Biokemia ja ravitsemusoppiLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00BP81
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee biokemiallisesti tärkeimmät aineryhmät, niiden rakenteet ja ominaisuudet. Hän ymmärtää biologisten makromolekyylien rakentumisen ja niiden merkityksen osana solun rakennetta ja toimintaa. Opiskelija ymmärtää geenien ja entsyymien toiminnan solussa, niiden säätelymekanismit sekä osaa selittää tärkeimpien energia-aineenvaihduntareaktioiden tapahtumat.
Opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden merkityksen elimistössä ja tietää, mistä elintarvikkeista mitäkin ravintoainetta saa. Opiskelija tuntee ravitsemussuosituksia sekä tietää erilaisia erityisruokavalioita.
Opiskelija tuntee keskeisimmät biokemialliset tutkimusmenetelmät.
Sisältö
Biomolekyylien (lipidit, hiilihydraatit, aminohapot ja proteiinit, nukleiinihapot) rakenne, ominaisuudet ja toiminta
Energia-aineenvaihdunta sekä tärkeimmät biokemialliset reaktiot solutasolla (entsyymien toiminta, geenien säätelymekanismit, tiedonsiirto DNA:sta proteiiniksi, immuunijärjestelmä)
Ruoansulatus ja ravinteiden imeytyminen, energian saanti ja kulutus. Ravitsemussuositukset, erityisruokavaliot ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet
Keskeiset biokemialliset tutkimusmenetelmät
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tieto johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti