoita (sis. FFT) kuvan analysoinnissa ja kuvaongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija ymmärtää laskostumisen merkityksen ja sen kuinka taajuuskomponentit kuvautuvat laskostumisessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Hyvän osaamisen lisäksi kurssin aihepiiristä opiskelija kykenee soveltamaan sujuvasti kuvankäsittelyn standardimenetelmiä käytännön ongelmien ratkaisemisessa. Osaa käyttää eri väriavaruuksia digitaalisen kuvan analysoinnissa ja muokkaamisessa.

Siirry alkuun