Siirry suoraan sisältöön

Sähkökemia ja korroosiotekniikkaLaajuus (7 op)

Opintojakson tunnus: TQ00AA49

Opintojakson perustiedot


Laajuus
7 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää kennoreaktioita hallitsevat lait ja niiden termodynaamisen perustan ja tuntee sähkökemiallisen jännitesarjan merkityksen aineiden keskinäisen korroosiokäyttäytymisen perustana. Hän tuntee korroosion etenemistapahtumat erilaisissa materiaaleissa ja ympäristöolosuhteissa sekä tietää, mitkä tekijät lisäävät tai rajoittavat korroosion vaikutusta. Hän tietää, miten eri korroosionestomenetelmät toimivat käytännössä. Opiskelija hallitsee sähköisten suojausten periaatteet. Hän tuntee korroosiomittausmenetelmät ja niiden käyttömahdollisuudet metallien korroosiokäyttäytymisen arvioinnissa.
-----
Opiskelija osaa soveltaa omaksumiaan sähkökemiallisia tietoja käytännön korroosio- ja saostustapauksiin. Hän osaa valita erilaisiin korroosiotapauksiin oikeat suojausmenetelmät ja tarkoituksenmukaisen korroosiokokeen sekä suorittaa keskeisimpiä korroosioon ja sen seurantaan liittyviä mittauksia ja käsitellä niiden tuloksia.

Sisältö

Sähkökemiallisten reaktioiden termodynaamiset edellytykset, kenno- ja reaktiopotentiaalit, sähkökemiallinen jännitesarja.

Sähkökemiallisten reaktioiden kinetiikka, liuosten johtokyky.

Korroosion sähkökemiallinen perusta, Pourbaix-diagrammi, passivoituminen, Evansin diagrammi.

Metallien korroosionkestävyys, korroosionestoperiaatteet, sähköiset korroosiosuojausmenetelmät.

Korkealämpötilakorroosio.

Sähkökemiallisten mittausten koejärjestelyt. Potentiaalimittaukset, voltametria, potentio- ja galvanostaattiset menetelmät. Koetulosten tulkinta ja merkitys korroosiokäyttäytymisen arvioinnissa.
-----
Elektrodipotentiaalin fysikaalinen perusta.

Impedanssi- ja CER-menetelmä, sähkökemiallinen kohina.

Esitietovaatimukset

Korroosioneston perusteet
Fysikaalinen kemia

Siirry alkuun