Maalatun puun ja polykromiveistosten konservointiLaajuus (7 op)
Opintojakson tunnus: KI00AB94
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 7 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee maalatun puupohjaisen taiteen (maalaukset ja polykromiveistokset) historian. Opiskelija tuntee esineiden materiaalit, valmistamisen teknologian, konservointimateriaalit sekä materiaalien tutkimista / analysointia.
-----
Opiskelija tuntee maalatun puun ja polykromiveistosten historian, materiaalit ja tekniikat. Opiskelija osaa analysoida/määritellä konservoitavassa esineessä käytetyt materiaalit ja dokumentoida esineen vaatimusten mukaisesti. Opiskelija osaa tehdä konservointisuunnitelman perustuen dokumentointiin ja konservoida kohteen, ottaen huomioon eettiset ja esteettiset periaatteet sekä konservoinnin materiaalivaatimukset. Opintojakson aikana opiskelija pystyy konservoimaan käytännössä yksin tai osana ryhmää esineen tai esineitä hyväksytyn konservointisuunnitelman mukaisesti.
Sisältö
Opintojakso on hyvin pitkälle käytännön konservoinnin jakso jossa käytännön työ perustuu aiemmilla kursseilla opittuun (kultaus ja pintakäsittelyt, historialliset maalaustekniikat puupohjalle, johdatus konservoinnin materiaaleihin ja tekniikoihin ) sekä kurssin aikana saatuun uuteen tietoon.
Dokumentoidaan ja konservoidaan puupohjelle maalattuja taideteoksia ja polykromiveistoksia sekä pohditaan materiaalien ja menetelmien valintoja, eettisiä ja esteettisiä aspekteja kohteen konservoinnissa.
Otetaan huomioon esineen historian ja käyttöön tai esilläpitoon liittyvät aspektit ja työelämäyhteyksin kautta saatava omistajan palaute / toiveet.
-----
Suoritetaan perusteellinen dokumentointi ja materiaalianalyysit ennen konservointia. Erilaiset konservointitoimeenpiteet kuten puhdistus, konsolidointi, kittaus ja retusointi ovat kurssin sisältönä. Samoja asioita käsitellään kuitenkin vielä tulevilla erikoiskursseilla syventävästi.
Lisäksi pohditaan vaurioiden syntymekanismejä sekä esineiden säilytys- ja esillepano olosuhteita ennen konservointia ja konservoinnin jälkeen.
Esitietovaatimukset
Johdatus konservoinnin materiaaleihin ja tekniikoihin, Kultaus ja pintakäsittely, Kemia I, Pigmentit I
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arvosana 1
Paljon poissaoloja. Ryhmätyöskentelyssä vaikeuksia.
Kokonaisuus ei ole tasapainoinen. Opiskelija ei pysty hahmottamaan monia konservoinnin perusideoita eikä sen vuoksi pysty täysin soveltamaan oppimaansa käytännön työhön. Toimenpiteiden ja materiaalivalintojen perustelut ovat haparoivia, epäselviä ja selviä puutteita ilmenee aikaisemmin opitun tiedon osalta.
Dokumentoinnin tekstissä ja / tai lisämateriaalissa paljon puutteita ja epätarkkuutta, isoja asiavirheitä. Käytännön konservoinnin osalta kokonaisuus on hyvin huolimaton. Kaikkia konservoinnin toimenpiteitä ei ole suoritettu eettisesti ja esteettisesti hyväksyttävästi, työskentely ei ole ollut itsenäistä ja on ollut hyvin paljon tarvetta lehtorin lisäohjaukselle konservointiprosessin ja dokumentoinnin aikana. Kokonaisuus on sellainen josta näkyy, että siihen ei ole lainkaan paneuduttu.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Arvosana 3
Hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus. Asiat etenivät opintojaksolla johdonmukaisesti. Opiskelija hahmottaa opintojaksolla opetetut konservoinnin perusideat ja osaa soveltaa oppimaansa käytännön työhön sekä osaa selittää asiantuntevasti tehtyjen toimenpiteiden ja materiaalien valinnat, syyt ja seuraukset.
Dokumentoinnin tekstissä ja / tai lisämateriaalissa pieniä puutteita ja epätarkkuutta, pieniä asiavirheitä. Käytännön konservoinnin osalta kokonaisuuden tulee olla onnistunut ja työ on hyvää tasoa. Konservoinnin toimenpiteet on suoritettu eettisesti ja esteettisesti hyväksyttävästi, työskentely on ollut riittävän itsenäistä mutta on ollut useamman kerran tarvetta lehtorin lisäohjaukselle konservointiprosessin ja dokumentoinnin aikana.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvosana 5
Opintojaksolle asetetut tavoitteet on saavutettu kiitettävällä tavalla. Opiskelija on osallistunut opetukseen aktiivisesti ja toiminut erittäin hyvin ryhmän osana.
Erinomainen ja tasapainoinen dokumentoinnin ja käytännön työn kokonaisuus. Asiat etenivät opintojaksolla johdonmukaisesti, dokumentoinnin ilmaisutapa on tarkka eikä tulkinnanvaraista. Dokumentointi on selkeä ja helppo lukea, ei asiavirheitä.
Opiskelija hahmottaa opintojaksolla opetetut sekä aikaisemmin opitut konservoinnin perusideat ja osaa soveltaa oppimaansa käytännön työhön. Opiskelija osaa selittää ja perustella asiantuntevasti suoritettujen toimenpiteiden ja materiaalien valinnat, syyt ja seuraukset. Työskentely on ollut riittävän itsenäistä, konservoinnin eettiset ja esteettiset näkökulmat on otettu huomioon ja konservointityön jälki on kiitettävää tasoa.
Lisätiedot
Luennot ja itsenäinen käytännön työ (myös pienryhmissä) lehtorin ohjauksessa.
Vierailu Tukholmaan, Historiska museetin konservointilaitokselle sekä tutustuminen museon puupohjaisen taiteen kokoelmiin ja konservointimenetelmiin.
Opiskelijat pitävät jokainen yhden POWERPOINT-esitelmän itse valitsemien / lehtorin antamien artikkelien / kirjallisuuden perusteella.