Lääketieteelliset opinnotLaajuus (20 op)
Opintojakson tunnus: SCXXE01
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 20 op
Sisältö
Opintojakso koostuu seuraavista osista:
Patofysiologia: 1 op
Tavoitteet: Opinnoissa perehdytään tavallisimpien sairauksien syntyyn, kehittymiseen, sairauksiin liittyviin rakenteellisiin muutoksiin solu- ja kudostasolla sekä opitaan
paranemisen perusasiat patofysiologian näkökulmasta.
Sisältö: Patologisen prosessin perusmalli. Sairauksien keskeiset etiologiset tekijät. Sairauden kulku ja siihen vaikuttavat tekijät. Sairauteen liittyviä rakenteellisia muutoksia. Sairauteen liittyvät elimistön toiminnalliset häiriötilat. Sairauden paranemisen yleiset lainalaisuudet. Patologisten muutosten diagnosointi ja hoidon perusteet.
Sisätaudit: 1 op
Tavoitteet: Opinnoissa perehdytään keskeisten kansansairauksien syihin, oireisiin, tutkimuksiin ja hoitoon.
Sisältö:Sydän ja verenkiertoelimistön sairaudet. Hengityselimistön sairaudet. Aineenvaihduntahäiriöt, diabetes, kilpirauhasen ja lisämunuaisen toimintahäiriöt
Ortopedia: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija osaa perustiedot ortopedian ja traumatologian alueella hoidettavista yleisimmistä sairauksista/vammoista.
Opiskelija on perehtynyt ortopedisten sairauksien patofysiologiaan, sairauksien oireisiin, tutkimusmenetelmiin, operatiivisiin hoitomenetelmiin sekä kuntoutukseen.
Sisältö: Murtumat ja murtumien hoito. Nivel-, jänne- ja ligamenttivammojen patofysiologia, tutkimus sekä hoito.
Edeltävät opinnot
Patofysiologia
Fysiatria/ tule-sairaudet: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija on perehtynyt eri-ikäisten potilaiden tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin, kiputiloihin ja tapaturmatiloihin fysiatrian alan näkökulmasta.
Opiskelija tuntee fysiatrian alan tutkimus- ja hoitomenetelmät sekä fysiatrian alan koulutus- ja tutkimustoiminnan maassamme.
Sisältö: Fysiatrin koulutus ja toimenkuva Suomessa. Fysiatrian alaan kuuluvat tule-sairaudet.
Neurologia: 1 op
Tavoitteet:Opiskelija tietää maassamme tavattavien keskeisten neurologisten sairauksien oireet, kliinisen tutkimisen ja neurologisen hoidon perusmallit sekä neurologisten sairauksien ennaltaehkäisyn ja tämän päivän kuntoutustoiminnan.
Sisältö: Kipu-, päänsärky-, huimaus- ja halvaustilat. Aistitoimintaa heikentävät sairaudet ja niiden tutkimus sekä hoito. Motorista järjestelmää heikentävät sairaudet ja niiden hoito. Korkeampien aivotoimintojemme häiriötiloja.
Reumataudit: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija ymmärtää autoimmuunihäiriöihin liittyvät keskeisimmät nivel- ja pehmytkudosmuutokset. Opiskelija tunnistaa reumatautien perusoireet ja reumatautien tutkimusmenetelmät. Opiskelija hallitsee reumatautien hoitoperusteet ja ymmärtää laaja-alaisen kuntoutuksen merkityksen reumataudeissa.
Sisältö: Nivelreuma, lastenreuma, Lymen borrelioosi. Nivelpsoriaasi
Polymyalgia (lihasreuma), reaktiivinen niveltulehdus. Reiterin tauti, Selkärankareuma, seronegatiiviset selkäreumat, Sjögrenin oireyhtymä, skleroderma, systeeminen lupus erytematosus ja fibromyalgia
Farmakologia: 1 op
Tavoitteet: Opinnoissa perehdytään lääkehoidon farmakologiaan ja farmakodynamiikkaan sekä
saadaan valmiuksia toteuttaa turvallisesti lääkehoitoa eri potilasryhmien hoidossa.
Sisältö: Farmakologia-alan termistö ja tutkimustoiminta. Farmakodynamiikka ja farmakologia. Lääkkeiden antotavat ja haittavaikutukset. Sydän- ja verenkiertoelimistön lääkehoito. Hengityselimistön oireiden ja sairauksien lääkehoito. Neurologisten sairauksien lääkehoito. Akuutin ja kroonisen kivun ja tulehdustautien lääkehoito. Fysiatriset tutkimus- ja hoitomenetelmät.
Ravitsemustiede: 2 op
Tavoitteet: Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen merkityksen ihmisen terveyden, toimintakyvyn ja hyvän elämänlaadun ylläpitäjänä. Opiskelija on selvillä suomalaisista kansanterveysohjelmista ja tieteelliseen tutkimukseen perustuvasta ravitsemushoidosta.
Sisältö:Ravintofysiologia ja ihmisen ravitsemuksen perusteet. Ravinnon vaikutukset kudoksiin. Ravitsemustilan arviointimenetelmät. Aliravitsemuksen tunnistaminen. Ravitsemusohjauksen periaatteet ja terveyden edistäminen erityistilanteissa kuten painonhallinta, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, reumataudit, ruuansulatuselimistön sairaudet. Ravinto anamneesin tulkintaa tietokone ohjelman avulla.
Ihotaudit: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija tunnistaa tavallisimmat maassamme tavattavat ihotautien syyt ja oireet sekä tietää niiden diagnostiikan ja hoidon.
Sisältö: Ihotautipotilaan tutkiminen. Kutina ja ekseemat. Urtikaria ja angioödeema. Ihon bakteeri- ja virustaudit. Ihon sienitaudit. Ihon kasvaimet. Ammatti-ihotaudit. Säärihaavat. Lääkeaineihottumat
Radiologia: 2 op
Tavoitteet: Opiskelija ymmärtää radiologisen diagnostiikan merkitystä taudin määrityksessä ja hoidossa. Opiskelija saa yleiskäsityksen radiologisten toimenpiteiden käytöstä ja niiden merkityksestä potilaan hoidossa.
Sisältö: Kuvantavan diagnostiikan periaatteet (röntgenkuvaus,tietokonetomografia, ultraäänitutkimus, magneettitutkimus, isotooppitutkimus).
Urheiluvammat: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija oppii tuntemaan yleisimmät urheiluvammat ja niiden erilaiset hoitomahdollisuudet konservatiivisesti ja kirurgisesti.
Sisältö:Urheiluvammojen ennaltaehkäisy, vammatyypit, urheiluvammojen hoito, vammojen kuntoutuksen perusteet, kehon eri osien urheiluvammat, lajityypilliset urheiluvammat.
Korva-, nenä- ja kurkkutaudit: 1 op
Tavoitteet:Opiskelija tuntee korvan, nenän ja kurkun anatomian ja fysiologian, sekä niiden keskeisimmät sairaudet ja vammat.
Silmäsairaudet: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija tuntee silmän anatomian ja fysiologian, sekä keskeisimmät silmäsairaudet ja vammat.
Sisältö: Silmätautiopin perusteet; silmän anatomia ja fysiologia, silmä ja sen apuelimet, näköradat ja näköaivokuori, kaksi silmää ja näkeminen, näöntarkkuus ja näkökentät, taittovirheet, silmä- ja piilolasit. Tyypillisimmät silmäsairaudet; sidekalvon tulehdus, sarveiskalvon tulehdus, silmänpainetauti, kuivasilmäisyys, kyyneltietukos/tulehdus, karsastus, harmaakaihi, taittovirhekirurgia. Yleissairaudet ja silmä, neurologiset sairaudet ja silmä. Silmätautien akutologia.
Urologia: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija tuntee yleisimmät urologiset sairaudet ja niiden epidemiologia, diagnostiikka, oireet, löydökset, hoitoperiaatteet.
Sisältö: Virtsan kuljetus ja rakon toiminta
Virtsaaminen, virtsaamisrefleksi ja sen säätely
Virtsaamishäiriöt. Prostatan normaali rakenne ja liikakasvu
Ergonomia: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija on selvillä ergonomian eri osa-alueista (voimaergonomia, informaatioergonomia, järjestelmäergonomia, kognitiivinen ergonomia). Opiskelija osaa käyttää ergonomiatietoa (lähinnä voimaergonomian alalta) työn kuormittavuuden arvioinnissa ja sopivan kuormituksen aikaansaamisessa asiakkaan ja itsensä hyväksi.
Sisältö: Ergonomian teoria(mikro ja makro tasot) ja antropometriatyötilat ja tilasuunnittelu, ergonominen näkökulma. Ergonomia tieteenä, toimintana ja filosofiana. Työn kuormittavuus ja ergonomia. Ergonomian merkitys ammatillisesti osteopaatin työssä. Fyysinen toiminta, taakat. työasennot ja työliikkeet
Yksipuolinen ja pakkotahtinen työ, lihastyö, seisominen, valaistus, lämpöolot, melut.
Edellytykset
Toiminnallinen anatomia 1
Ensiapu: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia oikein yleistä turvallisuutta vaativissa tilanteissa, onnettomuustilanteissa ja sairauskohtauksen sattuessa. Kykenee antamaan ensiapua vammautuneelle tai äkillisesti sairastuneelle potilaalle. Opiskelija hallitsee peruselvytyksen.
Sisältö:Ensiapu ilman apuvälineitä ja ensiapulaukun välineiden ja lääkkeiden käyttö akuuteissa tilanteissa.
Psykologia: 1 op
Tavoitteet: Opiskelija ymmärtää eri-ikäisten potilaiden käyttäytymistä ja on selvillä ammatillisen hoitokontaktin perusperiaatteista. Opiskelija saa valmiuksia oman persoonansa kehittämiseen. Opiskelija tietää mitä kriisit ja traumaattiset kriisit ovat ja mitä ne merkitsevät ihmiselle ja hänen läheisilleen. Opiskelija saa valmiuksia somaattisen ja psyykkisen kivun erotusdiagnostiikkaan. Opiskelija osaa analysoida ruumiin ja mielen yhteyksiä psykomotoriikkaan sekä ihmisen käyttäytymiseen.
Psykiatria: 1 op
Tavoitteet: Opinnoissa perehdytään mielenterveyden häiriöihin, niihin vaikuttaviin taustatekijöihin ja epidemiologian sekä opitaan mielenterveyspotilaiden tutkimus ja hoito. Opiskelija tuntee yleisimmät psykiatriset sairaudet ja psyykkiset häiriötilat. Opiskelija tietää psykiatrisen hoidon periaatteet ja on selvillä tahdosta riippumattoman hoidon perusteista
Sisältö: Mielenterveyden tavalliset häiriöt ja oireet. Mielenterveyspotilaiden tutkimus ja hoito. Tahdosta riippumaton hoito.