Skip to main content

Introduction to Conservation ILaajuus (5 cr)

Code: KX00FA19

Credits

5 op

Objective

The student understands the goals of conservation and is able to ponder her/his relation to it. The student will be familiar with the conservation philosophy and ethics. The student understands the difference between conservation and restoration and the meaning of preventive conservation. The student understands that documentation is an essential part of the conservation process. The student will be able to use terminology and definitions used in conservation. The student will be familiar with the fields and places of work of different conservation disciplines. The student knows conservation organizations and professional data sources. The student recognizes sustainability as an essential part of cultural heritage conservation.

Content

Terminology and definitions of conservation
Documentation
Conservation disciplines and places of work
Organizations and sources of data in conservation
Sustainability as a part of conservation and cultural heritage management

Assessment criteria, satisfactory (1)

The student is familiar with the goals of conservation. The student recognizes the definitions and terminology of conservation. The student understands documentation as an integral part of conservation work. The student knows organizations and data sources of the conservation field.

Assessment criteria, good (3)

The student understands the goals of conservation and is able to ponder herd/his own relation to it. The student understands the difference between conservation and restoration and the meaning of preventive conservation. The student understands that documentation is an essential part of conservation work. The student will be able to use the terminology and definitions used in the conservation field. The student will be familiar with the fields and places of work of different conservation disciplines. The student knows the conservation organizations and professional data sources. The student recognizes sustainability as an essential part of the cultural heritage conservation.

Assessment criteria, excellent (5)

The student is able to depict in-depth the goals of conservation and reflect her/his own relation concerning his/her professional development as a conservator. The student is able to describe the difference between conservation and restoration and understands the significance of preventive conservation. The student understands that documentation is an essential part of conservation work. The student is able to use the terminology and definitions of conservation field. The student shows interest in the organizations and data sources of the conservation field. The student understands the significance of sustainability as a part of the cultural heritage management.

Enrollment

02.05.2022 - 04.09.2022

Timing

02.09.2022 - 02.12.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

School of Media, Design and Conservation

Campus

Hämeentie 135

Teaching languages
  • Finnish
Seats

1 - 18

Degree programmes
  • Degree Programme in Conservation
Teachers
  • Päivi Ukkonen
Teacher in charge

Päivi Ukkonen

Groups
  • KXA22S1
    Konservoinnin tutkinto-ohjelma päivä

Objective

Opiskelija ymmärtää konservointitoiminnan tavoitteet ja pohtii omaa suhdettaan siihen. Opiskelija tutustuu konservoinnin filosofiaan ja etiikkaan. Opiskelija ymmärtää, miten konservointi poikkeaa restauroinnista ja entisöinnistä sekä ymmärtää mitä ennalta ehkäisevä konservointi on. Opiskelija oppii ymmärtämään dokumentoinnin merkittäväksi konservoinnin toimenpiteeksi. Opiskelija oppii käyttämään konservointialan terminologiaa ja määrityksiä. Opiskelija tuntee konservoinnin eri suuntautumisvaihtoehtojen tehtäväkenttää ja työpaikkoja. Opiskelija tuntee konservointialan organisaatioita ja tutustuu konservointialan tietolähteisiin. Opiskelija tunnistaa kestävän kehityksen osana kulttuuriperinnön hoitoa.

Content

Konservoinnin termit ja määritykset.
Dokumentointi.
Konservointialan työpaikat ja suuntautumisalat.
Koservointialan organisaatiot ja tietolähteet.
Kestävä kehitys osana konservointia ja kulttuuriperinnön hoitoa.

Materials

Lehtorin ja luennoitsijoiden antamat aineistot opintojakson aikana.
Kirjoja:
Salvador Muñoz Viñas: On the Ethics of Cultural Heritage Conservation, 2020.
Salvador Muñoz Viñas: Contemporary Theory of Conservation, 2011
Barbara Appelbaum: Conservation Treatment Methodology

Teaching methods

Lähiopetus ja luennot.
Ryhmätyöt sekä itsenäinen työskentely kirjallisuuden parissa.

Exam schedules

opintojaksolla ei ole tenttiä

Completion alternatives

ei valinnaisia suoritustapoja

Student workload

Opiskelijan viikkotyömäärä 1,5 opintopistettä kohti on 40 tuntia, josta noin 15 - 20 tuntia on kontaktiopetusta lehtorin kanssa. Loput tunneista osoitetaan joko itsenäiseen työskentelyyn kirjallisuuden parissa tai itsenäiseen käytännön työhön. 1 opintopiste (op) vastaa työmäärältään 27 tuntia (h).

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

Opiskelija tietää konservointitoiminnan tavoitteet. Tunnistaa konservointialan käsitteitä ja termejä. Opiskelija ymmärtää dokumentoinnin konservaattorin työksi. Opiskelija tietää konservointialan organisaatioita ja tietolähteitä.

Assessment criteria, good (3)

Opiskelija ymmärtää konservointitoiminnan tavoitteet ja pohtii omaa suhdettaan siihen. Opiskelija ymmärtää, miten konservointi poikkeaa restauroinnista ja entisöinnistä sekä ymmärtää mitä ennalta ehkäisevä konservointi on. Opiskelija oppii ymmärtämään dokumentoinnin merkittäväksi konservoinnin toimenpiteeksi. Opiskelija oppii käyttämään konservointialan terminologiaa ja määrityksiä. Opiskelija tuntee konservoinnin eri suuntautumisvaihtoehtojen tehtäväkenttää ja työpaikkoja. Opiskelija tuntee konservointialan organisaatioita ja tutustuu konservointialan tietolähteisiin. Opiskelija tunnistaa kestävän kehityksen osana kulttuuriperinnön hoitoa.

Assessment criteria, excellent (5)

Opiskelija osaa kuvata konservointitoiminnan tavoitteita syvällisesti ja pohtii omaa suhdettaan ammatilliseen kehittymiseen. Opiskelija osaa kuvailla, miten konservointi poikkeaa restauroinnista ja entisöinnistä sekä ymmärtää mitä ennalta ehkäisevä konservointi on. Opiskelija ymmärtää dokumentoinnin merkittäväksi konservoinnin toimenpiteeksi. Opiskelija oppii käyttämään konservointialan terminologiaa ja määrityksiä. Opiskelija on kiinnostunut konservointialan organisaatioista ja tietolähteistä. Opiskelija tunnistaa kestävän kehityksen osana kulttuuriperinnön hoitoa.

Assessment methods and criteria

Oppimistehtävät 60 %, jatkuva arviointi 40 %.
Arviointi perustuu opiskelijan jatkuvaan arviointiin sekä opintojaksolle osallistumiseen ja ryhmätehtävien että itsenäisten kirjallisten tehtävien arivointiin.
Jokaista opiskelijaa arvioidaan opintojakson osaamistavoitteiden mukaisesti ja siltä osin miten hän kehittyy ja oppii opintojakson aikana. Vähintään 80 % opintojakson lähiopetuksesta oltava paikalla.