Siirry suoraan sisältöön

Näköjärjestelmän anatomia ja fysiologia 2Laajuus (8 op)

Opintojakson tunnus: SO00AA37

Opintojakson perustiedot


Laajuus
8 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kertoa silmien yhteistoiminnan periaatteet ja anatomisen perustan, sen merkityksen näölle ja kehityksen lapsuusiässä. Hän osaa jaotella binokulaarisen näön niiden häiriöiden mukaan ja kertoa häiriöihin johtavat tekijät. Hän osaa laskea tarvittavan prismakorjauksen ja sfäärisen korvauslasin ja arvioida näkemisen laatua eri etäisyyksillä graafisen analyysin avulla.
Hän osaa kertoa valon ja sen luonteen merkityksen näköaistin toiminnalle. Hän osaa kuvailla näkemisen toimintaa hyödyntäen tietojaan spatiaalisista ja temporaalisista tekijöistä, sekä verkkokalvon solujen toiminnasta. Hän osaa kertoa näköaistimuksen prosessoinnin ja kulun aivotasolla sekä aivojen eri näköaistimukseen osallistuvien sekä silmien liikkeitä koordinoivien osien anatomian.

Sisältö

Binokulaarinäön anatominen ja fysiologinen perusta ja kehitys lapsuusiässä, stereonäkö, akkommodaation ja konvergenssin yhteys ja merkitys, akkommodaatio- ja vergenssihäiriöt, fiksaatiodisparaatio, karsastus ja sen eri tyypit, psykofyysiset mittausmenetelmät, valo ja sen merkitys visuaaliselle ärsykkeelle, reseptiiviset kentät, visuaalisen informaation prosessointi, silmien liikkeet ja niiden koordinointi neuraalisella tasolla, värinäkö ja sen ongelmat, näkemisen spatiaaliset ja temporaaliset tekijät, kontrastiherkkyys

Lisätiedot

Näköjärjestelmän anatomia ja fysiologia 1 ja 2 sisältävät harjoituksia yhteensä 6 opintopistettä.

Siirry alkuun