TuotantohygieniaprojektiLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00BP90
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tunnistaa elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet ja ymmärtää, mihin tekijöihin vaikuttamalla voi estää riskin syntymisen. Opiskelija osaa itse toimia elintarvike- tai lääketuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta sekä osaa käyttää siivous- ja desinfiointimenetelmiä ja -aineita oikeaoppisesti. Hän osaa laatia tuotantolinjan turvallisuuden hallintajärjestelmän HACCP-järjestelmän mukaisesti.
Sisältö
1. Elintarvikkeiden ja bioteknisten tuotteiden tuotantoon ja toimitusketjuun liittyvät hygieniariskit ja saastutuslähteet
2. Ruokamyrkytysbakteerit ja pilaajamikrobit
3. Hygienia laite- ja laitossuunnittelussa, desinfiointi, henkilökohtainen työskentelyhygienia
4. Teollisuuden omavalvontajärjestelmä ja HACCP-toimintatapa
Projekti toteutetaan projektiryhmässä ja tulokset raportoidaan.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
- osoittaa saavuttaneensa projektin perusoppimistavoitteet
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän ja projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti sekä viestiä niistä ammatillisesti
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- organisoida oman ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
- osoittaa saavuttaneensa projektin perusoppimistavoitteet
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän ja projektin käyttöön