Sosionomin työn luonne ja monet ympäristötLaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: SX00BO04
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee sosiaalialan erilaisia toimintaympäristöjä. Hän ymmärtää asiakasläheisen työn prosessinomaisuuden ja tunnistaa asiakasprosessin vaiheet. Opiskelija osaa määritellä erilaisia asiakastyön työorientaatioita ja ymmärtää kestävän kehityksen merkityksen työssä. Hän osaa asettaa työlleen tavoitteita ja hänellä on valmiuksia toimia niiden suuntaisesti. Opiskelija tuntee reflektion käsitteen ja ymmärtää sen merkityksen ammatillisen kasvun välineenä. Opiskelija tunnistaa asenteiden ja ennakkoluulojen merkityksen sosiaalialan työssä. Opiskelija osaa toimia tiimin jäsenenä. Hän tunnistaa oman osaamisensa kehittämisen merkityksen työyhteisössä ja tiimityöskentelyssä. Opiskelija osaa kuvata työ- ja opiskeluhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja ylläpitää omaa hyvinvointiaan. Hän vahvistuu työyhteisötaidoissa ja ymmärtää työntekijän aseman työyhteisön voimavarana. Opiskelijalla on valmiuksia toimia työyhteisössä sosiaalialan edustajana. Opiskelija saavuttaa ammattikorkeakoululainsäädännön (352/2003 8§) edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen suullisen ja kirjallisen taidon. Opiskelija osaa viestiä oman alansa työympäristössä ruotsin kielellä ja välittää ammattialaansa liittyvää tietoa kirjallisesti ja suullisesti. Opiskelijan suulliset ja kirjalliset viestintätaidot ovat vähintään eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1.
Suomi toisena ja vieraana kielenä: Opiskelija osaa viestiä oman alansa työympäristössä suomen kielellä ja pystyy välittämään ammattialaansa liittyvää tietoa kirjallisesti ja suullisesti. Opiskelijan suulliset ja kirjalliset taidot ovat vähintään Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1.
Sisältö
Sosionomin toimintaympäristöt. Sosiaalialan työn tavoitteellisuus ja ammatilliset osaamisalueet. Ehkäisevä, kuntouttava, korjaava ja rakenteellinen työ. Sosiaalipedagoginen ja kumppanuusperustainen työorientaatio. Yksilö-, perhe-, ryhmä-, yhteisö- ja aluetyö. Moninaistuvan työympäristön vaatimukset. Kestävän kehityksen huomioiva työote. Reflektio ja sen merkitys omassa toiminnassa. Sosiaalihuollon asiakaslaki ja laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta. Tiimi, tiimiroolit ja tiimin kehitysvaiheet oppimisympäristönä. Työntekijän/opiskelijan rooli yhteisönsä hyvinvoinnin edistäjänä. Työyhteisötaidot. Asiantuntijuuden kasvu. Moniammatillinen työ. Ruotsin kielen keskeiset käsitteet, termit ja vuorovaikutustilanteet sosionomin työssä. Opiskelu- ja työympäristö ja työtehtävät ruotsin kielellä.
Suomi toisena ja vieraana kielenä: Suomen kieliopin perusrakenteet, vuorovaikutustilanteet sosionomin työssä, kielen tilanteinen vaihtelu (muodollisen ja epämuodollisen kielimuodon erot)sekä kielen opiskelustrategiat.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arviointi:
Arviointikriteerit ks liite.
Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Arviointi:
Arviointikriteerit ks liite.
Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.
Lisätiedot
Opintojakso sisältää 3 op ruotsin kielen opintoja.
Jos opiskelijan koulusivistyskieli ei ole suomi ja hänelle on myönnetty vapautus ruotsin kielen opinnoista, hän suorittaa opintojaksoon sisältyvän ruotsin kielen osuuden suomi toisena ja vieraana kielenä -osuutena.