Sosiaaliala, varhaiskasvatus: Varhaiskasvatus
Opetussuunitelman tunnus: SXH25S2VA
- Tutkintonimike
- Sosionomi (AMK)
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2025
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
OPISKELU SOSIAALIALAN TUTKINTO-OHJELMASSA
Sosiaalialan tutkinto-ohjelmassa opetus ja oppiminen toteutetaan työelämäläheisesti pääkaupunkiseudulla toimivien organisaatioiden, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Opetuksessa hyödynnetään monia oppimisen tapoja, esimerkiksi tutkivaa oppimista, projektioppimista sekä dialogista ja yhteistoiminnallista oppimista. Opiskelu muodostuu lähi- tai verkko-opetuksesta sekä itsenäisestä ja ryhmissä tapahtuvasta työskentelystä. Opintojen aikana on mahdollista osallistua erilaisiin sosiaali- ja varhaiskasvatusalan työtä kehittäviin hankkeisiin yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Kaikki opiskelijat osallistuvat opintojensa aikana myös monialaisiin opintoihin. Opiskelijalla on mahdollisuus valita opintoja sekä sosiaalialan tutkinto-ohjelmasta että soveltuvasti myös muiden tutkinto-ohjelmien vapaasti valittavista opinnoista yhteensä 7 op. Metropoliassa opiskelijat osallistuvat kansainväliseen toimintaan, johon on runsaasti vaihtoehtoja kuten kansainväliset työharjoittelut, vaihto-ohjelmat ja projektit sekä kotikansainvälisyys. Koska sosiaalialan tutkinto-ohjelma toteutetaan sekä suomen että englannin kielellä, kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa osa opinnoista englanniksi. Sosiaalialan tutkintoon kuuluu paljon käytännön työn harjoittelujaksoja, yhteensä 45 opintopistettä. Varhaiskasvatuksen sosionomin opinnoissa ensimmäinen ja viimeinen harjoittelu tulee tehdä varhaiskasvatuksen työskentely-ympäristössä. Toinen harjoittelu tulee tehdä sosiaalialan muissa kuin varhaiskasvatuksen tehtävissä.
Sosionomin tutkinto antaa opiskelijoille valmiudet eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten ohjaus- ja kasvatustyöhön sosiaalialalla. Varhaiskasvatuksen suuntautuminen antaa lisäksi kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen sosionomina.
Sosiaalialan tutkinto-ohjelman opinnot sisältävät opintojen ohjausta ensimmäisestä lukukaudesta lähtien opiskelijan oman henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli HOPSin mukaisesti. Opintoihin sisältyy lisäksi ammatillisen kasvun ja urasuunnittelun ohjausta.
SOSIONOMI (AMK) -KOULUTUKSEN PERUSTEHTÄVÄ (Varhaiskasvatus)
Metropolian sosionomi (AMK) -koulutus tuottaa sosiaalipedagogista osaamista ja sosiaali- ja kasvatusalan asiantuntijuutta, joka vastaa yhteiskunnan ja metropolialueen muuttuviin tarpeisiin. Sosionomi (AMK) -koulutuksen tavoitteena on kouluttaa sosiaali- ja varhaiskasvatusalan asiantuntijoita, jotka tukevat ja edistävät ihmisten hyvinvointia, elämänhallintaa ja osallisuutta sekä ehkäisevät työssään eriarvoisuutta, huono-osaisuutta ja syrjäytymistä erityisesti suuntautuen lapsuuteen ja lapsiperheisiin. Sosionomi (AMK) kehittää omaa ammattialaansa sekä vaikuttaa yhteiskunnallisesti sosiaalisissa ja kasvatuksellisissa kysymyksissä.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelmaa kehitetään säännöllisesti, että se vastaa ajankohtaiseen ja tulevaisuuteen suuntautuvaan osaamistarpeeseen. Opetussuunnitelma ja tutkintorakenne on uudistettu kokonaisuudessaan vuoden 2024-2025 aikana. Opetussuunnitelman kehittämiseen osallistuvat sosiaalialan tutkinto-ohjelman opettajat sekä työelämäyhteistyökumppanit ja opiskelijat.
Sosiaalialan tutkinto-ohjelmassa opetus ja oppiminen toteutetaan työelämäläheisesti pääkaupunkiseudulla toimivien organisaatioiden, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Sosiaalialan tutkintoon kuuluu monta käytännön työn harjoittelujaksoa, yhteensä 40 opintopistettä.
Osaamistavoitteet
TUTKINTO-OHJELMASSA TAVOITELTU SOSIONOMIN (AMK) ASIANTUNTIJUUS
Sosionomin (AMK) ammattitaidon perustana on eettinen osaaminen ja sosiaalipedagoginen työote. Sosiaalipedagoginen asiantuntijuus yhdistää sosiaalisen ja pedagogisen näkökulman työssä: sen tavoitteena on tukea ihmisen sosiaalista kasvua ja tukea heitä löytämään oman paikkansa yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Sosiaalipedagogisen työn lähtökohtana on ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnin, elämänhallinnan, osallisuuden ja toimijuuden edistäminen sekä yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen ja syrjäytymiseen vaikuttaminen. Varhaiskasvatuksen sosionomin asiantuntijuus painottuu lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin näkökulmiin. Sosionomin (AMK) asiantuntijuus perustuu moninaisuuden huomiointiin ja ihmisen kokonaisvaltaiseen ja voimavaralähtöiseen dialogiseen kohtaamiseen. Sosionomilla (AMK) on taitoa kohdata asiakkaita elämänkaaren eri vaiheissa, lisäksi hänellä on monipuolista tietoa asiakasryhmien erityistarpeista, erilaisista työmenetelmistä sekä lainsäädännöstä ja palvelujärjestelmästä. Työtä tehdään eri-ikäisten ihmisten ja yhteisöjen arjessa ja moninaisissa toimintaympäristöissä. Sosionomi (AMK) osaa analysoida kriittisesti globaaleja ja yhteiskunnallisia ilmiöitä ja ymmärtää niiden vaikutukset ihmisten ja yhteisöjen elämään ja hyvinvointiin, lisäksi hän osaa toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana. Sosionomi (AMK) osaa tunnistaa ja tehdä kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Sosionomilla (AMK) on työyhteisöosaamista ja hän osaa toimia kehittämisen ja johtamisen tehtävissä. Sosionomi (AMK) edustaa sosiaali- ja kasvatusalan asiantuntijuutta erilaisissa työympäristöissä ja verkostoissa.
SOSIONOMI (AMK) -TUTKINNON KOMPETENSSIT
Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma perustuu seuraaviin sosionomin ja varhaiskasvatuksen sosionomin osaamisalueisiin (Sosiaalialan AMK -verkosto 2023):
• Sosiaalialan eettinen osaaminen / Eettinen osaaminen varhaiskasvatuksesa
• Sosiaalialan asiakastyön osaaminen / Asiakastyön osaaminen varhaiskasvatuksessa
• Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen / Verkosto- ja palvelujärjestelmä osaaminen varhaiskasvatuksessa
• Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen
• Tutkimuksellinen kehittämis- ja innovaatio-osaaminen
• Työyhteisö-, johtamis- ja yrittäjyysosaaminen
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::amk-tutkintojen kieliopinnot
AMK-tutkintoon johtavien opintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014, 4 §).
RAKENNE AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.
ARENE 2022:: Ammattikorkeakoulujen yhteiset kompetenssit::AMK-tutkinto
Korvaa ”Metropolian yhteiset osaamiset::AMK-koulutus” -jäsentelyn. Heidi Rontu/31.8.2022
Sosiaaliala::Varhaiskasvatuksen sosionomi
• Eettinen osaaminen varhaiskasvatuksessa • Asiakastyön osaaminen varhaiskasvatuksessa • Verkosto- ja palvelujärjestelmäosaaminen varhaiskasvatuksessa • Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen varhaiskasvatuksessa • Tutkimuksellinen kehittämis- ja innovaatio-osaaminen varhaiskasvatuksessa • Työyhteisö-, johtamis- ja yrittäjyysosaaminen varhaiskasvatuksessa Elisa Mattila 11.11.2024