Siirry suoraan sisältöön

Solu- ja mikrobiologia, biokemia, immunologia ja aseptiikkaLaajuus (4 op)

Opintojakson tunnus: SO00AA55

Opintojakson perustiedot


Laajuus
4 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tunnistaa makromolekyylien perusrakenteen. Hän pystyy selittämään solujen rakenteen, solunsisäiset toiminnot sekä solujen välisen viestinnän ja liittymisen ympäristöönsä. Hän osaa kuvata perimäaineksen järjestäytymisen, proteiinisynteesin sekä solujen elinkaareen liittyvät tapahtumat. Hän osaa kuvata immunologian ja immunopatologiset perusmekanismit ja tunnistaa yleisimpien mikro-organismien aiheuttamien silmätulehdusten etiologian. Hän osaa jaotella aseptiikan eri asteet ja kuvata niiden peruspiirteet sekä niihin liittyvät toimet terveydenhuollossa. Opiskelija osaa soveltaa näitä tietoja terveyden ylläpitämisessä ja silmiin liittyvissä reaktioissa ja ärsytystiloissa.

Sisältö

-proteiinit, hiilihydraatit, rasvat ja nukleiinihapot
-solujen rakenne ja toiminta
-perimän rakenne (DNA, RNA, kromosomit) ja proteiinisynteesi
-Mikrobien jaottelu, rakenne ja peruspiirteet, mikrobien aiheuttamat tärkeimmät yleis- ja silmäsairaudet sekä mikrobien resistenttisyys lääkeaineille. Immuunipuolustuksen toiminta mikrobi-infektioissa ja erilaisissa immunologisissa sairauksissa; yliherkkyysreaktiot ja silmään kohdistuvat autoimmuunisairaudet. Aseptinen toiminta terveydenhuollossa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Siirry alkuun