Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeiden pakkaustekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00EF29-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

29.11.2021 - 06.01.2022

Ajoitus

14.03.2022 - 06.05.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Puhtaat ja älykkäät ratkaisut

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Minna Paananen-Porkka
  • Pia-Tuulia Laine

Vastuuopettaja

Arto Yli-Pentti

Ryhmät

  • TXM20S1
    Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
  • BIO20
    Bio- ja elintarviketekniikka

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen elintarvikkeelle. Hän tunnistaa yleisimpiä pakkausmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia sekä tuntee elintarvikepakkauksille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija osaa valita elintarvikkeille sopivia pakkausmateriaaleja ja hän myös osaa laatia elintarvikkeelle pakkausmerkinnät.

Sisältö

1. Pakkauksen merkitys elintarvikkeelle.
2. Elintarvikkeiden pakkausmateriaalit ja niiden ominaisuudet. Elintarvikepakkaukselle asetettuja vaatimuksia (kuten lainsäädännölliset vaatimukset, eri elintarvikkeiden asettamat vaatimukset).
3. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät.
4. Pakkausteknologioita (suojakaasupakkaaminen, aseptinen pakkaaminen, vakuumipakkaaminen) ja älykkäät ja aktiiviset pakkaukset
5. Englannin kielen opetus: messut, ammatillisen viestinnän tyylit, kurssikohtainen sanasto (englannin osuus 1 op)

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1. Opiskelija osaa selittää, miksi elintarvikkeita pakataan ja millaisia vaatimuksia eri elintarvikkeilla on pakkaukselle.
2. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä yleisimpiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja. Opiskelija osaa listata elintarvikepakkausmateriaaleille asetettavia lainsäädännöllisiä ja muita vaatimuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät annettuja ohjeita noudattaen.
4. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia pakkausteknologioita. Hän osaa selittää, mitä tarkoitetaan älykkäillä ja aktiivisilla pakkauksilla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

1. Opiskelija osaa selittää omin sanoin ja perustellen, miksi elintarvikkeita pakataan. Hän osaa myös selittää ja vertailla eri elintarvikkeiden vaatimuksia pakkauksille.
2. Opiskelija osaa kuvailla omin sanoin eri pakkausmateriaaleille tyypillisiä ominaisuuksia ja käyttökohteita. Opiskelija osaa vertailla eri pakkausmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia (heikkoudet ja vahvuudet).
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät ja lisäksi hän osaa tulkita ja perustella merkintöjä.
4. Opiskelija osaa selittää omin sanoin mitä tarkoitetaan erilaisilla pakkausteknologioilla ja lisäksi, miksi ja millaisissa tilanteissa niitä voidaan käyttää.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

1. Opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen kokonaisuuden kannalta ja osaa pohdiskella miksi eri elintarvikkeet vaativat erilaisia pakkauksia.
2. Opiskelija osaa vertailla keskenään erilaisia pakkausmateriaalivaihtoehtoja ja hän osaa perustellen valita sopivan materiaalin eri tarkoituksiin.
3. Opiskelija osaa oma-aloitteisesti laatia monimutkaisiakin päällysmerkintöjä.
4. Opiskelija osaa vertailla erilaisia pakkausteknologioita ja hän osaa valita sopivia teknologioita eri elintarvikkeille.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

1. Opiskelija osaa selittää, miksi elintarvikkeita pakataan ja millaisia vaatimuksia eri elintarvikkeilla on pakkaukselle.
2. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä yleisimpiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja. Opiskelija osaa listata elintarvikepakkausmateriaaleille asetettavia lainsäädännöllisiä ja muita vaatimuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät annettuja ohjeita noudattaen.
4. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia pakkausteknologioita. Hän osaa selittää, mitä tarkoitetaan älykkäillä ja aktiivisilla pakkauksilla.

Esitietovaatimukset

Elintarvikkeiden valmistustekniikka 1 ja 2

Lisätiedot

Opintojakso sisältää englannin opintoja (1 op)