Siirry suoraan sisältöön

Automaatiotekniikan koulutusohjelma: Ohjeellinen ajoitussuunnitelma

Opetussuunitelman tunnus: TD09S1

Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus
240 op
Kesto
4 vuotta (240 op)
Aloituslukukausi
Syksy 2009
Opetuskieli
suomi

Kuvaus

Automaatiotekniikka
Automaatiotekniikka on nykyään välttämätöntä kaikilla teollisuuden aloilla. Automaatiotekniikka on jatkuvasti kasvava ala ja sen sovelluksia on löydettävissä monilta teollisuuden ja yhteiskunnan eri alueilta.

Automaatiota käytetään teollisuuden prosessien, energianhallinnan sekä tuotannon valmistuslinjojen ohjauksessa ja valvonnassa. Robotiikka ja kuvankäsittely ovat esimerkkejä automaation osa-alueista, joiden nopeasti kehittyvästä huipputeknologia, vaatii osaavia insinöörejä.

Koulutusohjelma antaa monipuoliset valmiudet automaation asiantuntijaksi suunnittelu-, sovellus- ja automaatiojärjestelmien myynti-, koulutus- sekä kunnossapitotehtäviin. Automaatio on erittäin nopeasti kehittyvä ala, jonka työllisyystilanne koko maassa on erittäin hyvä.

Automaatiotekniikan koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle monipuoliset valmiudet toimia automaatiotekniikan asiantuntijana ja käytännön osaajana erilaisissa automaation suunnittelu, kehittämis- ja soveltamistehtävissä.

Automaatioinsinöörin tyypillisiä osaamisalueita ovat muun muassa mittaukset, ohjaukset, mittaustiedon käsittely, valvonta ja monitorointi. Automaatioinsinööri työskentelee myös sekä perinteisten että modernien säätömenetelmien ja automaation teknologian, kuten automaatiojärjestelmien, ohjelmoitavien logiikoiden, PC-valvomoiden, robotti- ja tuotantoautomaation parissa. Automaatioinsinööri suunnittelee ja toteuttaa teollisuusprosessien, tuotantolaitteistojen ja tuotteiden sisältämää automaatiota, mittauksia, ohjauksia ja säätöä sekä vastaa tietokonepohjaisten tiedonkeruu-, PC-valvomo- ja automaatiojärjestelmien operoinnista ja kunnossapidosta.

Automaatioinsinöörejä työskentelee alan insinööritoimistoissa, suunnitteluyrityksissä, ohjelmistotaloissa, maahantuojilla ja tutkimuslaitoksissa. Työtehtävät liittyvät tuotekehitykseen, suunnitteluun, ohjelmointiin, tekniseen osto- ja myyntitoimintaan, järjestelmäsovelluksiin sekä koulutukseen asiantuntija- ja esimiestehtävissä. Tavallisimpia ammattinimikkeitä automaatioinsinöörille ovat esimerkiksi tuotepäällikkö, automaatiopäällikkö, asiantuntija, suunnittelija ja kehitysinsinööri.

Automaatioinsinöörin erityisosaamisaloja automaation lisäksi ovat tietotekniikka, tietokonetekniikka, monipuolinen ohjelmisto-osaaminen sekä taloustieteet ja laatuosaaminen.

Osaamistavoitteet
Koulutuksen tavoitteena on oppia perustiedot ja -taidot automaatiotekniikan alalla käytettävien laitteiden, ohjelmistojen ja järjestelmien rakenteesta ja toiminnasta. Tavoitteena on myös kehittää yleisiä työelämävalmiuksia, jotka luovat edellytykset työelämään sopeutumiseen, esimies- ja johtotehtävissä toimimiseen, suulliseen ja kirjalliseen viestintään, uuden tiedon hankintaan ja omaksumiseen sekä elinikäiseen oppimiseen.

Alan nopean kehityksen vuoksi automaatiotekniikan insinööri tarvitsee hyvät oppimistaidot, joihin sisältyvät valmiudet alan kehityksen seuraamiseen ja omien tietojen ja taitojen jatkuvaan kehittämiseen elinikäisen oppimisen näkökulmasta. Kansainväliset työympäristöt, projektimainen työskentelytapa ja haasteellisten työtehtävien ratkaiseminen edellyttävät insinööriltä hyvien viestintä- ja tiedonhankintataitojen lisäksi arviointi- ja ongelmanratkaisutaitoja.

Opintojen rakenne ja toteutus


TUTKINTORAKENNE
240 op

Perusopinnot
69 op

Ammattiopinnot
111 op

- Automaatiotekniikan yhteiset ammattiopinnot
66 op

- Vapaavalintaiset ammattiopinnot
30 op

- Innovaatioprojekti
15 op

Vapaasti valittavat opinnot
15 op

Opinnäytetyö
15 op

Harjoittelu
30 op

YHTEENSÄ
240 op

Insinööritutkinnon (AMK) kokonaislaajuus on 240 opintopistettä, joka vastaa 4 vuoden kokopäiväistä opiskelua. Suoritettavien opintojen laajuuteen ja opiskeluaikaan vaikuttavat opiskelijan mahdolliset aikaisemmat korkeakoulutasoiset opinnot. Aikaisemmista opinnoista voi saada korvaavuuksia ja hyväksi lukemisia. Korvaavuudet ja hyväksilukemiset kirjataan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (HOPS).

Ensimmäisen kahden vuoden opinnot koostuvat kaikille yhteisistä perusopinnoista ja yhteisistä ammattiopinnoista, jotka luovat perustan suuntautumisvaihtoehdon mukaisten ammattiaineiden opiskelulle. Perusopinnot sisältävät matematiikkaa, fysiikkaa, tuotantotaloutta, kieliopintoja ja automaatiotekniikan perusteita. Yhteisissä ammattiopinnoissa opiskellaan eri suuntautumisvaihtoehtojen kaikille yhteisiä opintojaksoja.

Vapaavalintaiset ammattiopinnot (30 op) valitaan kahden vuoden opintojen jälkeen. Opiskelija voi valita syventyykö kappaletavara-automaatioon, prosessiautomaatioon, energia-automaatioon vaiko automaation tietotekniikkaan. Opiskelu tapahtuu Myyrmäen yksikössä.

Kappaletavara-automaation suuntautumisvaihtoehdossa opiskelija erikoistuu robotiikkaan, erilaisiin ohjausjärjestelmiin, ohjelmoitaviin logiikoihin, konenäköön, etäohjelmointiin ja simulointiin sekä erilaisiin robottisovelluksiin. Lisäksi opiskelija perehtyy tuotantotekniikkaan, kuljetin-, FMS- ja varastojärjestelmiin sekä niiden automaatioon.

Prosessiautomaation suuntautumisvaihtoehdossa opiskelija erikoistuu automaatiojärjestelmiin, mittaustekniikkaan, energiatekniikkaan, älykkäisiin kenttälaitteisiin sekä sähkökäyttöihin. Lisäksi opiskelija saa perustiedot säädöstä ja ohjauksista, säätömenetelmistä (esim. sumea säätö, neuroverkot, tekoäly) sekä automaation erilaisista sovelluksista.

Automaation tietotekniikan suuntautumisvaihtoehdossa opiskelija erikoistuu automaation tieto- ja ohjelmistotekniikkaan. Opiskelija perehtyy esim. kenttäväyliin, nopeisiin tehdasväyliin sekä eri tapoihin tehdä käyttöliittymiä. Lisäksi opiskelija perehtyy automaation tietoliikenteeseen, nopeisiin väyliin, tehtaan lähiverkkoihin sekä konenäköön ja kuvankäsittelyyn. Automaation informaatiotekniikassa syvennytään myös langattomaan automaatioon sekä Internetin/Intranetin hyväksikäyttöön automaatiosovelluksissa.

Energia-automaatiossa opiskelija erikoistuu muun muassa energiatuotannossa tarvittavaan automaatioon, miten automaatiolla pystytään vaikuttamaan energian kulutukseen sekä uusiutuviin energialähteisiin.

Innovaatioprojekti (15 op) tehdään oman suuntautumisvaihtoehdon mukaisesti kolmantena tai neljäntenä vuotena. Projektikokonaisuus voi sisältää varsinaisen projektityön lisäksi projektia tukevan ammattiaineopintojakson ja perusopintojakson. Tavoitteena on edistää opiskelijoiden yhteisöllistä kehittämisosaamista, käyttäjäläheistä innovaatio-osaamista, projektiosaamista, yhteistoiminnallisia työtapoja, verkosto-osaamista sekä viestintätaitoja.

Vapaasti valittavat opinnot (15 op) voivat koostua automaatiotekniikan koulutusohjelman opinnoista, muista Metropolia Ammattikorkeakoulun koulutusohjelmien opinnoista tai muiden korkeakoulujen opinnoista. Opinnot syventävät ja täydentävät opiskelijan ammatillista osaamistaan. Matematiikan, fysiikan ja kielten täydentävät opinnot sisältyvät vapaasti valittaviin opintoihin.

Harjoittelussa (30 op) perehdytään ohjatusti erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin. Tavoitteena on kehittää ammatillista osaamista, tietojen ja taitojen soveltamista työelämässä sekä yleisiä työelämävalmiuksia. Harjoittelun laajuus 30 op vastaa 20 työviikkoa. Harjoittelu suoritetaan harjoittelujakson aikana koulutusohjelman ohjeiden mukaisesti.

Opinnäytetyö (15 op) tehdään viimeisen vuoden aikana. Opinnäytetyö on laajahko suunnittelu-, tutkimus- tai selvitystyö ja se tehdään useimmiten teollisuusyrityksen antamasta aiheesta. Opinnäytetyöprosessiin sisältyy työn tekemisen ja sen kirjallisen raportoinnin lisäksi suullinen esitelmä ja kypsyyskokeen hyväksytty suorittaminen. Kypsyysnäytteessä opiskelija osoittaa perehtyneisyytensä alaan sekä suomen kielen hallintaa. Opinnäytetyöprosessin tavoitteena on kehittää opiskelijan ongelmanratkaisukykyä, luovuutta, itsenäistä työskentelyä sekä valmiuksia toimia asiantuntijatehtävissä.

Opiskelu sisältää opettajien ohjaamia lähioppitunteja tai luentoja, laskuharjoitus- ja laboratoriotyötunteja, ryhmissä tai yksilöllisesti tehtäviä harjoitus- ja projektitöitä sekä itsenäisesti suoritettavia kotitehtäviä ja itseopiskelua. Laboratoriotyöt syventävät ja havainnollistavat teoriatunneilla käsiteltyjä asioita. Projektien yhteydessä opitaan yhteistyötaitoja, tiedonhankinnan ja tiedonkäsittelyn taitoja, arviointitaitoja sekä ongelmanratkaisutaitoja.

Lisätiedot

Yhteystiedot

Antti Liljaniemi
koulutusohjelmavastaava
puh. 020 783 6132
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi

Hanna Järvinen
koulutusohjelman assistentti
puh. 020 783 6147
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 Syksy 2009 Kevät 2010 Syksy 2010 Kevät 2011 Syksy 2011 Kevät 2012 Syksy 2012 Kevät 2013 1. / 2009 2. / 2009 3. / 2010 4. / 2010 1. / 2010 2. / 2010 3. / 2011 4. / 2011 1. / 2011 2. / 2011 3. / 2012 4. / 2012 1. / 2012 2. / 2012 3. / 2013 4. / 2013
TD09S1-1000
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki )

72
XX00AB52 Orientoivat opinnot 3
TD00AA02 Yhtälöryhmät ja matriisit 3
TD00AA03 Funktiot ja derivaatta 3
TD00AA04 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3
TD00AA05 Differentiaaliyhtälöt 3
TD00AA06 Laplace-muunnos 3
TD00AA07 Automaation matemaattiset menetelmät 3
TD00AA08 Mekaniikan ja sähköopin perusteet 3
TD00AA09 Mekaniikka, lämpöoppi ja sähkökenttä 3
TD00AA10 Magnetismi, värähtelyt ja aallot 3
TD00AA11 Akustiset ja sähkömagneettiset aallot 3
TD00AA12 Fysiikan laboratoriotyöt 3
TD00AA13 Automaation peruslaboratoriotyöt 3
TD00AA14 Kemia ja ympäristö 3
TD00AA15 Tekniikan suomi ja viestintä 3
XX00AB54 Ammatillinen englanti 3
XX00AB53 Työelämän ruotsi 3
XX00AB59 Suomi toisena kielenä: työelämän suomi 3
TD00AA20 Tietotekniikan perusteet 3
TD00AA21 Sovelluskehitys 3
XX00AA26 Teknologiayrittäjyys 3
XX00AA05 Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta 3
XX00AA06 Tekninen myynti ja markkinointi 3
TD00AA22 Mittaustekniikka ja anturit 3
TD09S1-1001
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki )

81
TD09S1-1007
Pakolliset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki )

66
TD00AA25 Sähkötekniikan perusteet 3
TD00AA26 Elektroniikka ja digitaalitekniikka 5
TD00AA27 Tekninen dokumentointi 3
TD00AA28 Automaation perusteet 3
TD00AA29 Automaation sähkötekniikka 5
TD00AA30 Sähkö- ja instrumentointipiirrustus 3
XX00AA08 Automaatio ja instrumentointi 5
TD00AA31 Hydrauliikka ja pneumatiikka 3
TD00AA80 Ohjaustekniikka 5
XX00AA10 Säätötekniikka 5
XX00AA11 Automaation tiedonsiirtoverkot ja -väylät 5
XX00AA12 Automaation käyttöliittymät 3
XX00AA13 Automaatiojärjestelmät 3
TD00AA32 Sähkömoottorikäytöt 3
TD00AA33 Ohjelmointi 3
XX00AA14 Turva-automaatio 3
TD00AA34 Automaation 1. vuoden projekti 6
TD09S1-1008
Automaation projektimoduuli

(Valitaan kaikki )

15
XX00AA25 Teknologiayrityksen johtaminen 3
TD00AA16 Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä 3
TD00AA35 3. vuoden projekti 6
TD00AA18 Automaatiotekniikan englanti ja viestintä 3
TD09S1-1002
VAPAASTI VALITTAVAT AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki )

164
TD09S1-1009
Kappaletavara-automaatio

(Valitaan kaikki )

43
TD00AA38 Kappaletavara-automaation laboratoriotyöt 3
TD00AA39 Tehdasautomaatio 3
XX00AA16 Konenäkö 5
XX00AA17 Robotiikka 5
TD00AA76 Automaation ohjelmistotekniikka 3
XX00AA18 Tuotantoautomaatio 3
XX00AA19 Kunnossapito 3
TD00AA41 Koneturvallisuus 3
TD00AA42 Tehtaan lähiverkot 3
TD00AA43 Automaation seminaari 3
TN00AA34 Tuotannonohjaus 3
TD00AA60 3D-mallintaminen 3
TD00AA45 Laadunohjaus 3
TD09S1-1010
Prosessiautomaatio

(Valitaan kaikki )

39
TD00AA47 Prosessiautomaation labroratoriotyöt 3
TD00AA48 Kehittyneet säätömenetelmät 3
TD00AA73 Simulointiavusteinen suunnittelu 3
XX00AA19 Kunnossapito 3
TD00AA42 Tehtaan lähiverkot 3
TD00AA43 Automaation seminaari 3
TD00AA74 Sähköturvallisuustutkinto 2 3
TD00AA63 Sähköasennustekniikka 3
TD00AA75 Sähkövoimatekniikka 3
TD00AA60 3D-mallintaminen 3
TN00AA34 Tuotannonohjaus 3
TD00AA45 Laadunohjaus 3
XX00AA18 Tuotantoautomaatio 3
TD09S1-1011
Automaation tietotekniikka

(Valitaan kaikki )

43
TD00AA76 Automaation ohjelmistotekniikka 3
XX00AB21 Tietojärjestelmähanke 3
TN00AA70 Olio-ohjelmointi 3
XX00AA79 Tiedonhallinnan perusteet 3
TD00AA39 Tehdasautomaatio 3
XX00AA16 Konenäkö 5
XX00AA17 Robotiikka 5
XX00AA18 Tuotantoautomaatio 3
TD00AA41 Koneturvallisuus 3
TD00AA42 Tehtaan lähiverkot 3
TD00AA43 Automaation seminaari 3
TN00AA34 Tuotannonohjaus 3
TD00AA45 Laadunohjaus 3
TD09S1-1012
Energia-automaatio

(Valitaan kaikki )

39
TD00AA52 Energia-automaatio 5
TD00AA53 Energia-automaation laboratoriotyöt 3
XX00AA24 Energiajärjestelmät 4
TY00AA34 Rakennusten energiatalous 3
TD00AA74 Sähköturvallisuustutkinto 2 3
TD00AA63 Sähköasennustekniikka 3
TD00AA75 Sähkövoimatekniikka 3
TY00AA92 Automaatiojärjestelmät 3
TD00AA43 Automaation seminaari 3
TD00AA60 3D-mallintaminen 3
TD00AA42 Tehtaan lähiverkot 3
XX00AA19 Kunnossapito 3
TD09S1-1003
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan kaikki )

15
TD00AA56 Lausekkeet ja yhtälöt 3
TD00AA57 Fysiikan täydentävät opinnot 3
TD00AA58 Valmennus ammatilliseen englantiin 1 3
TD00AA59 Valmennus ammattiruotsiin 1 3
XX00AB35 Liikunta 3
TB001
Automaatiotekniikka

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
A000BE20 Sähköturvallisuusmääräykset 1.5
XX00AC12 Kansainvälisyystutorointi 3
TX00CL44 Promootiotoiminta 1
TX00CQ25 Tietokannat: Access ja SQL 3
TX00CQ42 Kiinteistö- ja rakennusautomaatio 5
TX00CQ90 Tietokannat: Access ja SQL 1
TD09S1-1004
Harjoittelu 1

(Valitaan kaikki )

15
TD00AA65 Harjoittelu 1 15
TD09S1-1005
Harjoittelu 2

(Valitaan kaikki )

15
TD00AA67 Harjoittelu 2 15
TD09S1-1006
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki )

15
TD00AA69 Insinöörityö 15
Yhteensä 240 65 65 105 142 65 0 65 0 105 0 142 0 65 0 0 0 65 0 0 0 105 0 0 0 142 0 0 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

amk::tutkintoon johtava koulutus

Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)

Ammattiopinnot
Teknologiayrittäjyys
Tekninen myynti ja markkinointi
Sähkötekniikan perusteet
Elektroniikka ja digitaalitekniikka
Tekninen dokumentointi
Automaation perusteet
Automaation sähkötekniikka
Sähkö- ja instrumentointipiirrustus
Automaatio ja instrumentointi
Hydrauliikka ja pneumatiikka
Ohjaustekniikka
Säätötekniikka
Automaation tiedonsiirtoverkot ja -väylät
Automaation käyttöliittymät
Automaatiojärjestelmät
Sähkömoottorikäytöt
Ohjelmointi
Turva-automaatio
Automaation 1. vuoden projekti
Teknologiayrityksen johtaminen
3. vuoden projekti
Automaatiotekniikan englanti ja viestintä
Kappaletavara-automaation laboratoriotyöt
Tuotantoautomaatio
Tehtaan lähiverkot
Simulointiavusteinen suunnittelu
Kunnossapito
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Sähkövoimatekniikka
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Automaation ohjelmistotekniikka
Tietojärjestelmähanke
Tiedonhallinnan perusteet
Konenäkö
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
Rakennusten energiatalous
Automaatiojärjestelmät
Harjoittelu
Harjoittelu 1
Harjoittelu 2
Opinnäytetyö
Insinöörityö
Perusopinnot
Yhtälöryhmät ja matriisit
Funktiot ja derivaatta
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Differentiaaliyhtälöt
Laplace-muunnos
Automaation matemaattiset menetelmät
Mekaniikan ja sähköopin perusteet
Mekaniikka, lämpöoppi ja sähkökenttä
Magnetismi, värähtelyt ja aallot
Akustiset ja sähkömagneettiset aallot
Fysiikan laboratoriotyöt
Automaation peruslaboratoriotyöt
Kemia ja ympäristö
Tekniikan suomi ja viestintä
Ammatillinen englanti
Työelämän ruotsi
Tietotekniikan perusteet
Sovelluskehitys
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Mittaustekniikka ja anturit
Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä
Vapaasti valittavat opinnot
Tehdasautomaatio
Robotiikka
Laadunohjaus
Prosessiautomaation labroratoriotyöt
Kehittyneet säätömenetelmät
Sähköturvallisuustutkinto 2
Sähköasennustekniikka
Tuotantoautomaatio
Olio-ohjelmointi
Energia-automaatio
Energia-automaation laboratoriotyöt
Energiajärjestelmät
Sähköturvallisuustutkinto 2
Sähköasennustekniikka
Sähkövoimatekniikka
Tehtaan lähiverkot
Kunnossapito
Fysiikan täydentävät opinnot
Valmennus ammatilliseen englantiin 1
Valmennus ammattiruotsiin 1
Liikunta
Luokittelemattomat
Orientoivat opinnot
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi
Konenäkö
Automaation ohjelmistotekniikka
Kunnossapito
Koneturvallisuus
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
3D-mallintaminen
3D-mallintaminen
Tehdasautomaatio
Robotiikka
Tuotantoautomaatio
Koneturvallisuus
Tehtaan lähiverkot
Laadunohjaus
Automaation seminaari
3D-mallintaminen
Lausekkeet ja yhtälöt

automaatiotekniikka::kompetenssit

Lähettänyt 10.2.2009 Antti Liljaniemi

Automaatio ja instrumentointi
Sähkö- ja instrumentointipiirrustus
Automaatio ja instrumentointi
Koneturvallisuus
Koneturvallisuus
Automaation tietotekniikka
Tietotekniikan perusteet
Sovelluskehitys
Automaation tiedonsiirtoverkot ja -väylät
Automaation käyttöliittymät
Ohjelmointi
Tehdasautomaatio
Konenäkö
Robotiikka
Automaation ohjelmistotekniikka
Tuotantoautomaatio
Kunnossapito
Koneturvallisuus
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
3D-mallintaminen
Laadunohjaus
Kunnossapito
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
3D-mallintaminen
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Tuotantoautomaatio
Automaation ohjelmistotekniikka
Tietojärjestelmähanke
Olio-ohjelmointi
Tiedonhallinnan perusteet
Tehdasautomaatio
Konenäkö
Robotiikka
Tuotantoautomaatio
Koneturvallisuus
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Automaation seminaari
3D-mallintaminen
Tehtaan lähiverkot
Kunnossapito
Automaatiotekniikka
Orientoivat opinnot
Automaation matemaattiset menetelmät
Automaation peruslaboratoriotyöt
Tekninen dokumentointi
Automaation perusteet
Automaatio ja instrumentointi
Ohjaustekniikka
Säätötekniikka
Automaation tiedonsiirtoverkot ja -väylät
Automaation käyttöliittymät
Automaatiojärjestelmät
Sähkömoottorikäytöt
Turva-automaatio
Automaation 1. vuoden projekti
3. vuoden projekti
Automaatiotekniikan englanti ja viestintä
Automaation ohjelmistotekniikka
Kunnossapito
Koneturvallisuus
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Kunnossapito
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Sähköturvallisuustutkinto 2
Automaation ohjelmistotekniikka
Koneturvallisuus
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Sähköturvallisuustutkinto 2
Automaation seminaari
Tehtaan lähiverkot
Kunnossapito
Harjoittelu 1
Harjoittelu 2
Insinöörityö
Elektroniikka ja digitaalitekniikka
Automaation peruslaboratoriotyöt
Elektroniikka ja digitaalitekniikka
Energia-automaatio
Kunnossapito
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
3D-mallintaminen
Laadunohjaus
Simulointiavusteinen suunnittelu
Kunnossapito
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Sähköturvallisuustutkinto 2
Sähköasennustekniikka
Sähkövoimatekniikka
3D-mallintaminen
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Energia-automaatio
Energia-automaation laboratoriotyöt
Energiajärjestelmät
Rakennusten energiatalous
Sähköturvallisuustutkinto 2
Sähköasennustekniikka
Sähkövoimatekniikka
Automaatiojärjestelmät
Automaation seminaari
3D-mallintaminen
Tehtaan lähiverkot
Kunnossapito
Kappaletavara-automaatio
Ohjaustekniikka
Kappaletavara-automaation laboratoriotyöt
Tehdasautomaatio
Konenäkö
Robotiikka
Automaation ohjelmistotekniikka
Tuotantoautomaatio
Kunnossapito
Koneturvallisuus
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
3D-mallintaminen
Laadunohjaus
Kunnossapito
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
3D-mallintaminen
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Tuotantoautomaatio
Automaation ohjelmistotekniikka
Tehdasautomaatio
Konenäkö
Robotiikka
Tuotantoautomaatio
Koneturvallisuus
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Automaation seminaari
3D-mallintaminen
Tehtaan lähiverkot
Kunnossapito
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
Yhtälöryhmät ja matriisit
Funktiot ja derivaatta
Differentiaali- ja integraalilaskenta
Differentiaaliyhtälöt
Laplace-muunnos
Automaation matemaattiset menetelmät
Mekaniikan ja sähköopin perusteet
Mekaniikka, lämpöoppi ja sähkökenttä
Magnetismi, värähtelyt ja aallot
Akustiset ja sähkömagneettiset aallot
Fysiikan laboratoriotyöt
Kemia ja ympäristö
Tekniikan suomi ja viestintä
Ammatillinen englanti
Työelämän ruotsi
Suomi toisena kielenä: työelämän suomi
Tietotekniikan perusteet
Sovelluskehitys
Teknologiayrittäjyys
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Tekninen myynti ja markkinointi
Mittaustekniikka ja anturit
Ohjelmointi
Teknologiayrityksen johtaminen
Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä
Automaatiotekniikan englanti ja viestintä
Lausekkeet ja yhtälöt
Fysiikan täydentävät opinnot
Valmennus ammatilliseen englantiin 1
Valmennus ammattiruotsiin 1
Liikunta
Insinöörityö
Ohjaustekniikka ja toimilaitteet
Automaation peruslaboratoriotyöt
Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta
Tekninen myynti ja markkinointi
Hydrauliikka ja pneumatiikka
Ohjaustekniikka
Sähkömoottorikäytöt
Koneturvallisuus
Koneturvallisuus
Prosessiautomaatio
Kemia ja ympäristö
Säätötekniikka
Automaatiojärjestelmät
Tuotantoautomaatio
Kunnossapito
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
3D-mallintaminen
Laadunohjaus
Prosessiautomaation labroratoriotyöt
Kehittyneet säätömenetelmät
Simulointiavusteinen suunnittelu
Kunnossapito
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Sähköturvallisuustutkinto 2
Sähköasennustekniikka
Sähkövoimatekniikka
3D-mallintaminen
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Tuotantoautomaatio
Tuotantoautomaatio
Tehtaan lähiverkot
Automaation seminaari
Tuotannonohjaus
Laadunohjaus
Sähköturvallisuustutkinto 2
Sähköasennustekniikka
Sähkövoimatekniikka
Automaation seminaari
3D-mallintaminen
Tehtaan lähiverkot
Kunnossapito
Sähkötekniikka
Mekaniikan ja sähköopin perusteet
Mekaniikka, lämpöoppi ja sähkökenttä
Automaation peruslaboratoriotyöt
Sähkötekniikan perusteet
Automaation sähkötekniikka
Sähkö- ja instrumentointipiirrustus
Automaatio ja instrumentointi
Sähkömoottorikäytöt
Prosessiautomaation labroratoriotyöt
Sähköturvallisuustutkinto 2
Sähköasennustekniikka
Sähkövoimatekniikka
Sähköturvallisuustutkinto 2
Sähköasennustekniikka
Sähkövoimatekniikka
Säätötekniikka
Tekninen myynti ja markkinointi
Mittaustekniikka ja anturit
Säätötekniikka
Kehittyneet säätömenetelmät
Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
TD09S1-1000
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki )

72
XX00AB52 Orientoivat opinnot 3
TD00AA02 Yhtälöryhmät ja matriisit 3
TD00AA03 Funktiot ja derivaatta 3
TD00AA04 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3
TD00AA05 Differentiaaliyhtälöt 3
TD00AA06 Laplace-muunnos 3
TD00AA07 Automaation matemaattiset menetelmät 3
TD00AA08 Mekaniikan ja sähköopin perusteet 3
TD00AA09 Mekaniikka, lämpöoppi ja sähkökenttä 3
TD00AA10 Magnetismi, värähtelyt ja aallot 3
TD00AA11 Akustiset ja sähkömagneettiset aallot 3
TD00AA12 Fysiikan laboratoriotyöt 3
TD00AA13 Automaation peruslaboratoriotyöt 3
TD00AA14 Kemia ja ympäristö 3
TD00AA15 Tekniikan suomi ja viestintä 3
XX00AB54 Ammatillinen englanti 3
XX00AB53 Työelämän ruotsi 3
XX00AB59 Suomi toisena kielenä: työelämän suomi 3
TD00AA20 Tietotekniikan perusteet 3
TD00AA21 Sovelluskehitys 3
XX00AA26 Teknologiayrittäjyys 3
XX00AA05 Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta 3
XX00AA06 Tekninen myynti ja markkinointi 3
TD00AA22 Mittaustekniikka ja anturit 3
TD09S1-1001
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki )

81
TD09S1-1007
Pakolliset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki )

66
TD00AA25 Sähkötekniikan perusteet 3
TD00AA26 Elektroniikka ja digitaalitekniikka 5
TD00AA27 Tekninen dokumentointi 3
TD00AA28 Automaation perusteet 3
TD00AA29 Automaation sähkötekniikka 5
TD00AA30 Sähkö- ja instrumentointipiirrustus 3
XX00AA08 Automaatio ja instrumentointi 5
TD00AA31 Hydrauliikka ja pneumatiikka 3
TD00AA80 Ohjaustekniikka 5
XX00AA10 Säätötekniikka 5
XX00AA11 Automaation tiedonsiirtoverkot ja -väylät 5
XX00AA12 Automaation käyttöliittymät 3
XX00AA13 Automaatiojärjestelmät 3
TD00AA32 Sähkömoottorikäytöt 3
TD00AA33 Ohjelmointi 3
XX00AA14 Turva-automaatio 3
TD00AA34 Automaation 1. vuoden projekti 6
TD09S1-1008
Automaation projektimoduuli

(Valitaan kaikki )

15
XX00AA25 Teknologiayrityksen johtaminen 3
TD00AA16 Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä 3
TD00AA35 3. vuoden projekti 6
TD00AA18 Automaatiotekniikan englanti ja viestintä 3
TD09S1-1002
VAPAASTI VALITTAVAT AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki )

164
TD09S1-1009
Kappaletavara-automaatio

(Valitaan kaikki )

43
TD00AA38 Kappaletavara-automaation laboratoriotyöt 3
TD00AA39 Tehdasautomaatio 3
XX00AA16 Konenäkö 5
XX00AA17 Robotiikka 5
TD00AA76 Automaation ohjelmistotekniikka 3
XX00AA18 Tuotantoautomaatio 3
XX00AA19 Kunnossapito 3
TD00AA41 Koneturvallisuus 3
TD00AA42 Tehtaan lähiverkot 3
TD00AA43 Automaation seminaari 3
TN00AA34 Tuotannonohjaus 3
TD00AA60 3D-mallintaminen 3
TD00AA45 Laadunohjaus 3
TD09S1-1010
Prosessiautomaatio

(Valitaan kaikki )

39
TD00AA47 Prosessiautomaation labroratoriotyöt 3
TD00AA48 Kehittyneet säätömenetelmät 3
TD00AA73 Simulointiavusteinen suunnittelu 3
XX00AA19 Kunnossapito 3
TD00AA42 Tehtaan lähiverkot 3
TD00AA43 Automaation seminaari 3
TD00AA74 Sähköturvallisuustutkinto 2 3
TD00AA63 Sähköasennustekniikka 3
TD00AA75 Sähkövoimatekniikka 3
TD00AA60 3D-mallintaminen 3
TN00AA34 Tuotannonohjaus 3
TD00AA45 Laadunohjaus 3
XX00AA18 Tuotantoautomaatio 3
TD09S1-1011
Automaation tietotekniikka

(Valitaan kaikki )

43
TD00AA76 Automaation ohjelmistotekniikka 3
XX00AB21 Tietojärjestelmähanke 3
TN00AA70 Olio-ohjelmointi 3
XX00AA79 Tiedonhallinnan perusteet 3
TD00AA39 Tehdasautomaatio 3
XX00AA16 Konenäkö 5
XX00AA17 Robotiikka 5
XX00AA18 Tuotantoautomaatio 3
TD00AA41 Koneturvallisuus 3
TD00AA42 Tehtaan lähiverkot 3
TD00AA43 Automaation seminaari 3
TN00AA34 Tuotannonohjaus 3
TD00AA45 Laadunohjaus 3
TD09S1-1012
Energia-automaatio

(Valitaan kaikki )

39
TD00AA52 Energia-automaatio 5
TD00AA53 Energia-automaation laboratoriotyöt 3
XX00AA24 Energiajärjestelmät 4
TY00AA34 Rakennusten energiatalous 3
TD00AA74 Sähköturvallisuustutkinto 2 3
TD00AA63 Sähköasennustekniikka 3
TD00AA75 Sähkövoimatekniikka 3
TY00AA92 Automaatiojärjestelmät 3
TD00AA43 Automaation seminaari 3
TD00AA60 3D-mallintaminen 3
TD00AA42 Tehtaan lähiverkot 3
XX00AA19 Kunnossapito 3
TD09S1-1003
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan kaikki )

15
TD00AA56 Lausekkeet ja yhtälöt 3
TD00AA57 Fysiikan täydentävät opinnot 3
TD00AA58 Valmennus ammatilliseen englantiin 1 3
TD00AA59 Valmennus ammattiruotsiin 1 3
XX00AB35 Liikunta 3
TB001
Automaatiotekniikka
0
A000BE20 Sähköturvallisuusmääräykset 1.5
XX00AC12 Kansainvälisyystutorointi 3
TX00CL44 Promootiotoiminta 1
TX00CQ25 Tietokannat: Access ja SQL 3
TX00CQ42 Kiinteistö- ja rakennusautomaatio 5
TX00CQ90 Tietokannat: Access ja SQL 1
TD09S1-1004
Harjoittelu 1

(Valitaan kaikki )

15
TD00AA65 Harjoittelu 1 15
TD09S1-1005
Harjoittelu 2

(Valitaan kaikki )

15
TD00AA67 Harjoittelu 2 15
TD09S1-1006
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki )

15
TD00AA69 Insinöörityö 15
Siirry alkuun