Siirry suoraan sisältöön

Innovaatioprojekti (10 op)

Toteutuksen tunnus: XX00BH18-3280

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2019 - 15.05.2019

Ajoitus

19.08.2019 - 20.10.2019

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

(2016-2018) Sosiaalinen hyvinvointi

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sosiaalialan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Soile Bergström
  • Katja Ihamäki
  • Tiina Lehto-Lundén
  • Lauri Narinen
  • Ulla Saukkonen
  • Jukka Törnroos

Vastuuopettaja

Soile Bergström

Ryhmät

  • SXH17S1
    Sosiaalialan tutkinto-ohjelma

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa käytännöllisiä, luovia ja innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tarpeisiin.
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä tutkintoalansa osaamista alueellisessa valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa asiantuntijaosaamistaan monialaisten asiantuntijoiden yhteistyössä ja työympäristössä.
- luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria muiden toimijoiden kanssa.
- käyttää ongelmaratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.

Sisältö

Projekti- ja innovaatiotyöskentely: ideointi, suunnittelu, toteutus, arviointi, viestintä, julkistaminen, tuotteistaminen ja markkinointi.
Yhteistyötaidot, sidosryhmätoiminta ja verkostotyöskentely.
Innovatiiviset työmenetelmät.
Yhteisöllisen kehittämisosaamisen alueet: kehittämisen prosessit, kehittämisen koordinointi ja hallinta, kehittämismallien uudistaminen.

Oppimateriaalit

Vehkaperä & al. 2013. Innostu ja innovoi. Käsikirja innovaatioprojektiopintoihin.
Suora osoite julkaisun pdf-versioon on:
http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Julkaisutoiminta/Julkaisusarjat/OIVA/Innostu_ja_innovoi.pdf
Oivallus loppuraportti:
http://ek.fi/wp-content/uploads/Oivallus_loppuraportti.pdf

Opetusmenetelmät

Teoriaopetus verkko-opetuksena
Projektityöskentely pienryhmissä
-
Opintojen infosivut, tutustu etukäteen: ilmoitetaan myöhemmin

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Projektityön osuus tapahtuu työelämäyhteydessä.

Lisätietoja opiskelijoille

* Mahdollinen opintojaksoon liittyvä AHOT-hakemus tulee tehdä ennen opintojakson toteutukselle ilmoittautumista. Opintojakson AHOT-hakemukseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä AHOT-vastuuopettajaan.
Tämä toteutus on tarkoitettu sosiaalialan tutkinto-ohjelman ryhmien SXH17S1 opiskelijoille. Tässä alustavaa infoa - lisää infoa tulee myöhemmin toukokuussa 2019.
Opinnot toteutetaan ajalla 26.8. - 10.10.2019. Tätä ennen on kuitenkin ennakkotehtävä!
Opintojakson yhteinen orientaatio on 26.8.2019 klo 9.00 - 14.00 tilassa MPA5018.
Opinnot koostuvat kahdesta osasta:
1) Teoriaosuus, 2 op: Teoriaosuuden suorittaminen tapahtuu pääosin verkko-opiskeluna Moodlessa, mutta siihen sisältyy kaksi "lähiopetuskertaa"
- yhteinen orientaatio on 26.8.2019 klo 9.00 - 14.00 tilassa MPA5018.
- chat-keskustelu Moodlessa 27.8. klo 12.00-13.30 (opiskelija voi päättää itse missä osallistuu keskusteluun)
opettajat: soile Bergström ja Ulla Saukkonen
2) Projektityöskentely, 8 op
Projektiosuuden opettaja: Projektia ohjaava opettaja(t)
Projektityöskentely aloitetaan ke 28.8.2019 projektia ohjaavan opettajan ilmoittamassa paikassa ja ajalla (voi olla joku muukin yksikkö kuin Myllypuro).
Projektityöskentely tapahtuu pienryhmissä. Opiskelijat valitsevat annetuista projektiaiheista itselleen kiinnostavimmat. Opiskelijoiden valinnan jälkeen muodostetaan monialaiset ryhmät, joilla on projektia ohjaavat opettajat. Projektiaiheiden valinta-aikataulu ilmoitetaan myöhemmin.
Projektin työskentely toteutetaan projektissa sovittavan aikataulun mukaisesti ma - to 10.10.2019 saakka eli opiskelijoilla ei (pääsääntöisesti) ole muita opintoja ko. aikavälillä maanantaista - torstaihin.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää projekti- ja verkostotyöskentelyn perusteet. Opiskelija tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentely -osaamistaan. Opiskelija käyttää yhteistyö- ja viestintäosaamistaan ja hyödyntää niitä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa. Opiskelija on mukana kehittämässä toimintatapoja tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tarpeisiin.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyn perusteita ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
Opiskelija käyttää tarkoituksenmukaisesti yhteistyö- ja viestintäosaamistaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa. Opiskelija luo yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria muiden toimijoiden kanssa
Opiskelija hyödyntää omaa asiantuntijaosaamistaan ja tuo sen moniasiantuntijuuteen perustuvaan toimintaan.
Opiskelija kehittää toimijoiden kanssa käytännöllisiä ratkaisuja, toimintatapoja tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tarpeisiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija soveltaa ansiokkaasti projekti- ja verkostotyöskentelyn perusteita ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä. Opiskelija analysoi ja kehittää monipuolisesti yhteistyö- ja viestintäosaamistaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Opiskelija osaa tulkita yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja rakentaa sitä muiden toimijoiden kanssa. Opiskelija analysoi ja kehittää asiantuntijaosaamistaan ja tuo sen moniasiantuntijuuteen perustuvaan toimintaan. Opiskelija kehittää muiden toimijoiden kanssa käytännöllisiä, luovia ja innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tarpeisiin.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tietää projekti- ja verkostotyöskentelyn perusteet. Opiskelija tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentely -osaamistaan. Opiskelija käyttää yhteistyö- ja viestintäosaamistaan ja hyödyntää niitä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa. Opiskelija on mukana kehittämässä toimintatapoja tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tarpeisiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Perusteet 2 op (hyväksytty/hylätty)
Projektityöskentely 8 op (arvioidaan 1-5)

Lisätiedot

Arviointi kohdistuu työskentelyyn opintojakson aikana ja osaamiseen sen päättyessä sekä projektin tavoitteiden saavuttamiseen ja innovatiivisten ratkaisuiden syntymiseen.