Siirry suoraan sisältöön

Taajuusmuuttajakäytön ohjelmistot ja parametritLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TE00BA77

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee taajuusmuuttajakäyttöjen ohjelmistorakenteen sekä toimintojen jaon moottorinohjaukseen ja käyttösovelluksiin. Opiskelija osaa ladata taajuusmuuttajan sovellusohjelman ja asetella parametrit laitteen käyttöönoton yhteydessä.

Opiskelija tietää toimintaperiaatteen ja suorituskyvyn erot skalaariohjauksen, vektorisäädön ja suoran momenttisäädön välillä.

Opiskelija tuntee taajuusmuuttajien parametroinnissa käytetyt termit ja osaa etsiä taajuusmuuttajan käyttöohjeista käyttösovelluksen kannalta oleelliset ohjauksen ja suojauksen parametrit sekä asetella niiden arvot taajuusmuuttajaan.

Opintojakson opettaja saattaa toteutuskohtaisesti muuttaa kurssin sisältöä ja arviointikriteerejä.

Sisältö

1. Taajuusmuuttajan ohjelmistot: moottorinohjaus ja käyttösovellukset
2. Taajuusmuuttajan ohjausperiaatteet: skalaariohjaus sekä vektori- ja suora momenttisäätö
3. Toimintotyyppejä: ohjaus, säätö, rampit, rajoitukset
4. Taajuusmuuttajakäytön parametrointi

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1. Opiskelija tunnistaa ja osaa kuvailla pääpiirteittäin taajuusmuuttajan keskeiset toiminnot ja niiden jaon moottorinohjaukseen ja sovellusohjelmiin.
2. Opiskelija tietää eri säätötapojen vaikutukset taajuusmuuttajakäytön toimintaan ja suorituskykyyn.
3. Opiskelija osaa nimetä erilaiset ohjaus-, säätö- ja rajoitusfunktiot ja niiden toiminnan muokkaukseen liittyvät parametrit.
4. Opiskelija löytää taajuusmuuttajakäytön ohjekirjoista laitteen käyttöönotossa tarvitsemansa parametriarvot ja tehdä taajuusmuuttajaan tarvittavat asetukset.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi
1. Opiskelija tunnistaa eri laitevalmistajien taajuusmuuttajien keskeiset toiminnot ja niiden jaon moottorinohjaukseen ja sovellusohjelmiin.
2. Opiskelija ymmärtää eri säätötapojen toiminnan ja merkityksen
3. Opiskelija osaa valita oikean säätötavan ja tuntee tärkeimmät säädettävät parametrit erilaisiin käyttötilanteisiin tai sovelluksiin
4. Opiskelija osaa valita tilanteen mukaan erilaiset ohjaus-, säätö- ja rajoitusfunktiot ja niiden toiminnan muokkaukseen liittyvät parametrit.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi
1. Opiskelija tuntee ainakin yhden taajuusmuuttajatyypin parametrit ja niiden käytön laajasti
2. Opiskelijalla on edellytykset suorittaa taajuusmuuttajan parametrointi ja käytön optimointi erilaisiin sovelluksiin itsenäisesti

Siirry alkuun