Siirry suoraan sisältöön

FiktioprojektiLaajuus (15 op)

Opintojakson tunnus: KM00BL49

Opintojakson perustiedot


Laajuus
15 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää oman roolinsa osana työryhmän taiteellista, teknistä ja tuotannollista prosessia. Opiskelija osaa toimia ammattialueensa eri työnkuvissa fiktiivisen lyhytelokuvan tuotantoryhmässä ja ymmärtää yhteistyön merkityksen.
Käsikirjoitus: Opiskelija ymmärtää fiktiivisen lyhytelokuvan taiteellisen, teknisen ja tuotannollisen prosessin ja miten tuotannolliset realiteetit vaikuttavat tarinan toteuttamiseen käytännössä. Opiskelija hallitsee oman ei-kirjoittamiseen liittyvän työroolinsa osana työryhmää ja osaa toimia siinä itsenäisesti sekä rakentavasti. Opiskelija ymmärtää yhteistyön merkityksen.
Opiskelija osaa soveltaa projektista saamaansa taiteellista, teknistä ja tuotannollista kokemusta omassa kirjoittamisessaan. Opiskelija syventää käsikirjoittajan sekä dramaturgin ammattitaitoaan. Opiskelija hallitsee 30-minuuttisen fiktiokäsikirjoituksen muodon. Opiskelija osaa työskennellä käsikirjoittajana analyyttisesti soveltaen jaksotettua käsikirjoittamisen metodia.
Tuotanto: Opiskelija ymmärtää oman roolinsa osana työryhmän taiteellista, teknistä ja tuotannollista prosessia fiktiivisen lyhytelokuvan tuotantoryhmässä. Opiskelija syventää taitojaan elokuvan ennakkovalmistelussa, toteutuksessa ja jälkituotannossa. Opiskelija osaa toimia ammattialueensa eri työnkuvissa sekä huomioida eri ammattialojen erityisvaatimukset. Opiskelija toimii tuotantoryhmässä yhdessä tai useammassa ammattiroolissa. Opiskelija osaa hakea tietoa itsenäisesti ja osaa toimia rakentavasti osana työryhmää. Opiskelija ymmärtää yhteistyön merkityksen. Opiskelija tietää kuluseurannan välineet sekä osaa laatia tuotannollisen loppuraportin.
Opiskelija ymmärtää elokuvan markkinoinnin ja tiedotuksen periaatteet ja osaa laatia projektista erilaisia sisältöselvityksiä ja tiedotuksia erilaisiin yhteyksiin. Opiskelija tietää erilaisia elokuvan esitysfoorumeja ja osaa laatia elokuvan levityssuunnitelman. Opiskelija osaa laatia valmiin elokuvan myynti- ja markkinointipaketin. Opiskelija osaa järjestää lyhytelokuvan ensi-illan.
Opiskelija osaa esitellä omaa ammattitaitoaan ja osaamistaan eri tavoin. Hän osaa suunnitella henkilökohtaista urapolkuaan ja arvioida ammatti-identiteettinsä kehittymistä.
Kuva: Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa lyhytelokuvan kuvauksen ja valaisun. Opiskelija tietää ennakkosuunnitteluvaiheen merkityksen fiktioelokuvalle. Hän osaa purkaa käsikirjoituksen tuotannollis-taiteelliset lähtökohdat huomioon ottaen. Opiskelija harjaantuu elokuvan kokonaisprosessin suunnittelussa ja osaa huomioida eri ammattialojen erityisvaatimukset. Opiskelija osaa hakea tietoa itsenäisesti. Opiskelija osaa kommunikoida ja toimia tuotannollisissa tilanteissa rakentavasti.
Ääni: Opiskelija soveltaa Fiktioäänen perusteet ja Äänisuunnittelu-opintojaksoilla opittuja taitoja ja tietoja fiktioelokuvan tuotantoprosessiin. Opiskelija osallistuu elokuvan ennakkovalmisteluun, kuvauksiin ja äänen jälkitöihin osana ääniryhmää. Opiskelija syventyy äänen jälkityön eri osa-alueisiin ja osaa kantaa vastuun ääniraidan valmistumisesta aikataulussa osana ääniryhmää.
Opiskelija ymmärtää tyypillisen fiktiotuotannon reunaehdot. Opiskelija osaa budjetoida jälkitöihin käytettävät resurssit ja arvioida tarjottuja resursseja. Opiskelija ymmärtää taiteellisen ja ilmaisullisen työn kehittämisen tärkeyden jälkityövaiheessa. Opiskelija osaa tarkastella, reflektoida ja muuttaa äänisuunnitelmaansa.

Sisältö

Käsikirjoitus:
- fiktiivisen lyhytelokuvan tuotantoprosessin ymmärtäminen
- työryhmän jäsenenä toimiminen
- puolituntisen tv-elokuvan, novellielokuvan, käsikirjoittaminen
- formaattiopin syventävä soveltaminen
- jaksomallin syventävä käyttäminen
- dramaturgisen palautteen antaminen ja vastaanottaminen
Tuotanto:
- tuotantoprosessin hallinta
- kustannusten ennakointi ja seuranta
- kuvauspaikan tutkiminen eri näkökulmista
- tuotannon johtaminen ja koordinointi
- rahoitussuunnitelma ja -neuvottelut
- ryhmätyötaidot
- tuotannon sisäinen ja ulkoinen tiedotus, keskeiset tiedottamisen dokumentit
- elokuvan ensi-ilta
- markkinointi- ja levityssuunnitelma
- elokuvan markkinointi- ja tiedotussuunnitelma, valmiin elokuvan myyntipaketti
- oman ammattitaidon esittely eri foorumeilla
Kuva:
- harjoituselokuvan kuva- ja valaisusuunnitelma
- kuvauspaikan tutkiminen eri näkökulmista
- aikatauluttaminen
- työn johtaminen ja työnjaon suunnittelu
- kalustolista ja -budjetti
- testikuvaukset
- fiktioelokuvan kuvausjakso: rakentaminen, kuvaukset ja purku
Ääni:
- ennakkovalmistelut, äänituotannon suunnittelu
- lyhytelokuvan kuvaus, äänitykset
- lyhytelokuvan äänen jälkityöt
- fiktioäänen jälkituotantoprosessi ja budjetointi
- oman työn, kaluston ja työajan resursointi
- äänen jälkityön osa-alueet ja vaiheet teoriassa ja käytännössä
- dialogin, tehosteiden, pohjien, foleyn ja musiikin työstö
- fiktioelokuvan äänen miksaus ja masterointi
- henkilökohtaisen ääni-ilmaisun kehittäminen ja syventäminen
- äänityöryhmän johto äänisuunnittelijan ominaisuudessa
- yhteisiin aikatauluihin sitoutuminen ja vastuun ottaminen
- studion ja jälkityökaluston käyttö
- työelämävierailut

Esitietovaatimukset

Kuva ja leikkaus: Kohtauksen kuvaus, valaisu ja leikkaus (KM00BL23) ja Kohtausharjoitusprojekti (KM00BL26) tai vastaavat tiedot.
Avustavat tehtävät: Ei esitietovaatimuksia.
Ääni: Fiktioäänen perusteet (KM00BL25) ja Kohtausharjoitusprojekti (KM00BL26) tai vastaavat tiedot
Käsikirjoittaminen: Kohtausharjoitusprojekti (KM00BL26) tai vastaavat tiedot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osallistuminen opetukseen. Tehtävien tekeminen. Puutteita tehtävissä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Aktiivinen osallistuminen opetukseen. Kyky soveltaa opittua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Aktiivinen osallistuminen opetukseen. Kyky soveltaa opittua ja reflektoida sitä. Tehtävien kehittämislähtöinen suorittaminen. Uuden tiedon tuottaminen opetukseen. 

Lisätiedot

Fiktioprojekti sisältää eriytyvää opetusta kuvalle, käsikirjoittamiselle, tuotannolle ja äänelle.

Siirry alkuun