Siirry suoraan sisältöön

RakennusainekemiaLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TR00AB32

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Rakennusainekemian opintojakson tavoitteina on, että opiskelija kykenee käyttämään tietojaan kemian lainalaisuuksista ja ilmiöistä rakennusalan problematiikkaan. Opiskelija tuntee kemiallisesta näkökulmasta keskeisten rakennemateriaalien ominaisuudet ja ympäristön kemiallisten rasitusten vaikutukset tavanomaisimpiin rakennusalan materiaaleihin ja kykenee tältä pohjalta ja tästä näkökulmasta vertailemaan eri materiaalin soveltuvuutta käyttötarkoitukseensa.
Opiskelija kykenee hakemaan oman ammattialansa tietoa ja prosessoimaan sitä sekä arvioimaan tiedon merkitystä ja luotettavuutta.

Sisältö

Metallien korroosio
• Sähkökemiallisen jännitesarja sen soveltaminen, galvaaniset sarjat.
• Korroosioreaktioiden periaatteet, kemiallisen korroosion ja sähkökemiallisen korroosion perusteet.
• Keskeiset korroosiotyypit, korroosion synty ja torjunta.

Betonin kemia
• Sementin kemialliset koostumusvaihtoehdot ja koostumuksen vaikutus betonin ja teräsbetonin ominaisuuksiin.
• Sementtikiven ja betoniterästen kemiallinen kestävyys ja korroosiokestävyys.

Muut aihepiirit
• Radon
• Puu
• Vesi
• Rakennusjätteet
• Rakennusalan haitalliset aineet, niiden turvallinen käsittely ja suojautuminen sekä kemikaalien ympäristövaikutukset.
• Kestävä kehitys

Seminaarityöskentely
• Seminaarityöskentelyn aiheet määräytyvät rakennusainekemian alueelta opiskelijoiden aihevalintojen perustella

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opintojaksossa arvioidaan opiskelijan kemiallista tietämystä ja keskeisten käsitteiden sekä kemiallisten ilmiöiden ymmärtämistä, tiedon hankinta- ja prosessointikykyä, kykyä soveltaa tietojaan käytännön tilanteisiin ja ammattialaansa sekä vuorovaikutusaktiivisuutta opintojakson sisällöllisten aihepiirien parissa.

Arvioinnin menetelminä käytetään opintojakson kokeita, harjoitustehtäviä sekä dialogeja. Seminaarityöskentelyssä arvioidaan opiskelijan aiheenhallinnan lisäksi hänen kykyään kirjalliseen ja suulliseen esitykseen, kykyään argumentoida ammattialansa aiheista sekä vuorovaikutus- ja vertaisarviointitaitoja. Arvioinnissa painotetaan seminaarityöskentelyn sisällöllistä puolta.

Opiskelija hallitsee opintojakson aihepiirien keskeiset käsitteet ja niiden merkityksen ja tietää, mihin niitä voi soveltaa. Seminaarityöskentelyssä opiskelija kykenee tiedonhankintaan opintojakson aihepiireihin liittyvistä aiheista, laatimaan kirjallisuustutkielman sekä pitämään aiheesta esitelmän. Opiskelija kykenee sekä itse- että vertaisarviointiin.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hallitsee opintojakson aihepiirien käsitteet, ymmärtää niiden merkityksen ja tietää mihin ja miten niitä voidaan soveltaa. Seminaarityöskentelyssä opiskelija kykenee tiedonhankintaan monipuolisista ammattialansa tietolähteistä, joiden pohjalta hän kykenee laatimaan kirjallisuustutkielman, missä hän myös osoittaa osaavansa vertailla eri lähteistä saamiaan tietoja. Opiskelija kykenee sekä itse- että vertaisarviointiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee opintojakson aihepiirien käsitteet ja ilmiöt, ymmärtää niiden merkityksen rakennusalalla ja osaa itsenäisesti soveltaa tietoaan ammattialallaan.
Seminaarityöskentelyssä opiskelija kykenee itsenäisen tiedonhankintaan monipuolisista ammattialansa tietolähteistä, joiden pohjalta hän kykenee laatimaan kirjallisuustutkielman, missä hän myös osoittaa osaavansa vertailla ja kriittisesti arvioida eri lähteistä saamiaan tietoja. Opiskelija kykenee pitämään asiantuntijaesityksen valitsemastaan aiheesta, ja osoittaa kykenevänsä monipuoliseen dialogiin. Hän kykenee itse- ja vertaisarviointiin.

Siirry alkuun