Siirry suoraan sisältöön

Rakennesuunnittelun perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FK98

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee rakennesuunnittelun perustavoitteita ja tavanomaisia tehtäviä ja rakennesuunnittelun roolin rakennushankkeessa. Hän tietää rakennesuunnittelun lähtökohdat, kuten rakennusmääräykset, ympäristöministeriön ohjeistukset ja eurokoodit, ja rakennesuunnittelun asiakirjoja koskevan ohjeistuksen. Opiskelija osaa piirtää rakennepiirroksen ohjeistuksen perusteella. Hän tuntee yleisimmät runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun rajatilamitoituksen periaatteet. Hän tuntee perusteet kantavien rakenteiden mitoituksessa käytettävien kuormien (oma paino, hyötykuorma, tuulikuorma, lumikuorma ja kuormitusyhdistelmät) laskennasta.

Sisältö

Rakennesuunnittelun tehtävät
Rakennusta koskevat olennaiset tekniset vaatimukset
Runkojärjestelmät
Rakennesuunnittelun asiakirjaohje: piirustusmerkinnät, piirustusten esitystavat, työselostus ja toteutusstandardit
Raudoituspiirustus
Rajatilamitoitus
Eurokoodijärjestelmä: eurokoodit SFS-EN 1990 ja SFS-EN 1991 sekä eurokoodien kansalliset liitteet

Esitietovaatimukset

Talonrakennuksen perusteet, Rakentamisen tietotekniikka, Rakentamistalouden perusteet, Statiikka, Rakennusfysiikka

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee rakennesuunnittelun tehtäviä, tavoitteita ja asiakirjoihin liittyvää ohjeistusta. Hän tuntee rajatilamitoituksen ja mitoituksessa käytettävien kuormien laskennan periaatteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee rakennesuunnittelun tehtävät, tavoitteet ja asiakirjoihin liittyvän ohjeistuksen. Hän tuntee rajatilamitoituksen periaatteet ja osaa laskea mitoituksessa käytettävät kuormat yksinkertaisessa tapauksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee rakennesuunnittelun tehtävät, tavoitteet ja asiakirjoihin liittyvän ohjeistuksen. Hän tuntee rajatilamitoituksen periaatteet ja osaa laskea mitoituksessa käytettävät kuormat ja kuormitusyhdistelmät tavanomaisissa tapauksissa. Hän osaa soveltaa rakennesuunnitteluasiakirjojen ohjeistuksia asiakirjojen teossa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tuntee rakennesuunnittelun tehtäviä, tavoitteita ja asiakirjoihin liittyvää ohjeistusta. Hän tuntee rajatilamitoituksen ja mitoituksessa käytettävien kuormien laskennan periaatteet. Hän osaa piirtää rakennepiirroksen ohjeistuksen avulla ja laskea mitoituksessa käytettävät kuormat.