Radiotekniikka ja tietoliikennetekniikkaLaajuus (6 op)
Opintojakson tunnus: TE00AC47
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 6 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää polarisaation ja väliaineen ominaisuuksien merkityksen radioyhteydessä. Opiskelija osaa mitoittaa ja analysoida mikroliuskajohtoja. Opiskelija ymmärtää heijastusten minimoimisen ja sovittamisen merkityksen suurtaajuuspiireissä. Opiskelija ymmärtää vaihelukitukssilmukan toiminnan ja tuntee sen yleisimmät sovellukset. Opiskelija tuntee antennien ominaisuudet ja yleisimmät antennityypit. Opiskelija tuntee yleisimmät aktiiviset ja passiiviset suurtaajuuskomponentit. Opiskelija osaa sovittaa kompleksisen kuorman keskitetyillä elementeillä. Opiskelija osaa suunnitella yksinkertaisen radiovastaanottimen lohkokaaviotasolla. Opiskelija osaa analysoida ja mitoittaa yksinkertaisen taajuussyntetisaattorin lohkokaaviotasolla. Opiskelija osaa kytkeä ja mitata yksinkertaisen radiovastaanottimen ominaisuuksia. Opiskelija osaa käyttää spektrianalysaattoria signaalien spektrin mittaamiseen ja piirianalysaattoria vahvistinten ja suodatinten taajuusvasteiden ja sovituksen mittaamiseen.
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on yleiskäsitys yleisten tiedonsiirtoverkkojen rakenteesta ja toimintaperiaatteista. Hän tuntee myös tiedonsiirron oleelliset rajoitukset tiedonsiirtokanavissa ja tuntee erilaisten siirtokanavien ominaisuuksia. Opiskelija ymmärtää lisäksi tietokoneiden välisen tiedonsiirron periaatteet.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida eri tiedonsiirtotekniikoiden ja meedioiden sopivuutta annettuun tiedonsiirtotarpeeseen.
Sisältö
Kenttäsuureet, polarisaatio, signaalit aika- ja taajuustasossa, radiojärjestelmät lohkokaaviotasolla, mikroliuskajohto, koaksiaalijohto, Smithin kartta, heijastuskerroin, sovittamisen perusteet, yleisimmät passiiviset komponentit ja niiden parametrit, yleisimmät aktiiviset komponentit ja niiden parametrit, antennien ominaisuudet, yleisimmät antennityypit, kohina, linkkiyhtälö, vaihelukitus ja taajuussynteesi, radiotekniikan mittausjärjestelmät.
Radiotekniikan historia, taajuusjako, S-parametrit, muita antennityyppejä, lineaarisuus ja epälineaarisuus.
•Yleisen piirikytkentäisen tiedonsiirtoverkot rakenne ja toimintaperiaate,
• Analogia/digitaalimuunnoksen periaate ja puheen pulssikoodimodulaatio (PCM)
• Desibeli (dB)-käsite ja sen käyttö tietoliikenteessä
• Tiedonsiirron teoreettiset rajoitusten (kohina ja kaistanleveys) vaikutus siirtonopeuteen
• Tietoliikenteessä käytetyt signaalit ja niiden esitystavat
• Erilaisten siirtokanavien (kuparikaapelit, optinen kuitu ja radiotie) ominaisuudet ja käyttösovellukset
• Kantoaaltomodulaatiomenetelmät ja johtokoodit ja niiden ominaisuudet
• lähiverkot (ethernet) ja nopea tiedonsiirto (DSL)