Pakkaustekniikka (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00BY94-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.05.2019 - 31.05.2019
Ajoitus
28.10.2019 - 20.12.2019
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Opettaja Bio- ja kemiantekniikka
Vastuuopettaja
Asmo Kemppinen
Ryhmät
-
TXM17S1Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
-
BIO17Bio- ja elintarviketekniikka
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen elintarvikkeelle ja osaa arvioida myös pakkauksen ympäristövaikutuksia. Hän tunnistaa yleisimpiä pakkausmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia sekä tuntee elintarvikepakkauksille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija osaa valita elintarvikkeille sopivia pakkausmateriaaleja ja hän myös osaa laatia elintarvikkeelle pakkausmerkinnät.
Sisältö
1. Pakkauksen merkitys elintarvikkeelle
2. Elintarvikkeiden pakkausmateriaalit ja niiden ominaisuudet. Elintarvikepakkaukselle asetettuja vaatimuksia kuten lainsäädännölliset vaatimukset, eri elintarvikkeiden asettamat vaatimukset. Pakkausten ympäristövaikutukset.
3. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät
4. Pakkausteknologioita (suojakaasupakkaaminen, aseptinen pakkaaminen, vakuumipakkaaminen) ja älykkäät ja aktiiviset pakkaukset
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1. Opiskelija osaa selittää, miksi elintarvikkeita pakataan ja millaisia vaatimuksia eri elintarvikkeilla on pakkaukselle.
2. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä yleisimpiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja. Opiskelija osaa listata elintarvikepakkausmateriaaleille asetettavia lainsäädännöllisiä ja muita vaatimuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät annettuja ohjeita noudattaen.
4. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia pakkausteknologioita. Hän osaa selittää, mitä tarkoitetaan älykkäillä ja aktiivisilla pakkauksilla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
1. Opiskelija osaa selittää omin sanoin ja perustellen, miksi elintarvikkeita pakataan. Hän osaa myös selittää ja vertailla eri elintarvikkeiden vaatimuksia pakkauksille.
2. Opiskelija osaa kuvailla omin sanoin eri pakkausmateriaaleille tyypillisiä ominaisuuksia ja käyttökohteita. Opiskelija osaa vertailla eri pakkausmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät ja lisäksi hän osaa tulkita ja perustella merkintöjä.
4. Opiskelija osaa selittää omin sanoin mitä tarkoitetaan erilaisilla pakkausteknologioilla ja lisäksi, miksi ja millaisissa tilanteissa niitä voidaan käyttää.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
1. Opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen kokonaisuuden kannalta ja osaa pohdiskella miksi eri elintarvikkeet vaativat erilaisia pakkauksia. Opiskelija osaa perustellen ehdottaa optimipakkausratkaisuja erilaisille elintarvikkeille.
2. Opiskelija osaa vertailla keskenään erilaisia pakkausmateriaalivaihtoehtoja ja hän osaa perustellen valita sopivan materiaalin eri tarkoituksiin.
3. Opiskelija osaa oma-aloitteisesti laatia monimutkaisiakin päällysmerkintöjä.
4. Opiskelija osaa vertailla erilaisia pakkausteknologioita ja hän osaa valita sopivia teknologioita eri elintarvikkeille.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
1. Opiskelija osaa selittää, miksi elintarvikkeita pakataan ja millaisia vaatimuksia eri elintarvikkeilla on pakkaukselle.
2. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä yleisimpiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja. Opiskelija osaa listata elintarvikepakkausmateriaaleille asetettavia lainsäädännöllisiä ja muita vaatimuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät annettuja ohjeita noudattaen.
4. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia pakkausteknologioita. Hän osaa selittää, mitä tarkoitetaan älykkäillä ja aktiivisilla pakkauksilla.