Siirry suoraan sisältöön

Optometrian koulutusohjelma: SO11K1

Opetussuunitelman tunnus: SO11K1

Laajuus
210 op
Kesto
3.5 vuotta (210 op)
Aloituslukukausi
Kevät 2011
Opetuskieli
suomi

Kuvaus

Tutkinnon tavoite
Optometrian koulutusohjelmasta valmistuu laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä nimikkeellä laillistettu optikko, tutkintonimike on optometristi.

Optometristin ammatissa toimimisen edellytyksenä on optometristin tutkinnon suorittaminen sekä Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen myöntämä laillistus optikon ammatinharjoittamiseen.

Optometristin tehtävänä on tuottaa näönhuoltopalveluita ja toimia näkemisen asiantuntijana. Opinnot ryhmittyvät oppilaitoksessa teoriaopintoihin sekä työelämässä toteutuviin harjoittelujaksoihin kotimaassa tai ulkomailla mm. optikkoliikkeissä tai valmistaja/maahantuontiyrityksissä.

Opiskelussa korostuu reflektiivinen, kriittinen ja tutkimuksellinen työn ote, jota tukevat projektiluonteiset tehtävät ja opinnäytetyö. Opiskelija osallistuu ammatillista kehittymistä tukeviin moniammatillisiin projekteihin sekä Helsingin ammattikorkeakoulun sisällä että yhteistyössä työelämän eri tahojen kanssa.
Terveydenhuollon ja optometrian alalla toimiminen edellyttää selkeää ammatti-identiteettiä ja -etiikkaa, kykyä itsenäiseen, luotettavaan, vastuulliseen ja suunnitelmalliseen työskentelyyn asiakkaan kanssa sekä vastuun jakamista työryhmässä ja työyhteisössä. Ammatillinen toiminta merkitsee tietoista pyrkimystä toimia oman persoonan, oman ammattitaidon sekä oman alan arvioijana ja kehittäjänä.

Optometristi tekee itsenäisesti näöntutkimukset, määrittää, määrää ja sovittaa silmä- ja piilolasit sekä heikkonäköisten apuvälineet. Silmälasien valmistus ja luovuttaminen sekä asiakkaan ohjaaminen ja opastaminen näönhuoltovälineiden käytössä ovat olennainen osa optometristin työtä. Hänen on oltava palveluhaluinen ja kiinnostunut kaupankäyntiin liittyvistä tehtävistä.

Optometristi toimii näkemisen asiantuntijana terveydenhuollossa, tekniikassa, liike-elämässä ja ympäristö- ja liikennesuunnittelussa. Optometristi on asiantuntijana ratkaistaessa ympäristöperäisiä näköongelmia, jotka vaativat tietoa valosta ja valaistuksesta, värin ja muodon hahmottamisesta sekä näkemisestä erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Optometristi osallistuu myös tutkimustyöhön ja on mukana ehkäisevässä terveydenhuollossa. Hän kehittää ammatillista tietämystään ja työskentelytapojaan alan ja teknologian kehittymistä seuraamalla, ja hän toimii myös aktiivisesti ja innovatiivisesti työyhteisönsä ja optometrian alan kehittäjänä.

Tulevaisuudessa optisen alan, teollisuuden ja tekniikan kehittyminen tuovat uusia haasteita optometrian ammattilaiselle. Yhteistyö ja verkostoituminen moniammatillisten ryhmien kanssa ja näkemisen erityisasiantuntijana toimiminen lisääntyy.

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Optometrian koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit ovat näköjärjestelmän ydinosaaminen, näönhuollon ydinosaaminen, tutkimustekninen ydinosaaminen, optometrian alueen tekninen erityisosaaminen sekä kehittämis- ja tutkimusosaaminen.

Optometrian koulutusohjelman opetussuunnitelmaa on käsitelty optometrian koulutusohjelman neuvottelukunnassa. Koska opetussuunnitelmaan 2009 ei ole tehty muutoksia vuoden 2008 opetussuunnitelmaan verrattuna, on keskitytty suunnittelemaan innovaatioprojektin toteuttamista yhteistyössä työelämän kanssa ja opetussuunnitelman osaamisperustaiseksi työstämistä.

Innovaatioprojektin toteuttamisessa pidetään tärkeänä työelämän saamista mukaan opintojakson toteutuksiin, jotta opiskelijat, opettajat ja työelämän toimijat voivat aidosti tehdä yhteistyötä. Syksylle 2009 on suunniteltu toteutettavaksi optisen alan työelämäpäivä yhteistyön käynnistämiseksi. Optometrian koulutusohjelman ensimmäinen innovaatioprojektin toteutus on vuonna 2010.

Neuvottelukunnan kanssa on myös suunniteltu, miten opetussuunnitelmaa aletaan työstää osaamisperustaiseksi. Suunnitelman mukaan työstövaiheessa yhteistyötä tekevät työelämäedustajien ja opettajien muodostamat työryhmät oppiaineittain ja työryhmien tuotoksia käsitellään neuvottelukunnassa. Työelämän näkökulmana otetaan mukaan vastavalmistuneiden optometristien näkemyksiä siitä, miten koulutus palvelee työelämän tarpeita. Samoin opetussuunnitelmatyössä on huomioitava työelämän osaamisodotusten muuttumisen ja alan kehittymisen vaikutukset. Opetussuunnitelman työstämisen on tapahduttava pitkällä ajanjaksolla, jotta neuvottelukunnalla ja työelämällä on mahdollisuus vaikuttaa.

Lisätiedot

Yhteystiedot
Eero Kokko (opetussuunnitelmavastaava)
PL 4033
00079 Metropolia
Puh: 020 783 5847
E-mail: etunimi.sukunimi(at)metropolia.fi
{ const popoverTriggerList = Array.from(document.querySelectorAll('[data-bs-toggle="popover"]')); const popoverList = popoverTriggerList.map(popoverTriggerEl => { return new bootstrap.Popover(popoverTriggerEl, { html: true, sanitize: false }); }); const breadcrumb = document.querySelector('.breadcrumb'); breadcrumb.scrollTo({ left: breadcrumb.scrollWidth, behavior: 'smooth' }); document.addEventListener('keydown', function(event) { if (event.ctrlKey && event.key === 'k') { event.preventDefault(); const searchField = document.getElementById('searchField'); if (searchField) { searchField.focus(); } } }); });