Siirry suoraan sisältöön

Erotusdiagnostiikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00CP21-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.12.2018 - 15.12.2018

Ajoitus

09.01.2019 - 24.05.2019

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Vanha viertotie 23

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Osteopatian tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jouko Heiskanen
  • Kevin Collet
  • Kaisa Hartikainen
  • Sandra Rinne

Vastuuopettaja

Kaisa Hartikainen

Ryhmät

  • SXF17S1
    Osteopatian tutkinto-ohjelma

Tavoitteet

Opiskelija erottaa somaattisen dysfunktion oireet ja löydökset patologisista ja traumaattisista tiloista. Opiskelija ymmärtää patologisten ja traumaattisten tilojen asettamat rajoitukset osteopaattiselle hoidolle. Opintojakson jälkeen opiskelija osaa suorittaa ortopediset testit ja tietää niiden käyttöalueen ja luotettavuuden. Opiskelija tunnistaa neuraalikudosperäisen kivun ja ymmärtää neuraalikudosperäisen kivun asettamat rajoitukset osteopaattiselle hoidolle. Opiskelija osaa suorittaa neuraalikudoksen testit ja tietää niiden käyttöalueen ja luotettavuuden.
Ortopedia: 1 op: Opintojakson jälkeen opiskelija tunnistaa ja osaa määritellä perustiedot ortopedian ja traumatologian alueella hoidettavista yleisimmistä sairauksista/vammoista. Opiskelija osaa kuvailla ortopedisten sairauksien patofysiologiaa, sairauksien oireita, tutkimusmenetelmiä, operatiiviset hoitomenetelmät sekä kuntoutukseen.
Traumatologia: 1 op:Opiskelija tunnistaa ja kuvailee traumat, jotka eivät kuulu osteopaattisen hoidon piiriin. Opiskelija osaa selittää toimenpiteet, jotka ovat tarpeellisia tai välttämättömiä ennen osteopaattisen hoidon aloittamista. Opiskelija tunnistaa loukkaantumiset, jotka vaativat välitöntä tai kiireellistä hoitoa ja osaa laatia asianmukaisen saatteen traumatologista hoitoa tarvitsevalle potilaalle. Opiskelija osaa selittää traumatologian terapeuttiset menetelmät.

Sisältö

Selkärangan yleisimmät patologiat ja vauriot: välilevyn ja nikaman vauriot ja degeneratiiviset muutokset. Hypermobiliteetin, instabiliteetin ja nivelkapselivaurion oireet ja löydökset kehossa. Raajojen yleisimpien kiputilojen aiheuttajat, oireet ja löydökset. Raajojen nivelten kliininen tutkiminen, ortopediset testit ja erotusdiagnostiikka. Neuraalikudoksen testit.
Ortopedia: 1 op: Murtumat ja murtumien hoito. Nivel-, jänne- ja ligamenttivammojen patofysiologia, tutkimus sekä hoito.
Traumatologia: 1 op: Radiologiset tutkimukset, ultraäänitutkimukset, erikoislääkärin konsultaatio, yleisimmät lääkkeet, psykoterapeuttiset tekniikat, immobilisaatiotekniikat.

Aika ja paikka

Toteutuu 1. ja 2.periodin aikana.
Kaisan osuus Moodlessa.

Oppimateriaalit

Magee: Orthopedic Physical Assessment, 5th edition tai 6th edition

Opetusmenetelmät

lähiopetus
aktivoiva luento
ohjattu käytännön harjoittelu
pienryhmäkeskustelut
yhteistoiminnallinen oppiminen
oppimistehtävät

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Teoria/käytännnön tentti 05/2019
1. uusinta 28.5.2019
2. uusinta tarvittaessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kaisan osuuden resurssit: 3 op = 3x27h=81h opiskelijan työtä
Opintojakso sisältää itsenäistä työskentelyä, joka tarkoittaa, että opiskelija harjoittelee tunnilla käytyjä asioita itsenäisesti ja esimerkkitapauksen kautta sekä valmistelee oppimistehtäviä tiimeissä.

Lisätietoja opiskelijoille

Erityisen tuen päätökset: Mikäli opiskelijalla on erityisen tuen päätös, joka vaikuttaa opintojakson suorittamiseen, tulee opiskelijan olla yhteydessä opintojaksototeutuksen vastuuopettajaan heti ilmoittautumisajan päätyttyä
Opintojaksoon sisältyy lääketieteellisiä opintoja:
Traumatologia 1 op
Ortopedia 1 op
Opettaja Jouko Heiskanen
Lääketieteelliset opinnot ovat laajuudeltaan 1 op ja sisältävät 4 x 4 oppituntia / teema. Opinto suoritetaan teemasta riippuen läsnäololla, keskusteluilla, käytännön harjoitteilla ja seminaarilla.
Lääketieteen luennoilta voi kerran olla poissa / teema. Viimeinen opetuskerta on kurssin päättöseminaari, joka on pakollinen keskustelutilaisuus. Päättöseminaaria ei voi suorittaa itsenäisenä tehtävänä. Ainoastaan seminaarissa läsnäolo mahdollistaa kurssin suorituksen hyväksytysti.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija käyttää hallitusti ammattikäsitteistöä sekä perustelee valintojaan laaja-alaista tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi systemaattisesti oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija käyttää hallitusti ammattikäsitteistöä sekä tekee valintoja laaja-alaista tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi ja kehittää systemaattisesti omaa toimintaansa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteistöä ja tekee valintoja laaja-alaista tietoperustaa käyttäen muuttuvissa toimintaympäristöissä. Opiskelija arvioi kriittisesti omaa toimintaansa ja tuottaa tietoa toimintaympäristön kehittämiseksi.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija käyttää hallitusti ammattikäsitteistöä sekä perustelee valintojaan laaja-alaista tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi systemaattisesti oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Käytännön Tentti, 60 % läpäisy, numeerinen arvio
Oppimistehtävät, arviointi hyväksytty/täydennettävä

Esitietovaatimukset

Selän ja rintakehän toiminnallinen anatomia, Liikkuva ihminen