Siirry suoraan sisältöön

Valokuvan historia ja tekniikat ILaajuus (5 op)

Tunnus: KX00FA39

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee valokuvan ja valokuvauksen historian sekä valokuvan taiteellisena ilmaisuvälineenä. Opiskelija tuntee valokuvan valmistuksen teorian ja ymmärtää mm. valokuvan negatiivi-positiivikäsitteen ja vedostamisen periaatteen sekä valokuvakemiaa. Opiskelija tunnistaa erilaisia valokuvan kuvatyyppejä (aidot valokuvat) ja niiden materiaaleja sekä negatiivi ja filmimateriaaleja ja osaa ajoittaa niitä. Opiskelija osaa käyttää valokuvien tutkimiseen käytettäviä välineitä. Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee arvioimaan kokoelmissa olevien valokuvien ja negatiivien historiallista alkuperäisyyttä ja ajoitusta. Opiskelija tietää merkittäviä valokuvakokoelmia ja tuntee valokuvan tietolähteitä. Opiskelija osaa dokumentoida valokuvia sekä filmi- ja negatiiviaineistoja.

Sisältö

Valokuvan historia ja aikakaudet, tyylisuunnat sekä valokuvaajat.
Valokuvan alkuperäisyys, vedokset ja valokuvan konteksti.
Eri valokuvamenetelmien tunnistaminen sekä vedostamisen ja valmistusprosessien teoreettinen ymmärrys, valokuvakemian perusteet.
Valokuvat, negatiivit, diat, erilaiset valokuvatulosteet, valokuvien valmistuksen prosessi.
Valokuvien tutkimus- ja dokumentointivälineet.
Valokuvan historiaan, -prosesseihin ja valokuvamateriaaleihin liittyvät tietolähteet.
Valokuvakokoelmat.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää valokuvan historiaa ja tekniikoita. Opiskelija tuntee valokuvan valmistuksen prosessin ja osaa tunnistaa ja ajoittaa valokuvia. Opiskelija käyttää apuvälineitä ja menetelmiä valokuvan tunnistamiseen ja osaa dokumentoida valokuvia ja negatiiveja ohjauksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee valokuvan historiaa ja tekniikoita sekä valokuvakokoelmia. Opiskelija ymmärtää valokuvan valmistuksen prosessin ja osaa tunnistaa ja ajoittaa valokuvia. Opiskelija osaa itsenäisesti käyttää apuvälineitä valokuvan tunnistamiseen ja dokumentoida valokuvia ja negatiiveja. Opiskelijalla on aktiivinen asenne opeteltavaan asiaan ja hän hankkii tietoa itsenäisesti ja osaa käyttää sitä kriittisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee valokuvan historiaa ja tekniikoita sekä valokuvakokoelmia. Opiskelija ymmärtää valokuvan valmistuksen prosessin ja osaa tunnistaa ja ajoittaa valokuvia. Opiskelija osaa itsenäisesti käyttää apuvälineitä valokuvan tunnistamiseen ja dokumentoida valokuvia ja negatiiveja. Opiskelija osaa soveltaa oppimansa valokuvien tunnistamisessa, ajoituksessa ja dokumentoinnissa. Opiskelijalla on aktiivinen asenne opeteltavaan asiaan ja hän hankkii tietoa itsenäisesti ja osaa käyttää sitä kriittisesti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tietää valokuvan historiaa ja tekniikoita. Opiskelija tuntee valokuvan valmistuksen prosessin ja osaa tunnistaa ja ajoittaa valokuvia. Opiskelija käyttää apuvälineitä ja menetelmiä valokuvan tunnistamiseen ja osaa dokumentoida valokuvia ja negatiiveja ohjauksessa.