Biokemia ja mikrobiologiaLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: TO00AA29
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää toisaalta mikrobien haitalliset vaikutukset ja niiden esiintymisen todennäköisyyden sekä toisaalta niiden hyödyntämismahdollisuudet. Opiskelija tietää, miten mikrobien haittavaikutuksia voidaan estää tai minimoida. Opiskelija hallitsee tärkeimpien biokemiallisten yhdisteiden ominaisuudet ja reaktiot ja tuntee merkittävimmät kaupalliset entsyymiryhmät ja niiden sovellukset.
-----
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa mikrobiologian ja biokemian tietojaan prosessitekniikassa. Opiskelija osaa arvioida mikrobien kasvunopeuksia sekä lämpökäsittelyjen sterilointivaikutuk-sia. Opiskelija osaa myös työskennellä mikrobiologian laboratoriossa ja käyttää tavallisimpia laboratoriolaitteita ja menetelmiä.
Sisältö
Biokemia ja mikrobiologia sekä biotekniikka ja niiden merkitys yleisesti, organismien karkea luokittelu ja soluteoria, mikro-organismien esiintyminen ja mikrobiluokkien erityispiirteet, mikrobien tunnistaminen, mikrobisolujen koostumus, mikrobien kasvu ja sen asettamat vaatimukset sekä kasvukinetiikka, mikrobien kasvun estäminen, mikrobiologiset työmenetelmät, kompostointi ja jätevesien biologinen puhdistus, sokerien ja hiilihydraattien sekä aminohappojen ja proteiinien biokemian perusteet, entsyymien ominaisuudet ja toiminta sekä sovellutukset, mikrobiologian perustyöskentelymenetelmät laboratoriossa
-----
Mikrobien toiminta sekä mikrobiologian teollisia sovelluksia yksityiskohtaisemmin, entsyymien luokittelu ja nimeäminen, proteiinien rakenteeseen vaikuttavat tekijät