Skip to main content

Professional Specialisation Studies in e-rehabilitation: Professional Specialisation Studies in e-rehabilitation

Code: SO11B22K

Duration
1.5 years (30 cr)
Start semester
Spring 2022
Teaching language
Finnish

Descriptions

Erikoistumiskoulutus on suunnattu korkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille, työelämässä oleville henkilöille. Koulutuksen osia voidaan hyödyntää osina ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja. Tästä kukin korkeakoulu tekee erilliset
hyväksilukemispäätökset.

Opiskelu tapahtuu 15-45 opiskelijan ryhmässä seitsemässä eri ammattikorkeakoulussa yhteisiä opintojaksoja hyödyntäen. Jokaisella opiskelijaryhmällä on oma tutoropettaja tai opettajapari, joka vastaa opiskelijoiden henkilökohtaisesta ohjauksesta sekä ryhmäkohtaisesta ohjauksesta opintojen aikana. Ohjauksella varmistetaan henkilökohtaisen asiantuntijuuden kehittyminen, opintojen integrointi työelämään ja
myös eri ammattikorkeakoulujen järjestämistä opintojaksoista syntyvä looginen kokonaisuus. Tämän lisäksi jo hakuvaiheessa opiskelijaksi hakeutuva keskustelee oman esimiehensä/tiiminsä kanssa opiskelujen aikaisesta mentoroinnista, jonka avulla hän implementoi sekä teoreettisia että käytännöllisiä koulutuksen teemoja omaan

Erikoistumiskoulututusten suorittamisen yleinen tavoiteaika on vuosi + 0,5-vuotta. Etäratkaisut kuntoutumisen tukena erikoistumiskoulutus käynnistyy yhteistyöverkostossa mukana olevassa seitsemässä ammattikorkeakoulussa lokakuussa 2018 ja päättyy lokuussa 2019.

Development

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena erikoistumiskoulutus on OKM:n rahoittama erikoistumiskoulutuksen pilottikoulutus, jonka ammattikorkeakoulut toteuttavat yhteisen suunnittelun ja toteutuksen pohjalta amk-kohtaisella OKM:n rahoituksella.

Koulutusta seurataan, arvioidaan ja kehitetään opiskelijoilta, työelämältä ja kouluttajaverkostolta koottavan palautteen perusteella. Opiskelijat arvioivat koulutusta ja tavoitteiden saavuttamista antamalla palautetta lähiopetuspäivien yhteydessä, lukukauden lopulla kerättävässä kirjallisessa palautteessa sekä henkilökohtaisissa ohjauskeskusteluissa. Opetussuunnitelman perusteet hyväksyy kussakin ammattikorkeakoulussa sovittu taho.

Koulutus toteutetaan kunkin ammattikorkeakoulun vahvistamia pedagogisia periaatteita noudattaen. Kunkin ammattikorkeakoulun opiskelijat ja henkilöstö toimivat omien, yhteisesti hyväksyttyjen eettisten periaatteiden mukaisesti.

Further information

Opetussuunnitelma on valtakunnallinen. Sen suunnittelusta on vastannut seitsemän ammattikorkeakoulun asiantuntijaverkosto.
Ammattikorkeakoulut vastaavat koulutuksen toteutuksesta yhteisesti sovittujen periaatteiden mukaan.

Koulutuksen toteutuksesta vastaavat seuraavat ammattikorkeakoulut:

Arcada
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK)
Lahden ammattikorkeakoulu (Lamk)
Laurea-ammattikorkeakoulu (Laurea)
Saimaan ammattikorkeakoulu
Turun ammattikorkeakoulu

Koulutuksen yhteyshenkilö: yliopettaja Pekka Paalasmaa, Kuntoutus ja tutkiminen -osaamisalue
Opetussuunnitelma on kopioitu opetussuunnitelmasta SO11B18S.

Objective

Etäkuntoutuksen käyttö sosiaali- ja terveysalalla on viime vuosina lisääntynyt ja etäratkaisut korvaavat tulevaisuudessa osan nykyisistä palveluista. Etäpalveluita tulee kehittää moniammatillisesti yhdessä niiden käyttäjien kanssa, jotta saadaan uudenlaista ajattelua sekä
toimintatapoja uuden tyyppisiin kuntoutuspalveluihin. Etäratkaisut kuntoutumisen tukena erikoistumiskoulutus vahvistaa sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ammattilaisten sekä insinöörien monialaisten yhteisöjen osaamista uudenlaisten kuntoutumisen etäratkaisujen kehittämisessä ja tuottamisessa. Lisäksi etäkuntoutuspalveluiden tulee olla vaikuttavaksi todettuja ja aiempaa asiakaslähtöisempiä ja niiden tulee tarjota valinnan mahdollisuuksia sekä tulla lähemmäksi asiakkaiden elinympäristöä ja arkea. Kuntoutumista tukevia palveluja tulee olla saatavilla riippumatta alueellisista eroista ja aiempaa joustavammin ajasta ja paikasta riippumatta. Kuntoutumisen mahdollisuuksia voidaan lisätä sekä tasa-arvoa maantieteellisten eroavaisuuksien näkökulmasta voidaan vähentää etäkuntoutuksen myötä.

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena erikoistumiskoulutuksen tavoitteena on laajentaa ja syventää sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ammattilaisten ja insinöörien teoreettisia perusteita kuntoutuksen etäratkaisujen kehittämiseen sekä vahvistaa monialaisen etäratkaisujen käyttöönottoon ja soveltamiseen liittyvää osaamista osana uudistuvia sote-palveluita. Erikoistumiskoulutuksessa keskitytään etäkuntoutuksen palvelutuotteiden ja sovellusten arviointiin, muotoiluun ja kehittämiseen tarvittavien valmiuksien kehittämiseen yhteistyössä teknologian asiantuntijoiden, soten ammattilaisten ja kuntoutuksen asiakasryhmien kanssa.

Koulutuksen aikana kehitetään monialaisesti kuntoutumisen etäratkaisuihin liittyvää osaamista, joka täydentää ja syventää opiskelijoiden ammatillista osaamista uusimpaan tutkittuun tietoon perustuen. Erikoistumiskoulutus lisää opiskelijoiden tiedollista ja taidollista osaamista kuntoutumisen etäratkaisuista ja niiden asiakaslähtöisestä kehittämisestä yhteistyössä eri ammattiryhmien ja kuntoutujien kanssa.

Opinnot tarjoavat mahdollisuuden kansalliseen verkostoitumiseen ja kehittämiseen. Tavoitteena on kehittää, testata ja arvioida uusien ja jo olemassa olevien etäratkaisujen soveltuvuutta asiakastyöhön.

Koulutuksen aikana opiskelijat oppivat kehittämään kuntoutuspalveluja hyödyntäen monialaisuutta ja teknologiaa sekä arvioimaan etäratkaisujen kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta osana asiakkaan kuntoutumisprosessia. Koulutuksen opiskelijoilla on vahva asiantuntijuus omalla alallaan. Koulutuksen aikana opiskelijoille kehittyy kykyä ymmärtää muiden alojen osaamisia niin, että opiskelija saa omasta substanssiosaamisestaan parhaan hyödyn uusien kuntoutumista tukevien etäratkaisujen kehittämiseen asiakkaan ja yhteiskunnan tarpeet huomioiden.

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena erikoistumiskoulutus on suunnattu korkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille sosiaali-, terveys- ja liikunta- alan työntekijöille sekä insinööreille. Koulutus on suunniteltu siten, että sen voi toteuttaa työn ohessa. Koulutus on
EQF- tasoa 7.

Arenen sotelika -työryhmän ja työelämän edustajien haastatteluiden perusteella erikoistumiskoulutuksen tärkeimmiksi osa-alueiksi muodostuivat:
- asiakkuusosaaminen etäkuntoutuksen asiakaspalveluprosesseissa
- digitaalinen osaaminen sekä ohjaus- ja muotoiluosaaminen etäkuntoutuksen palvelutuotteiden ja sovellusten kehittämisessä
- vuorovaikutus- ja viestintätaidot sekä etänä tehtävän kuntoutumisen arviointi
- vaikuttavuuden ja käytettävyyden arviointi- ja kehittämisosaaminen

Show study timings by semester, study year or period

Code Name Credits (cr) 2021-2022 2022-2023 Spring 2022 Autumn 2022 Spring 2023 3. / 2022 4. / 2022 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023
SO11B22K-1001
Professional Specialisation Studies in e-rehabilitation

(Choose all )

30
SO00DO39 The professional development of e-rehabilitation 10
SO00DO40 Person centredness and interaction in digital environment 5
SO00DO41 Evaluation of the effectiveness and usability of e-rehabilitation 5
SO00DO42 Development of e-rehabilitation through service design 10
Total 30 7.5 22.5 7.5 15 7.5 3.8 3.8 7.6 7.6 3.8 3.8

Due to the timing of optional and elective courses, credit accumulation per semester / academic year may vary.

Go back to top of page