Siirry suoraan sisältöön

HygieniaLaajuus (4 op)

Opintojakson tunnus: B0092

Opintojakson perustiedot


Laajuus
4 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää elintarvikkeiden tuotantoon liittyvät hygieeniariskit ja ymmärtää, mihin tekijöihin vaikuttamalla voi estää riskin syntymisen. Opiskelija tietää eri elintarvikeryhmien tyypilliset pilaantumistavat ja ymmärtää, minkälaisia teknisiä ratkaisuja hygienia vaatii tuotantotiloilta ja –laitteilta.
-----
Opiskelija osaa itse käyttäytyä elintarvike- tai lääketuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta sekä osaa käyttää siivous- ja desinfiointimenetelmiä ja –aineita oikeaoppisesti.

Opiskelija osaa kehittää toimintatavat, joilla hallitaan yksittäisen valmistuslinjan hygieniariskit HACCP-järjestelmän mukaisesti.

Opiskelija osaa tehdä elintarvikenäytteestä laimennossarjan Ja osaa laskea kasvatustulosten perusteella näytteen mikrobipitoisuuden. Osaa työskennellä aseptisesti mikrobiologisessa laboratoriossa.

Sisältö

Hygieniariskit ja saastutuslähteet elintarvikkeiden tuotannossa pellolta pöytään. Keskeisimmät ruokamyrkytys- ja elintarvikeinfektiobakteerit sekä elintarvikkeiden ja juomaveden kautta leviävät virukset sekä alkueläimet ja matotaudit. Eri elintarvikeryhmien tyypilliset pilaantumisilmiöt. Henkilöstön työskentelyhygienia, siivous ja desinfiointi. Hygieeniset ratkaisut laite- ja laitossuunnittelussa. Teollisuuden omavalvontajärjestelmä ja HACCP-toimintatapa.

Aseptinen laboratoriotyöskentely. Elintarvikenäytteen valmistaminen mikrobiologista analyysiä varten; laimennussarjan teko ja tulosten laskeminen painotetulla keskiarvomenetelmällä. Mikrobiologisen näytteen ottaminen pinnoilta ja ilmasta sekä tulosten analysointi.
-----
Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen ja useampiin eri tilanteisiin soveltaminen.

Esitietovaatimukset

Mikrobiologia, mikrobiologian laboratoriotyöt

Lisätiedot

Luokkahuoneopetusta: 35 h
Laboratoriotöitä: 15
Harjoitustyö:
Tentti: 6 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 43 h
Yhteensä: 93 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Siirry alkuun