Teollisen kulttuuriperinnön, Modernin ja Nykytaiteen konservointiLaajuus (15 op)
Opintojakson tunnus: KI00AB70
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 15 op
Osaamistavoitteet
Opintojakso koostuu erilaisista moduuleista ja projektiluontoisista osioista.
Opintojakson tavoitteena on antaa laajempi käsitys teollisen kulttuuriperinnön ja teollisten materiaalien sekä modernin ja nykytaiteen konservoinnin ongelma-alueista, dokumentointi-ja konservointitavoista ja ongelmanratkaisutavoista sekä työelämäyhteyksien tärkeydestä ongelmaratkaisussa.
Opintojakson modernin ja nykytaiteen konservoinnin osion tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat modernin ja nykytaiteen elementteihin, konsepteihin / filosofiaan ja materiaaleihin, erityisesti muovimateriaaleihin, sekä olemassa oleviin dokumentointimenetelmiin ja ennaltaehkäisevään konservointiin.
Teollisen kulttuuriperinnön konservoinnin osion tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat teollisesti valmistettujen esineiden ja kokonaisuuksien säilyttämisen ratkaisuihin ja ongelmiin. Kurssilla pohditaan käytössä ja ulkotiloissa olevien esineille ja kokonaisuuksille soveltuvia konservointimenetelmiä.
Sisältö
Opintojakson modernin ja nykytaiteen konservoinnin osion aikana opiskelijat perehtyvät modernin ja nykytaiteen olemukseen teorian ja case-study pohjaisen materiaalin kautta. Käytännön konservointityö ja asianmukainen dokumentointi on osana osiota.
Osana opintojaksoa on Modernit materiaalit (muovimateriaalit) - osio.
Opiskelijat perehtyvät taiteilija-haastatteluihin sekä modernin ja nykytaiteen dokumentointiin ja etiikkaan (data- and condition registration models).
Yksi osioista tutustuttaa opiskelijat ajoneuvokonservoinnin ja entisöinin maailmaan ja tehdään tiivistä yhteistyötä alan toimijoiden kanssa.
Yksi osioista keskittyy modernien huonekalujen materiaalien ja ennen kaikkea pintakäsittelyjen historiaan, tekniikoihin, ikääntymiseen ja konservoinnin ongelmiin.
Opintojakson aikana vieraillaan konservaattorin opastuksella sellaisten museoiden varastoissa sekä konservointiosastolla joilla on modernin ja nykytaiteen kokoelmia. Mahdollisesti muita vierailuja.
Esitietovaatimukset
Aikaisemmat ammattiopinnot, Kemia ja Pigmentit
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arvosana 1
Paljon poissaoloja. Ryhmätyöskentelyssä vaikeuksia.
Kokonaisuus ei ole tasapainoinen. Opiskelija ei pysty hahmottamaan monia konservoinnin perusideoita eikä sen vuoksi pysty täysin soveltamaan oppimaansa käytännön työhön. Toimenpiteiden ja materiaalivalintojen perustelut ovat haparoivia, epäselviä ja selviä puutteita ilmenee aikaisemmin opitun tiedon osalta.
Dokumentoinnin tekstissä ja / tai lisämateriaalissa paljon puutteita ja epätarkkuutta, isoja asiavirheitä. Käytännön konservoinnin osalta kokonaisuus on hyvin huolimaton. Kaikkia konservoinnin toimenpiteitä ei ole suoritettu eettisesti ja esteettisesti hyväksyttävästi, työskentely ei ole ollut itsenäistä ja on ollut hyvin paljon tarvetta lehtorin lisäohjaukselle konservointiprosessin ja dokumentoinnin aikana. Kokonaisuus on sellainen josta näkyy, että siihen ei ole lainkaan paneuduttu.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Arvosana 3
Hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus. Asiat etenivät opintojaksolla johdonmukaisesti. Opiskelija hahmottaa opintojaksolla opetetut konservoinnin perusideat ja osaa soveltaa oppimaansa käytännön työhön sekä osaa selittää asiantuntevasti tehtyjen toimenpiteiden ja materiaalien valinnat, syyt ja seuraukset.
Dokumentoinnin tekstissä ja / tai lisämateriaalissa pieniä puutteita ja epätarkkuutta, pieniä asiavirheitä. Käytännön konservoinnin osalta kokonaisuuden tulee olla onnistunut ja työ on hyvää tasoa. Konservoinnin toimenpiteet on suoritettu eettisesti ja esteettisesti hyväksyttävästi, työskentely on ollut riittävän itsenäistä mutta on ollut useamman kerran tarvetta lehtorin lisäohjaukselle konservointiprosessin ja dokumentoinnin aikana.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvosana 5
Opintojaksolle asetetut tavoitteet on saavutettu kiitettävällä tavalla. Opiskelija on osallistunut opetukseen aktiivisesti ja toiminut erittäin hyvin ryhmän osana.
Erinomainen ja tasapainoinen dokumentoinnin ja käytännön työn kokonaisuus. Asiat etenivät opintojaksolla johdonmukaisesti, dokumentoinnin ilmaisutapa on tarkka eikä tulkinnanvaraista. Dokumentointi on selkeä ja helppo lukea, ei asiavirheitä.
Opiskelija hahmottaa opintojaksolla opetetut sekä aikaisemmin opitut konservoinnin perusideat ja osaa soveltaa oppimaansa käytännön työhön. Opiskelija osaa selittää ja perustella asiantuntevasti suoritettujen toimenpiteiden ja materiaalien valinnat, syyt ja seuraukset. Työskentely on ollut riittävän itsenäistä, konservoinnin eettiset ja esteettiset näkökulmat on otettu huomioon ja konservointityön jälki on kiitettävää tasoa.