Pop/jazz-musiikin koulutusohjelma, Muusikko: Musiikintekijä
Opetussuunitelman tunnus: KZC13S1
- Tutkintonimike
- Muusikko (AMK)
- Laajuus
- 270 op
- Kesto
- 4.5 vuotta (270 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2013
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Tavoite
Koulutusohjelman päämääränä on valmistaa erityisesti populaari- ja jazzmusiikkiin suuntautuneista muusikoista päteviä ja monipuolisia musiikin ammattilaisia: instrumentalisteja, musiikkipedagogeja, musiikintekijöitä ja musiikkituottaja-teknologeja, jotka kykenevät ja haluavat kehittää edelleen ammattitaitoaan ja rikastuttaa luovalla tietämyksellään kotimaista ja kansainvälistä rytmimusiikkia.
Koulutusohjelman suorittanut valmistuu Muusikoksi tai Musiikkipedagogiksi (AMK). Kummassakin suuntautumisvaihtoehdossa syvennytään heti alussa yhteisten aineiden ja kulttuuriopintojen ohella ammatillisiin perusasioihin. Nämä tarjoillaan korkeintaan puolen vuoden mittaisina tiiviinä opintojaksoina. Kaikki opiskelijat suorittavat aluksi yhteisiä opintoja, mutta opiskelun edetessä valinnaisuus lisääntyy ja erikoistuminen saa lisätilaa.
Populaari- ja jazzmusiikkia on muualla tutkittu paljonkin, mutta Suomessa toistaiseksi valitettavan vähän. Pop/jazz-musiikin koulutusohjelma pyrkii korjaamaan tilanteen: tarjolla olevat teoreettisluonteiset syventymisopinnot luovat hyvän perustan kotimaiselle tutkimukselle ja lisäksi pop/jazz-musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehto antaa välineitä alan pedagogisten kysymysten tarkasteluun.
Koulutusohjelman rakenne
Koulutusohjelma muodostuu perusopinnoista, ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, harjoittelusta sekä opinnäytetyöstä ja kypsyysnäytteestä. Näiden sisällä on järjestetty edellä mainittujen suuntautumisvaihtoehtojen ja syventävien opintokokonaisuuksien lisäksi valinnaisuutta modulaarisina opintojaksoina, joita poimitaan haluttujen erikoistumistavoitteiden mukaisesti. Pedagogeiksi opiskelevilla osa harjoittelusta on opetusharjoittelua, mutta kaikki valmentautuvat myös erityisalalleen ominaisiin esiintymistilanteisiin, jotta käytännön työelämän monimuotoiset tehtävät tulisivat tutuiksi. Opiskelija voi tietyin edellytyksin vaihtaa syventävää opintokokonaisuuttaan ennen toisen opintovuoden alkua.
Ammatin kuvaus
Pop/jazz-muusikon suuntautumisvaihtoehdon tavoitteena on kouluttaa monipuolisia, eri tyylilajit taitavia rytmimusiikin ammattilaisia suomalaisen ja kansainvälisen musiikkielämän asiantuntijoiksi. Opinnoissa painotetaan erityisesti ammattilaisuutta ja työelämälähtöisyyttä ja korostetaan muusikon omaa aktiivisuutta työtilaisuuksien saamisessa free lance- tai orkesterimuusikkona, esiintyvänä taiteilijana, musiikintekijänä, musiikin tuottajana ja musiikkiteknologina.
Pop/jazz-muusikon suuntautumisvaihtoehdossa tähdätään nimenomaisesti musiikin esittämisen ja luomisen sekä näiden vaatimien muiden taitojen hallintaan. Pop/jazz-muusikoksi opiskeleva voi valita instrumentalistin, musiikintekijän tai musiikkituottaja-teknologin syventävät opinnot. Instrumentalistin toimenkuvaan kuuluu pääasiallisesti soittaminen tai laulaminen. Musiikintekijän on varsinaisen erityisalansa kirjallisesta luonteesta huolimatta hallittava sekä musiikin esittäminen käytännössä että ammattialan edellyttämät tuotannollis-teknologiset taidot. Musiikkituottaja-teknologi hallitsee musiikillisen sisällön tuottamisen ohella musiikin tuotannon organisaation ja kykenee toimimaan sekä äänisuunnittelijan tehtävissä, ääni- ja multimedia-alan sisällöntuottajana että erilaisten musiikkituotantojen suunnittelijana ja toteuttajana.
Yhteystiedot
Pop/jazzmusiikin koulutusohjelma
Koulutuspäällikkö Jere Laukkanen
PL 4042, (Arabiankatu 2, Helsinki)
00079 Metropolia
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Pop/jazz-musiikin koulutusohjelman lukuvuoden 2012-2013 opetussuunnitelmien ainoa rakenteellinen muutos on 4 op laajuisen uraohjausseminaarin sisällyttäminen muusikon suuntautumisvaihtoehdon instrumentalistin pääaineen ammattiopintoihin. Pääaineen ensemble-työskentelyn määrää on vastaavasti pienennetty 4 op:llä 12 opintopisteeseen. Muut muutokset ovat lähinnä opintojaksojen tavoitteiden ja sisältöjen täsmennyksiä sekä lisätyt arviointikriteerit opintojaksoille.
Musiikin koulutusohjelmarypään ammatillinen neuvottelukunta käsitteli opetussuunnitelmia kokouksessaan 29.2.2012.
Pop/jazz-musiikin opetussuunnitelmien opintojaksojen kuvaukset on kirjoitettu osaamisperustaisiksi. Tehty kehitystyö perustuu Euroopan konservatorioliitto AEC:n julkaisemiin, Erasmus/Polifonia-verkoston määrittelemiin kansainvälisiin osaamis- ja kompetenssikuvauksiin, joita varten opetussuunnitelmissa on myös oma kompetenssipohjainen jäsentelynsä.
Opetussuunnitelman kehittämistyön jatkamiseksi pop/jazz-musiikin koulutusohjelmassa on olemassa jatkuva, määritelty ja kuvattu prosessi.
Lisätiedot
Kaikki Pop/jazz-musiikin koulutusohjelman eri ammatilliset suuntautumiset on ajoitussuunnitelmien näyttämästä informaatiosta poiketen mahdollisuus opiskella tasaisin 60 op:n lukuvuosin ja n. 30 op:n lukukausin. Ajoitussuunnitelmissa näkyvät poikkeamat näistä opintopistemääristä johtuvat puutteista OpsEditori-alustan toiminnallisuudessa. Oikeelliset ajoitussuunnitelmat liitteenä pdf-muodossa.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
AEC/Polifonia-kompetenssit
Erasmus / Polifonia -kuvausten mukaan (AEC 2007) Vaihdettu jäsennysmallin nimi, Markus Utrion pyynnöstä. Vanha nimi oli "pop/jazzmusiikki: kompetenssi" (12.3.2012/trobo)
amk::amk-tutkintojen yhteiset kompetenssit (2010)
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto (2010) Suositus tutkintojen kansallisen viitekehyksen (NQF) ja tutkintojen yhteisten kompetenssien soveltamisesta ammattikorkeakouluissa