Kangaspohjaisten maalausten konservointiLaajuus (14 op)
Opintojakson tunnus: KI00AB73
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 14 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee sekä historialliset että modernit (synteettiset) materiaalit ja tekniikat kankaalle maalatuille maalauksille, niiden käytön historian. Opiskelija osaa arvioida materiaalien ja metodien soveltuvuutta erityyppisille maalauksille.
Opiskelija ymmärtää eri materiaalien ja tekniikoiden haitat ja hyödyt eri konservointitilanteissa.
-----
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käytännössä soveltaa erilaisia moderneja materiaaleja, tekniikoita ja laitteita kankaalle maalattujen maalausten kohdalla niin, että lopputulos on sekä eettisesti että esteettisesti hyväksyttävä.
Sisältö
Opiskelijat perehtyvät teoriassa ja käytännössä kankaalle maalatun taiteen moderneihin konservointimenetelmiin ja (synteettisiin) materiaaleihin mutta myös luonnonmateriaalit moderneissa tekniikoissa käytettynä ovat osa opintojaksoa . Myös kangaspohjaisten maalausten konservoinnin lähihistoriaan perehdytään teoriaosuudessa ja opiskelijalta vaaditaan itsenäistä perehtymistä opintojaksoon liittyvään kirjallisuuteen.
-----
Opintojakso sisältää myös Maalausten dokumentointi ja Vanhat Vuoraustekniikat osiot.
Opintojaksolla perehdytään kangaspohjaisten maalausten konservoinnissa käytettyihin alipainetekniikoihin (alipainepöytä, minialipainepöytä, alipainetasku), kosteuskäsittelyihin, repeämien ja reikien paikkaus- ja vahvistustekniikoihin ja materiaaleihin, eristysmateriaaleihin ja pintastruktuurin tekemiseen.
Opintojaksoon sisältyy erilaisia teoriaosuuksia ja laaja käytännön työn osuus. Opintojakso on tärkein kokonaisuus kankaalle maalattujen maalausten konservoinnissa 4 lukuvuoden aikana.
Opintojaksoon sisältyy myös tekstiilikuitujen tunnistus ja maalikerrosten poikkileikkausten valmistus sekä mikroskopointi.
Esitietovaatimukset
Kokonaisuudet: Luonnontieteet konservoinnissa; Ammattialan kemian opintojaksot, aikaisemmat opintojaksot Konservointiopinnoista
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arvosana 1
Paljon poissaoloja. Ryhmätyöskentelyssä vaikeuksia.
Kokonaisuus ei ole tasapainoinen. Opiskelija ei pysty hahmottamaan monia konservoinnin perusideoita eikä sen vuoksi pysty täysin soveltamaan oppimaansa käytännön työhön. Toimenpiteiden ja materiaalivalintojen perustelut ovat haparoivia, epäselviä ja selviä puutteita ilmenee aikaisemmin opitun tiedon osalta.
Dokumentoinnin tekstissä ja / tai lisämateriaalissa paljon puutteita ja epätarkkuutta, isoja asiavirheitä. Käytännön konservoinnin osalta kokonaisuus on hyvin huolimaton. Kaikkia konservoinnin toimenpiteitä ei ole suoritettu eettisesti ja esteettisesti hyväksyttävästi, työskentely ei ole ollut itsenäistä ja on ollut hyvin paljon tarvetta lehtorin lisäohjaukselle konservointiprosessin ja dokumentoinnin aikana. Kokonaisuus on sellainen josta näkyy, että siihen ei ole lainkaan paneuduttu.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Arvosana 3
Hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus. Asiat etenivät opintojaksolla johdonmukaisesti. Opiskelija hahmottaa opintojaksolla opetetut konservoinnin perusideat ja osaa soveltaa oppimaansa käytännön työhön sekä osaa selittää asiantuntevasti tehtyjen toimenpiteiden ja materiaalien valinnat, syyt ja seuraukset.
Dokumentoinnin tekstissä ja / tai lisämateriaalissa pieniä puutteita ja epätarkkuutta, pieniä asiavirheitä. Käytännön konservoinnin osalta kokonaisuuden tulee olla onnistunut ja työ on hyvää tasoa. Konservoinnin toimenpiteet on suoritettu eettisesti ja esteettisesti hyväksyttävästi, työskentely on ollut riittävän itsenäistä mutta on ollut useamman kerran tarvetta lehtorin lisäohjaukselle konservointiprosessin ja dokumentoinnin aikana.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvosana 5
Opintojaksolle asetetut tavoitteet on saavutettu kiitettävällä tavalla. Opiskelija on osallistunut opetukseen aktiivisesti ja toiminut erittäin hyvin ryhmän osana.
Erinomainen ja tasapainoinen dokumentoinnin ja käytännön työn kokonaisuus. Asiat etenivät opintojaksolla johdonmukaisesti, dokumentoinnin ilmaisutapa on tarkka eikä tulkinnanvaraista. Dokumentointi on selkeä ja helppo lukea, ei asiavirheitä.
Opiskelija hahmottaa opintojaksolla opetetut sekä aikaisemmin opitut konservoinnin perusideat ja osaa soveltaa oppimaansa käytännön työhön. Opiskelija osaa selittää ja perustella asiantuntevasti suoritettujen toimenpiteiden ja materiaalien valinnat, syyt ja seuraukset. Työskentely on ollut riittävän itsenäistä, konservoinnin eettiset ja esteettiset näkökulmat on otettu huomioon ja konservointityön jälki on kiitettävää tasoa.
Lisätiedot
Luennot, käytännön konservointityöt, essee, kurssimateriaaliin perustuva tentti.