Siirry suoraan sisältöön

Kliinisen hematologian tutkimukset (10 op)

Toteutuksen tunnus: SX00ED00-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2022 - 15.05.2022

Ajoitus

15.08.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

6 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jenny West
  • Mari Koski
  • Marja Miettinen

Vastuuopettaja

Merja Ojala

Ryhmät

  • SXJ21K2
    Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma, monimuoto
  • SXJ21K2D
    Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma, monimuoto
  • SXJ21K2C
    Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma, monimuoto

Tavoitteet

Opiskelijana osaat selittää verisolujen muodostumisen, liikkuvuuden, toiminnan ja tehtävät sekä niiden ilmentymisen kehon eri nesteisiin. Tunnistat verisolut niiden morfologian perusteella. Osaat kuvata verenkuva-analysaattorin toimintaperiaatteet. Osaat selittää verenkuvatutkimukseen sisältyvät parametrit ja osaat selvittää verenkuvatutkimuksen kliinisen merkityksen. Osaat kuvata veren hyytymisjärjestelmän ja selittää sen yhteyden keskeisiin hyytymistutkimuksiin. Osaat perustella preanalyyttisten tekijöiden merkityksen hyytymis- ja verenkuvatutkimuksissa sekä analysoida hyytymis- ja verenkuvatutkimuksia laadunohjaussuositusten mukaisesti. Osaat myös huoltaa verenkuva- ja hyytymistutkimuslaitteita. Osaat arvioida saamiasi tuloksia suhteessa viitearvoihin ja potilaan tilaan. Tiedät bioanalyytikon tehtävät luuydinnäytteiden ottamisen yhteydessä ja tiedät mitä tutkimuksia luuydinnäytteestä voidaan tehdä. Toimit erilaisissa työ- ja oppimisympäristöissä sekä moniammatillisissa tiimeissä. Pystyt hankkimaan laboratoriotyössä tarvittavaa englanninkielistä tietoa eri lähteistä sekä käsittelemään ja välittämään sitä kirjallisesti ja suullisesti. Osaat käyttää englantia oman alasi työtehtävissä ja oman ammattitaitosi kehittämisessä.

Sisältö

Verisolujen muodostuminen, tehtävät, liikkuvuus ja toiminta verenkierossa ja muissa elimistön nesteissä.
Perusverenkuva ja lasko
Verisoluvalmisteiden teko ja värjäys
Verisolujen tunnistaminen ja erittely mikroskooppisesti ja verenkuva-analysaattorilla.
Kammiolaskenta
Luuydinvalmiste
Hyytymisjärjestelmä ja keskeiset hyytymisjärjestelmän häiriöihin liittyvät laboratoriotutkimukset
Virtausytometria
Anemiat ja veritaudit
Laboratorioalan keskeiset englanninkieliset käsitteet ja termit
Englanninkieliset tutkimusartikkelit ja tutkitun tiedon soveltaminen ammattitoimintaan

Aika ja paikka

1. ja 2. periodi
Myllypuron kampus

Oppimateriaalit

Luentomateriaali
BioDigi Clinical Hematology
HEMATOLOGIA:
Anderson Young S.C. & Poulsen K.B. 2014. Anderson`s Atlas of Hematology. Second edition. Lippincott, Williams & Wilkins.
Carr J.H. & Rodak B.F. 2017. Clinical Hematology Atlas. Third Edition. Saunders Elsevier.
Ek, Annakaisa 2009. Verisolujen tunnistusaapinen. Messon.
Porkka, Kimmo & Lassila, Riitta & Remes, Kari & Savolainen, Eeva-Riitta (toim.). 2015: Veritaudit. Duodecim. Helsinki. Soveltuvin osin (tenttialue on tarkemmin Moodlessa) Luettavissa Oppiportissa (kirjautuminen Metropolian kirjaston sivujen MetCatFinna kautta)
FYSIIKKA: Materiaali Moodlessa.
ENGLANTI:

Opetusmenetelmät

Luento-opetus
Laboraatiot
Oppimistehtävät
Moodle-tehtävät

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen harjoittelu innovaatiokeskittymässä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kirjallinen tentti hematologiasta oppilaitoksessa.
Orientaatiossa ilmoitetaan kaksi uusintakertaa.
Opintojakson arvosanaa on mahdollista korottaa sovittujen uusintatenttien yhteydessä.
Korottaminen koskee koko opintojakson arvosanaa ja se voidaan toteuttaa vain kerran uusintatenttien antamissa puitteissa.
Hematologian tutkimusmenetelmien fysiikka: Tehtävä Moodlessa. Tehtävän palautus sovitaan ensimmäisellä fysiikan tunnilla.

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Koko opintojakso 10 op = 270 h
Hematologia 7,5 op = 202 h
Hematologian fysiikka 0,5 op = 14 h
Englanti 2 op = 54 h

Sisällön jaksotus

1. ja 2. periodi

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa orientaatiotunnilla. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan orientaatioon, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen.

Laboraatiot ovat pakollisia. Poissaolot korvataan seuraavan vastaavan toteutuksen yhteydessä.

Fysiikassa kerrataan hematologiaan liittyvien laitteiden fysiikkaa.

Palauttamalla kirjalliset tehtävät opiskelija vakuuttaa osaamisensa perustuvan itsenäiseen tekemiseen ja eettiseen toimintaan. Vilppi voi johtaa jopa vuoden määräaikaiseen erottamiseen ammattikorkeakoulusta. Ammattikorkeakoululaki 932/2014, 38 §.

Opettajan laatimat tehtävät ja materiaalit ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä ja materiaaleja ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kliininen hematologia: 0-5
Arviointikehikko, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija / edistynyt.

Englannin kielen arviointikriteerit
Tyydyttävä (1-2)

Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän selviää ammatin kielenkäyttötilanteista tarkentavien kysymysten ja omien lyhyiden puheenvuorojen avulla ymmärtää puhekumppanin viestintää niin, että pystyy toimimaan sen perusteella asianmukaisesti ilmaisee ajatuksensa yksinkertaisesti ja pääosin yhtenäisesti sekä kohtalaisen ymmärrettävästi, vaikka ammattialan erityiskielessä on puutteita ja viestin välittymistä haittaavia kielivirheitä esiintyy laatii yksinkertaisia määrämuotoisia tekstejä itsenäisesti sekä laajempia tekstejä kielellisten apuvälineiden avulla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kliininen hematologia: 0-5
Arviointikehikko, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija / edistynyt.

Englannin kielen arviointikriteerit
Hyvä (3-4)

Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän selviää alan kielenkäyttötilanteista ammattialan tehtävän tavoitteiden mukaisesti. Hän vaihtaa ajatuksia tasaveroisena kumppanina itsenäisen kielenkäyttäjän kanssa, viestii aloitteellisesti ammatillisissa kielenkäyttötilanteissa ottaen jossain määrin huomioon osallistujien kieli- ja kulttuuritaustat sekä tilanteen vaatimukset. Hän ilmaisee itseään viivytyksettä selkeästi ja yksityiskohtaisesti ja käyttää ammattisanastoa täsmällisesti. Hän ääntää englantia selkeästi niin, että kokonaisviesti välittyy sekä tuottaa eri tarkoituksiin tekstejä, joiden kielelliset puutteet eivät häiritse viestin välittymistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kliininen hematologia: 0-5
Arviointikehikko, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija / edistynyt.

Englannin kielen arviointikriteerit
Kiitettävä (5)

Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän pystyy osallistumaan aloitteellisesti alan kielenkäyttötilanteisiin eri viestintätilanteiden käytäntöjä noudattaen. Hän vaihtaa ajatuksia selkeästi ja sujuvasti tasaveroisena kumppanina taitavan kielenkäyttäjän kanssa ja viestii aloitteellisesti myös vaativissa ammatillisissa kielenkäyttötilanteissa ottaen huomioon osallistujien kieli- ja kulttuuritaustat. Hän ilmaisee itseään tehokkaasti ja tarkasti, käyttää vaativaa ammattisanastoa täsmällisesti. Hän ääntää englantia selkeästi sekä painottaa ja rytmittää puhettaan niin, että kokonaisviesti vahvistuu sekä tuottaa eri tekstilajien edellyttämiä selkeitä, hyvin jäsenneltyjä ja vaikuttavia tekstejä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallinen tentti hematologiasta, arviointiasteikko 0 – 5.
Tehtävät tulee palauttaa määräaikaan mennessä. Tehtävistä saadut pisteet lasketaan yhteen tentissä saatujen pisteiden kanssa ja tästä muodostuu kokonaisarvosana. Myöhässä palautettujen tehtävien pisteitä ei huomioida arvioinnissa, mutta tehtävä on joka tapauksessa palautettava.
Mikäli kaikkia hematologian suorituksia (tentti ja tehtävät) ei ole tehty 2. uusintatenttipäivään mennessä, toteutus arvioidaan hylätyksi ja opiskelijan on ilmoittauduttava uudelle toteutukselle. Uudella toteutuksella opiskelijan tulee suorittaa kaikki toteutuksen osat uudestaan, myös laboraatiot.
Fysiikan tehtävä, arviointi hyväksytty/hylätty
Englanti

Esitietovaatimukset

Edeltävä osaaminen:

Olet saavuttanut seuraavien opintojaksojen osaamistavoitteet: Anatomia, fysiologia ja patofysiologia, Immunologia, Preanalytiikan ja näytteenoton osaajaksi, Tilastomatematiikka ja laboratoriotyön fysikaaliset sovellukset, Kemia, Laboratoriotyön perusteet, Solubiologia

Englanti: Eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen taitotaso (CEF) B2.