Optometrian tutkinto tuottaa näkemisen asiantuntijoita pääsääntöisesti terveydenhuollon yksityissektorin palvelukseen.
Optometristi on näkemisen asiantuntija. Hänen ydinosaamistaan on näöntutkimusten tekeminen sisältäen silmän terveydentilan arvioinnin. Hän myy, valmistaa ja huoltaa silmälaseja sekä sovittaa piilolaseja ja heikkonäköisten apuvälineitä. Tämän ydinalueensa lisäksi hän hallitsee liike-elämässä toimimisen periaatteet ja hänellä on kyky kohdata erilaisia ihmisiä. Hän osaa soveltaa omaa osaamistaan työelämän muutoksessa.
Koulutuksen tavoitteena on luoda opiskelijalle monipuolinen, kansainvälinen ja yhteisöllinen oppimisympäristö optometristin ammattitaidon kehittymiselle. Opiskelijalle kehittyy koulutuksen aikana selkeä ammatti-identiteetti ja –etiikka toimia itsenäisesti osana suomalaista ja eurooppalaista näönhuoltoa yhteistyössä alan eri toimijoiden kanssa. Opiskelijalle syntyy kiinnostus kehittää omaa ammattitaitoaan työelämässä sekä toimia oman alansa arvioijana ja kehittäjänä. Koulutuksen aikana opiskelija saa valmiudet toimia liike-elämän asiakaspalvelu- ja johtotehtävissä.
Opetussuunnitelma koostuu 30 opintopisteen (0,5 vuotta) opintokokonaisuuksista, jotka ovat aikajärjestyksessä. Alkuopinnot sisältävät tietoja ja taitoja, joita tarvitaan kun toimitaan asiakaspalvelussa optikkomyymälässä. Seuraavaksi keskitytään silmän toimintaan ja silmälasimääritykseen sekä näköhavainnon muodostumiseen. Keskivaiheen opinnot sisältävät piilolasien sovittamisen ja tutkimus ja kehittämisopintoja ja loppupuolella keskitytään silmän terveyden tutkimiseen sekä vapaasti valittaviin opintoihin, jolloin opiskelija laajentaa osaamistaan toimiessaan moniammatillisessa ryhmässä. Ammattiopintoihin sisältyy 30 opintopistettä työelämäharjoittelua oppilaitoksen ulkopuolella.
Alkupuolen perusopinnot tukevat opiskelijan tiedonhankinta ja –viestintäosaamista, sekä orientoi heitä terveydenhuollon- ja optisenalan ammattilaisuuteen. Menetelmäopinnot tukevat kriittisen ajattelun osaamista ja loppupuolen innovaatio-opinnot sekä opinnäytetyö tarjoavat mahdollisuuden monialaisuuteen ja innovatiiviseen työskentelyyn yhdessä työelämän kanssa. Yrittäjyysopinnot antavat perustietoja yritysten toiminnasta ja johtamisesta. Liiketoiminnan syventäviä opintoja voi suorittaa vapaasti valittavina opintoina. Kansainvälisyys kehittyy ruotsin ja englanninkielen osaamisena sekä opiskelijavaihdon myötä, mikä on mahdollistettu viidennen lukukauden aikana.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Optometristi AMK opetussuunnitelma on kehitetty yleiseurooppalaisen toimenkuvan mukaiseksi. Optometristin työn uskotaan keskittyvän Suomessa yhä enemmän näöntutkimustoimenpiteiden tekemiseen ja perinteinen silmälasien valmistaminen ja myyntiyö vähenevät. Uudet oikeudet diagnostisten lääkeaineiden käyttöön, piilolasien sovittamiseen ja heikkonäköisten apuvälinesovitusten tekemiseen asettivat uusia vaatimuksia osaamiselle. Mallina kehittämistyössä on ollut European Council of Optometry and Optics:n eli ECOO:n Europa Diploma, mutta huomioiden suomalainen lainsäädäntö ja kansalliset tarpeet. Tulevaisuudessa opetussuunnitelman arvioinnissa tullaan käyttämään ECOO:n akreditointia, jolloin osaamistavoitteet testaa puolueeton taho.
Opetussuunnitelman rakenne muutettiin Metropolia Ammattikorkeakoulun ohjeiden mukaan niin, että opintojakso on minimissään viisi opintopistettä ja opetussuunnitelma sisältää muutamia suuria 10-15 opintopisteen opintojaksoja. Nämä opintojaksot on tarkoitus toteuttaa projektina, jolloin opiskelija keskittyy yhteen suureen aihealueeseen kerrallaan. Neuvottelukunnalle on esitetty uusi opetussuunnitelman rakenne 22.1.ja 5.3.2014. Muutosehdotukset on otettu huomioon suunnittelussa.
Satu Autio, opetussuunnitelmavastaava
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
AMK-tutkintoon johtavien opintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014, 4 §).
Ammatillinen englanti
Vieraan kielen kirjallinen ja suullinen taito, joka ammatin harjoittamisen ja ammatillisen kehityksen kannalta on tarpeellinen.
Ruotsin kielen taito, joka julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annetun lain (424/2003) mukaan vaaditaan korkeakoulututkintoa edellyttävään virkaan kaksikielisellä virka-alueella ja joka ammatin harjoittamisen ja ammatillisen kehityksen kannalta on tarpeellinen.