Hammastekniikan koulutusohjelma: Oletussuunnitelma
Opetussuunitelman tunnus: SM07S1
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2007
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Koulutusohjelman tavoite
Hammastekniikan koulutusohjelman tavoitteena on kouluttaa suun terveydenhuollon ammattilaisia, jotka pystyvät vastaamaan niihin haasteisiin, joita nykypäivän ja lähitulevaisuuden toimintaympäristö laillistetulle hammasteknikolle asettavat. Teorian lisäksi opetuksessa painottuu työelämälähtöinen ohjattu harjoittelu. Opintoja suoritetaan sekä oppilaitoksessa että varsinaisessa työelämässä. Opiskelija kehittyy työskentelemään suurta käsien tarkkuutta, laajaa teoreettista osaamista sekä monitieteellistä yhteistyötä vaativissa hammasteknisissä tehtävissä. Hän osaa yhdistää teknologian ja materiaalien hallinnan käsityöhön niin, että työn tekniset, fysiologiset, esteettiset, biologiset ja ekologiset vaatimukset tulevat huomioiduiksi. Opiskelija osallistuu moniammatillisiin kehitys - ja tutkimustehtäviin ja suorittaa osan opinnoistaan yhteistyössä hammaslääketieteen opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena on, että opiskelija hallitsee hammastekniikan keskeisen tietoperustan. Hän pystyy seuraamaan oman alansa kehitystä ja pystyy ottamaan käyttöön sekä itse kehittämään uusia työtapoja ja -menetelmiä. Opiskelija kehittyy ihmisenä ja hammastekniikan ammattilaisena ja omaa valmiudet kehittyä alansa asiantuntijaksi. Hän pystyy mukauttamaan ammatillisen osaamisensa yhteiskunnan, sosiaali- ja terveysalan ja hammasteknisen alan muutoksiin.
Hammasteknikko työskentelee yhteistyössä hammaslääkärin kanssa toteuttaen erilaisten hammas-, leuka- ja kasvoproteettisten hoitojen tekniset osuudet. Hänen työnsä keskeisimmät vastuualueet ovat erilaisten hammasproteesien tekninen suunnittelu ja toteutus sekä hampaiston oikomishoidossa ja purentahäiriöiden hoidossa tarvittavien kojeiden valmistus. Myös osa kasvo- ja leukaprotetiikan sekä kuulonhuollon teknisistä töistä kuuluu hammasteknikon toimenkuvaan.
Tulevaisuuden hammastekniikassa tulevat painottumaan materiaaliteknologia sekä esteettisyyden ja yksilöllisyyden vaatimukset. Hammasteknikon on kyettävä analysoimaan töiden erityispiirteitä suorassa vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa. Kyetäkseen toimimaan hammastekniikan asiantuntijana ja taatakseen hammasproteettisilta töiltä edellytettävän korkean laadun on hammasteknikon myös keskityttävä yhä suppeampien osa-alueiden täydellisempään hallintaan. Erikoistumistarvetta lisäävät myöskin kansainvälinen kilpailu sekä hammastekniikan eri osa-alueiden tietomäärän nopea kasvu. Ammatin kuvassa tulevat korostumaan käsityötaitojen ja teoreettisen osaamisen lisäksi yrittäjyyteen, ammattitaidon itsenäiseen kehittämiseen sekä kansainvälistymiseen liittyvät valmiudet.
Opiskelija tekee opintojensa alussa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS), joka mahdollistaa yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaisen opintojen toteutumisen.
Yhteystiedot
Lehtori Marita Jäppinen, koulutusvastaava
Mannerheimintie 172, 00300, Helsinki 30
020 783 5829
Fax 09 310 81 295
marita.jappinen[at]metropolia.fi
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
hammastekniikka::kompetenssit