Siirry suoraan sisältöön

Aistinvarainen arviointiLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FO58

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää aistien toimintaa elintarvikkeiden arvioinnissa ja osaa hyödyntää aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä elintarvikkeiden raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden arvioimisessa. Opiskelija osaa itse toimia arvioijana, toteuttaa aistinvaraisia arviointeja ja tulkita saatuja tuloksia. Opiskelija osaa myös hyödyntää tilastollisia menetelmiä tulosten käsittelyssä ja tulkinnassa.

Sisältö

1. Yleisimmät aistinvaraiset arviointimenetelmät (kuten perusmakutesti, erotustestit, kuvaileva menetelmä ja kuluttajatesti)
2. Aistinvaraiseen arviointiin osallistuminen, arvioinnin toteuttaminen (eettiset näkökulmat huomioiden) ja tulosten raportointi
3. Aistinvarainen arvioinnin rooli laadunhallinnassa ja tuotekehityksessä
4. Tilastolliset menetelmät tulosten käsittelyn työkaluna

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Opiskelijalla on perustiedot aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa
• Opiskelija osaa ohjatusti käyttää joitakin aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä, järjestää arviointitilaisuuksia ja toimia arvioijana
• Tulosten tulkinta on perustasoa
• Tilastollisten menetelmien käyttö on niukkaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Opiskelija osoittaa hyvää ymmärrystä aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa.
• Aistinvaraisen arvioinnin menetelmien hyödyntäminen on sujuvaa. Opiskelija osaa järjestää arviointitilaisuuksia ja hän myös osaa toimia arvioijana.
• Tulosten tulkinta on selkeää. Tilastollisten menetelmien käyttö on melko taitavaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Opiskelija osoittaa erinomaista ymmärrystä aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa.
• Aistinvaraisen arvioinnin menetelmien hyödyntäminen on monipuolista ja ammattimaista. Opiskelija toimii arviointien järjestäjänä arvioijana itsenäisesti ja taitavasti.
• Tulosten tulkinta on syvällistä ja perusteltua.
• Tilastollisten menetelmien käyttö tulosten käsittelyssä ja tulkinnassa on vakuuttavaa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Lisätiedot

Kurssi koostuu laboratoriotyöskentelystä ja teoriatunneista. Lisäksi tilastotieteen harjoitukset.