Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikekemia ja ravitsemusoppi (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00DJ43-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.12.2019 - 07.01.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
16.03.2020 - 08.05.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 45
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Toteutukselle TX00DJ43-3002 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemialliset rakenteet. Hän ymmärtää veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyyden ja niissä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden keskeisenä tekijänä ja tietää, missä elintarvikkeissa on mitäkin pääravintoaineita ja minkälaisia reaktioita voi olettaa niissä tapahtuvan eri olosuhteissa. Opiskelija osaa määrittää muutamia ravintoaineita ja tuntee myös eri ravintoaineiden määritysmenetelmien teoreettisen taustan.

Opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden merkityksen elimistössä ja tietää, mistä elintarvikkeista mitäkin ravintoainetta saa. Opiskelija tuntee pohjoismaiset ravitsemussuositukset ja erityisruokavalioiden erityispiirteet.

Opiskelijalla on yleiskäsitys elintarviketeollisuudessa käytettävistä analyysimenetelmistä sekä niiden sovelluksista ja rajoituksista.

Sisältö

- Elintarvikkeiden pääravintoaineiden, hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen, kemialliset rakenteet pääpiirteittäin ja niiden tyypilliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa
- Vesi elintarvikkeissa; vesipitoisuus ja aw-käsite sekä BET-teoria
- Edellä mainitut kemialliset yhdisteet kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, vilja- ja maitotuotteissa, makeisissa, kananmunassa sekä lihassa ja kalassa
- Ihmisen ruoansulatus, ravinteiden imeytyminen, energian saanti ja kulutus
- Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, erityisruokavaliot ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet
- Eri ravintoaineiden ja kosteuspitoisuuden määrittäminen elintarvikkeista
- Näytteenotto; menetelmät, edustavuus ja näytteiden käsittely
- Elintarviketeollisuudessa hyödynnettävät analyysi- ja monotoroinititekniikat, niiden sovellukset ja rajoitukset

Esitietovaatimukset

Biotieteiden perusteet

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit arvosanalle 1 tyydyttävä

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Arviointikriteerit arvosanalle 3 hyvä

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa

Arviointikriteerit arvosanalle 5 kiitettävä

Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tieto johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti

Arviointikriteerit arvosanalle hyväksytty

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Siirry alkuun