Siirry suoraan sisältöön

Orgaaninen kemiaLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: TQ00AA29

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa eri funktionaaliset ryhmät, tietää niiden vaikutuksen yhdisteen käyttäytymiseen ja osaa nimetä keskeisimmät orgaaniset yhdistetyypit. Hän myös tietää hiiliatomin elektroniorbitaalien hybridisaation ja sen merkityksen orgaanisten yhdisteiden ominaisuuksien kannalta. Lisäksi opiskelija tietää keskeisimmät orgaaniset reaktiotyypit ja –mekanismit ja tuntee polymeerien tärkeimmät ominaisuudet ja sovelluskohteet. Opiskelija myös ymmärtää seuraavien keskeisimpien orgaanisessa analytiikassa käytettävien tekniikoiden periaatteet ja sovellusalueet:
- tislaus
- kromatografia (TLC, HPLC, GC)
- polarimetria
- refraktometria
- spektroskopia (UV- ja FTIR-spektroskopia)

Orgaanisten synteesien reaktiomekanismit ja analyysimenetelmien yksityiskohtainen ymmärtäminen.

-----
Opintojakson suoritettuaan opiskelija pystyy nimeämään vaikeudeltaan keskitasoiset orgaaniset yhdisteet IUPAC:n ohjeiston mukaisesti ja piirtämään annetun nimen perusteella yhdisteen rakennekaavan. Lisäksi hän pystyy tunnistamaan, mitä yhdisteitä voi muodostua toisista hapettumalla tai pelkistymällä. Opiskelija myös tunnistaa ja osaa käyttää orgaanisen kemian laboratoriossa tarvittavia lasiastioita ja työvälineitä, hallitsee työturvallisuuden kannalta tärkeät varotoimenpiteet ja jätteiden lajittelun. Lisäksi hän osaa rakentaa ja käyttää orgaanisessa laboratoriomittakaavan syntetiikassa ja analytiikassa tarvittavia erilaisia koelaitteistoja. Lisäksi opiskelija osaa arvioida kokeelliseen työhön liittyviä virhelähteitä kvalitatiivisesti. Hän myös pystyy käyttämään seuraavia laitteita:
- sulamispisteen määrityslaite
- refraktometri
- polarimetri
- FTIR-spektrometri

Sisältö

Orgaanisten yhdisteiden luokittelu ja tunnistaminen: erilaiset kaavat ja yhdisteiden nimeäminen. Isomeria. Hiiliatomin orbitaalien hybridisaatio ja orgaanisten yhdisteiden sidokset. Eri yhdistetyyppien hapetusaste, funktionaaliset ryhmät ja niiden reaktiivisuus. Tärkeimmät reaktiotyypit –ja mekanismit. Polymeerit. Pinta-aktiiviset aineet. Laboratoriomittakaavan orgaaninen syntetiikka ja analytiikka, niissä tarvittavat työvälineet, menetelmät ja tekniikat (UV, IR, MS).
-----
Orgaanisten reaktiomekanismien yksityiskohtainen ymmärtäminen.

Siirry alkuun