Elintarvikkeiden valmistustekniikkaLaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: TX00BP83
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee suomalaisen elintarviketeollisuuden erityispiirteitä ja ymmärtää, mistä raaka-aineista ja millaisilla prosesseilla elintarvikkeet valmistetaan ja mitä elintarvikemateriaalissa tapahtuu eri prosessivaiheissa.
Opiskelija tietää elintarvikkeiden tyypillisimpiä kemiallisia (ja fysikaalisia) reaktioita, joita voi tapahtua esimerkiksi valmistuksen tai säilytyksen aikana. Opiskelija tuntee myös eri ravintoaineiden määritysmenetelmiä.
Sisältö
1. Elintarvikkeiden valmistusprosessit elintarvikeryhmittäin (kuten maito- ja maitovalmisteet, liha ja kala, vilja- ja viljavalmisteet, valmisruoka, kasvikset, ravintorasvat, juomat ja makeiset). Lisäaineet (kuten emulgointiaineet, stabilointiaineet ja värit).
2. Eri elintarvikeryhmien (kuten liha, maito, leipomotuotteet, kasvikset, rasvat, sokerit, makeiset) pääravintoaineiden (hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat) rakenne ja ominaisuudet sekä valmistuksen ja varastoinnin aikana tapahtuvat tyypillisimmät reaktiot. Lisäksi veden merkitys elintarvikkeissa (vesipitoisuus ja vedenaktiivisuus).
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1. Opiskelija osaa nimetä ja selittää tyypillisimmät elintarvikkeiden valmistusmenetelmät ja niiden vaiheet.
2. Opiskelija tunnistaa eri elintarvikkeiden pääravintoaineet ja osaa kuvata tyypillisimpiä elintarvikkeessa tapahtuvia kemiallisia reaktioita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
1. Opiskelija osaa selittää omin sanoin, mitä elintarvikkeiden eri valmistusvaiheissa tapahtuu ja mihin kyseiset vaiheet perustuvat. Opiskelija osaa myös ottaa kantaa ja pohdiskella, mitä onnistuneelta valmistusprosessilta vaaditaan.
2. Opiskelija osaa selittää omin sanoin, mihin ilmiöön eri elintarvikkeissa tapahtuvat kemialliset reaktiot perustuvat. Hän osaa ottaa kantaa reaktioiden merkitykseen elintarvikkeen (esim. säilyvyyden, valmistuksen) kannalta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
1. Opiskelija osaa nähdä valmistusprosessin vaiheet kokonaisuuden kannalta. Hän osaa arvioida kriittisesti ja rakentavasti erilaisia elintarvikkeiden valmistusprosesseja. Opiskelija osaa valita optimiratkaisuja erilaisissa tilanteissa.
2. Opiskelija osaa arvioida opittua tietoa ja pystyy arvioimaan kriittisesti elintarvikkeen kemiallisen koostumuksen merkitystä esim. elintarvikkeen valmistuksen tai säilytyksen kannalta. Opiskelija osaa tehdä päätelmiä ja valintoja elintarvikkeen kemiallisen koostumukseen perustuen.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
1. Opiskelija osaa nimetä ja selittää tyypillisimmät elintarvikkeiden valmistusmenetelmät ja niiden vaiheet.
2. Opiskelija tunnistaa eri elintarvikkeiden pääravintoaineet ja osaa kuvata tyypillisimpiä elintarvikkeessa tapahtuvia kemiallisia reaktioita.